Ar iš tikrųjų „Noctua“ aušintuvai yra tokie geri? „NH-D15“ ir „NH-U12A“ apžvalga

„Noctua“ per savo istoriją pristatė galybę procesorių aušintuvų, kurie tapo tylaus kompiuterio veikimo ir žemų temperatūrų sinonimu. Šiandien bandome vieną naujesnių kompanijos kūrinių „NH-U12A“ ir jau legenda tapusį „NH-D15“
„Noctua NH-D15“ ir „NH-U12A“ aušintuvai
„Noctua NH-D15“ ir „NH-U12A“ aušintuvai / N.Davalgos nuotr.

Gerai vertinamų prekinių ženklų produktai dažnai kainuoja daugiau, nei jie iš tiesų suteikia vertės. Austrų kompanija „Noctua“ visą laiką garsėjo kaip viena geidžiamiausių aukštos klasės kompiuteriams skirtų aušintuvų gamintoja. Šiandien testuojame du „Noctua“ gaminius ir bandysime išsiaiškinti, ar iš tiesų jie yra tokie geri ir verti už juos prašomų solidžių sumų.

N.Davalgos nuotr./2
N.Davalgos nuotr./2

Tam pasitelkėme gan populiarius šios kompanijos modelius. „Noctua NH-U12A“ yra galingiausias kompanijos „120 mm bokšto“ tipo aušintuvas. Pasak gamintojos, šis aušintuvas turi „140 mm bokštams“ būdingas savybes, tačiau užima mažiau vietos. Na, o „Noctua NH-D15“ pristatinėti turbūt nereikia. Tai yra milžiniškas „dviejų 140 mm bokštų“ aušintuvas, debiuto metu užbrėžęs naujus aušinimo oru standartus. Savo žinomumu, aušinimo oru rinkoje, su „Noctua NH-D15“ gali varžytis tik „Coooler Master Hyper 212“ serijos aušintuvai.

„Noctua NH-U12A“

N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-U12A“ pakuotė
N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-U12A“ pakuotė

„Noctua“ svaidosi drąsiais teiginiais, kad „120 mm bokšto“ dydžio aušintuve sugebėjo sutalpinti „140 mm bokštams“ prilygstančią galią. Mažai matomi sprendimai gali daryti nedidelę įtaką aušinamo našumui, tačiau fizikos nepakeisi – didelėms permainoms reikalingi aiškiai matomi pokyčiai.

N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-U12A“ aušintuvas
N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-U12A“ aušintuvas

Ir mums pavyksta juos rasti net keturis. Pirmasis – aušintuvas yra apčiuopiamai storesnis, nei įprastas „NH-U12S“. Vietoj 45 mm storio, dabar turime net 58 mm dydžio radiatorių. Labai smagu, jog net ir atlikus šį patobulinimą, operatyviosios atminties lizdai, standartinio formato motininėse plokštėse, nėra uždengiami.

Taip pat už akių užkliūva šiluminių vamzdelių kiekis. Šiame aušintuve „Noctua“ naudoja net septynis nikeliu dengtus standartinio dydžio varinius vamzdelius. Paprastai tokio dydžio aušintuvuose apsiribojama tik keturiais vamzdeliais.

N.Davalgos nuotr./Aušintuvo radiatorius yra storesnis ir turi daug šiluminių vamzdelių
N.Davalgos nuotr./Aušintuvo radiatorius yra storesnis ir turi daug šiluminių vamzdelių

Likusieji pakeitimai yra susiję su ventiliatoriais. Pirmiausia, „Noctua“ naudoja du ventiliatorius, vietoj įprastai sutinkamo vieno. Galiausiai buvo pasirūpinta ne tik ventiliatorių kokybe, bet ir kiekybe – gamintoja pasirinko naudoti efektyviausius turimus 120 mm ventiliatorius „NF-A12x25 PWM“. Vien abiejų ventiliatorių vertė siekia 60 eurų, o jie laikomi pačiais geriausiais 120 mm ventiliatoriais rinkoje. Jie yra tokie geri, kad „Noctua“ yra išleidusi adapterius, leidžiančius šiuos ventiliatorius naudoti vietoj 140 mm ventiliatorių

Sukurti ventiliatorių, kuris yra laikomas pačiu geriausiu, nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Praeitas šio titulo savininkas „Scythe Gentle Typhoon“ savo lyderystę sugebėjo išlaikyti visą dešimtmetį. Tam, kad pralenkti „Scythe“ šedevrą, buvo ne tik ieškoma idealios ventiliatoriaus formos bei aukščiausios kokybės guolių, galiausiai parinkta optimali medžiagos molekulinė struktūra bei priimta daugybė inžinerinių sprendimų, mažinančių vibracijas.

N.Davalgos nuotr./Aušintuvo radiatorius yra storesnis ir turintis daug šiluminių vamzdelių
N.Davalgos nuotr./Aušintuvo radiatorius yra storesnis ir turintis daug šiluminių vamzdelių

Jau ne maža dalis „Noctua“ aušintuvų turi juodas versijas, kurios geriau dera prie sistemų dizaino. Deja „NH-U12S“ yra išimtis – yra galima tik Noctua aušintuvams standartinė ruda spalva.

„Noctua NH-D15“

„Noctua NH-D15“ yra pažangiausias austrų kompanijos siūlomas aušintuvas. Jis priklauso galingiausių aušinimo oru sistemų kategorijai, tačiau galime teigti, kad labiau konkuruoja su aušinimo skysčiu sistemomis, nei su aušinimu oru sprendimais.

Yra išleista galybė „Noctua NH-D15“ modifikacijų. „Noctua“ yra sukūrusi aušintuvo versiją, skirtą išimtinai tik AM4 procesoriaus lizdams, juodą versiją, asimetrinio dizaino versiją ir juodą asimetrinio dizaino versiją. Šiandien mes išbandome originalųjį aušintuvą. Nuo gamybos pradžios jis pakito tik tuo, kad įgavo tvirtinimus AM4 procesoriaus lizdui.

N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-D15“ aušintuvas
N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-D15“ aušintuvas

Du „140 mm bokštus“ turintis dičkis atrodo tikrai įspūdingai. „Noctua NH-D15“ sveria daugiau nei 1,3 kg, o jo dydis prilygsta nedideliam kopūstui. Be abejo, toks sprendimas leidžia pasiekti aukštą aušinimo našumą, tačiau turi ir trūkumų. Aušintuvo savininkams teks įsigyti korpusą, palaikantį 165 mm dydžio aušinimo oru sistemas, taip pat reikės atkreipti dėmesį į tai, kad aušintuvas nėra pilnai suderinamas su aukštais operatyviosios atminties moduliais.

N.Davalgos nuotr./Šis aušintuvas savo dydžiu prilygsta kopūstui
N.Davalgos nuotr./Šis aušintuvas savo dydžiu prilygsta kopūstui

Pirkdami aukštos klasės aušinimo sprendimą vartotojai dažnai yra linkę rinktis aušinimo skysčiu sistemas. Tačiau dažnai pamirštamas vienas svarbus aspektas. Dirbdamas aukštomis apsukomis, „Noctua NH-D15“ yra labai efektyvus ir lenkia daugumą aušinimo skysčiu sistemų. Na, o sumažinus ventiliatorių apsukas, „Noctua“ savo tylumu pralenkia bet kurį aušinimą skysčiu – praktiškai jis tampa visiškai negirdimu. Taip yra dėl to, kad aušinimo skysčiu sistemos naudoja garsesnius ventiliatorius, tačiau eliminavus net ir šią problemą, garsą skleis vandens pompa.

Ant šių aušintuvų dirba du „Noctua NF-A15 PWM“ ventiliatoriai. Techniškai jie yra paprastesni už ant „Noctua NH-U12A“ esančius „NF-A12x25 PWM“ ventiliatorius, tačiau šį skirtumą bando atpirkti apčiuopiamai didesniu skersmeniu.

N.Davalgos nuotr./Techniškai šie ventiliatoriai yra paprastesni, tačiau didesni
N.Davalgos nuotr./Techniškai šie ventiliatoriai yra paprastesni, tačiau didesni

Testai

Testam naudojame ne pirmos jaunystės sistemą, bet stipriai paspartintas procesorius sukuria pakankamai daug karščio. Be to, mums labiausiai rūpi temperatūrų skirtumas, esantis tarp skirtingų procesoriaus aušintuvų.

Išorės temperatūros standartu pasirinkome 25°C temperatūrą ir prie galutinio rezultato pridedam/ atimam tiek, kiek kambario temperatūra skyrėsi nuo mūsų etalono. Pavyzdžiui jei kambaryje yra 22 laipsniai šilumos, o mes užfiksavome 67°C, tai į lentelę rašysime 70°C. Tai leis sulyginti aušintuvų, testuotų skirtingomis aplinkos sąlygomis galimybes.

  • „Intel Core i5 4690K“ 4.7GHz 1.33V centrinis procesorius
  • „Asrock Z87 Extreme 4“ motininė plokštė
  • 2 x 4 GB „Patriot G2 Series“ operatyvioji atmintis
  • „Transcend SSD 740“ 256GB SSD diskas
  • „WD Caviar Blue“ 1TB kietasis diskas
  • „NZXT Phantom 530“ korpusas
  • „OCZ/ PC Power & Cooling Silencer MKIII“ 80 + Gold 750W maitinimo blokas
N.Davalgos nuotr./Procesoriaus temperatūrų testų rezultatai
N.Davalgos nuotr./Procesoriaus temperatūrų testų rezultatai

Abu „NZXT Phantom 530“ korpuso ventiliatoriai temperatūrų testų metu dirba pilnu pajėgumu, o matuojant triukšmingumą jie yra išjungiami. Kadangi naudojame pusiau pasyvų maitinimo bloką, o vaizdo plokštė testuojant procesorių aušintuvus būna išimta, tad vienintelis garsą skleidžiantis dalykas yra procesoriaus aušintuvas.

N.Davalgos nuotr./Triukšmingumo testų rezultatai
N.Davalgos nuotr./Triukšmingumo testų rezultatai

Apibendrinam

Kompanija sėkmingai įvykdė planą „120 mm bokšto“ aušintuvui „Noctua NH-U12A“ suteikti „140 mm bokštams“ būdingą aušinimo našumą. Jis aplenkė kur kas didesnį dručkį „Raijintek Ereboss“. Nepaisant to, jis tiks toli gražu ne visiems.

„Noctua“ inžinieriai, kurdami „NH-U12A“ aušintuvą, technologine prasme viską padarė labai teisingai. Jie sugebėjo išspausti maksimalią aušinimo galią iš tokio kompaktiško radiatoriaus. Kūrėjai teisingai parinko geriausius kompanijos sukurtus ventiliatorius. Darbas, siekiant „120 mm bokšto“ tipo aušintuvui suteikti maksimalų aušinimo našumą buvo padarytas gerai.

Didžiausia jo problema yra aukšta kaina. Jis šiuo metu Lietuvoje kainuoja apie 100 eurų. Nors ir aušintuvas sugeba demonstruoti „140 mm bokštams“ būdingą aušinimo našumą, tačiau jis ir kainuoja žymiai brangiau už tokius aušintuvus. Dėl to, toks pasirinkimas tinkamas nebent tais atvejais, kai nėra galimybės pirkti aušinimu skysčiu sistemos ir į korpusą netelpa „140 mm bokštas“.

Liūdniausia, jog sunku tikėtis, kad šio aušintuvo kaina kris žemyn. Vien abiejų aušintuve naudojamų pažangių ventiliatorių vertė mažmeninėje rinkoje siekia 60 eurų, tad tikimybė, kad ateityje aušintuvą pavyks įsigyti pigiau, yra labai maža.

Didesnis ir galingesnis „Noctua NH-D15“ šiuo metu Lietuvoje taip pat kainuoja apie 100 eurų. Jeigu nestokojate vietos, jis yra kur kas geresnis pasirinkimas, nei mažesnysis broliukas.

Žmonių sąmonėse yra įstrigęs klaidingas faktas, kad aušinimas skysčiu yra efektyvesnis, nei aušinimas oru. „Noctua NH-D15“ paneigia šį mitą – jis yra pajėgus pasiekti temperatūras, prilygstančias panašios klasės aušinimo skysčiu sistemoms, tokioms kaip „Corsair H100i PRO RGB“ ar milžiniškai „Antec Mercury 360“.

O kas yra svarbiausia, tokios temperatūros yra pasiekiamos sukeliant mažiau triukšmo. Tačiau aušinimas skysčiu turi ir savų privalumų – sistema atrodys tvarkingiau ir turės mažiau suderinamumo problemų. Tuo tarpu aušinimas oru yra patikimesnis ir ilgaamžiškesnis sprendimas, tad prioritetus kiekvienas turi išsidėlioti asmeniškai sau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas