Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar išmanusis laikrodis gali padėti aptikti COVID-19? Trijų „Fitbit“ naujienų apžvalga

„Fitbit“ išmanieji įrenginiai jau spėjo tapti sveiko gyvenimo būdo ikona. Pirmą savo išmaniąją apyrankę pristatydama dar 2013-aisiais, o 2015-aisiais jau turėjusi ir išmanųjį laikrodį, „Fitbit“ buvo viena pirmųjų kompanijų žengusių į šią rinką.
„Fitbit“ išmanioji trijulė
„Fitbit“ išmanioji trijulė / N.Davalgos nuotr.

Ankstyvas debiutas, esant mažai konkurencijai, buvo viena iš priežasčių, kodėl „Fitbit“ nesunkiai prasiskynė kelią tarp rinkos lyderių. Šiuo metu situacija rinkoje yra visiškai kitokia – išmaniuosius laikrodžius ir apyrankes gamina sunkiai suskaičiuojamas kiekis kompanijų, tad norint išsilaikyti rinkoje, reikia nuolatos atnaujinti modelius, visais įmanomais būdais siekti išsiskirti iš konkurentų ir išlaikyti konkurencingas kainas.

Išmaniųjų įrenginių gamintoja „Fitbit“ neseniai atnaujino savo produktų asortimentą, pristatydama „Versa 3“, „Insipire 2“ ir „Sense“ modelius. Naujienų asortimente galime rasti įvairaus tipo išmaniuosius pagalbininkus – nuo pačios paprasčiausios apyrankės, kurios paskirtis skaičiuoti mūsų žingsnius ir širdies ritmą, iki pažangaus išmaniojo laikrodžio, tapsiančio kompanijos flagmanu. Šiandien išbandysime visus tris įrenginius ir palyginsime, kaip jie atrodo šalia savo konkurentų.

Kaip ir galima tikėtis iš „Fitbit“, visi šie modeliai yra sukurti sveikos gyvensenos propaguotojams. Tai reiškia, kad įrenginiai labiau yra orientuoti į kūno duomenų stebėjimą, o ne į ilgą savybių sąrašą ir telefono savybių išplėtimą. Gamintojas pažymi, kad naujausi kompanijos išmanieji laikrodžiai gali padėti aptikti net ir COVID-19 simptomus. Na, o daugiau, apie debiutuojančius „Fitbit“ laikrodžius ir apyrankę, sužinosite šiame straipsnyje.

„Fitbit Inspire 2“

„Fitbit Inspire 2“ yra pats pigiausias naujos kartos „Fitbit“ įrenginys. Tai yra paprasta išmanioji apyrankė, pasižyminti tik bazinėmis funkcijomis.

N.Davalgos nuotr./„Fitbit Inspire 2“ išmanioji apyrankė
N.Davalgos nuotr./„Fitbit Inspire 2“ išmanioji apyrankė

Pirmiausiai į akis krenta neįprasta „Fitbit Inspire 2“ išvaizda. Dažniausiai tokie įrenginiai yra įstatomi į silikonines apyrankes, tuo tarpu „Fitbit“ nusprendė apyrankes pritvirtinti prie korpuso. Dėl šios priežasties „Fitbit Inspire 2“ korpusas atrodo mažiau vientisas, nei konkurentų gaminiuose, bet tai nereiškia, jog dėl to apyrankė atrodys prasčiau – „Fitbit“ sukurtas dizainas prideda išskirtinumo.

Laukdamas „Fitbit Inspire 2“ debiuto tikėjausi, jog kompanija pagaliau pristatys apyrankę su spalvotu ekranu. Deja, „Fitbit“ naujiena turi tik baltą šviesą skleidžiantį OLED ekraną, tad lūkesčius perkeliu į ateitį ir „Inspire 3“ modelį. Toks gamintojo sprendimas yra gan keistas, kadangi nemaža dalis, net ir kelis kartus pigesnių apyrankių, jau turi spalvotus ekranus.

Dar labiau už spalvų nebuvimą nuvylė ekrano dydis. Jis yra labai mažas. „Fitbit Inspire 2“ apyrankė turi šone pasislėpusį jutiklinį atrakinimo mygtuką, o tai atlaisvina įrenginio priekinę dalį. Tai gamintojui leido į apyrankę montuoti net ir labai didelį ekraną, kas labai džiugintų, bet „Fitbit“ nusprendė, jog to nedarys.

Tiesa, tikrai ne viskas, kas susiję su „Fitbit Inspire 2“ ekranu yra neigiama. Man patiko, jog apyrankė skleidžia sniego baltumo šviesą, kuri atrodo kur kas geriau, nei, pavyzdžiui, paskutinėje „Xiaomi“ nespalvotoje išmaniojoje apyrankėje „Mi Band 3“ buvusi šviesiai violetinė spalva. Ekrano ryškumas taip pat yra pakankamas.

N.Davalgos nuotr./„Fitbit Inspire 2“ išmanioji apyrankė: ekranas nespalvotas ir ne toks didelis, koks galėtų būti
N.Davalgos nuotr./„Fitbit Inspire 2“ išmanioji apyrankė: ekranas nespalvotas ir ne toks didelis, koks galėtų būti

Lyginant su ankstesnės kartos „Fitbit Inspire HR“ modeliu, pakeitimai nebuvo radikalūs, čia nėra kažkokių ypatingų naujų savybių. Pagrindinis atnaujinimas yra tai, kad baterija veikia dvigubai ilgiau – vietoj 5 dienų, dabar įrenginį reikia įkrauti kas 10 dienų, kas yra visai priimtinas rezultatas. Išbandęs įrenginį galiu patvirtinti, kad gamintojas šiuo klausimu tikrai nemelavo.

Taip pat buvo atnaujinti sporto režimai, atsirado galimybė registruoti suvalgomo maisto kiekį, vartotojo sąsaja įgavo šiokių tokių patobulinimų. Didelis fizinis panašumas į prieš tai gamintą modelį verčia „Fitbit Inspire 2“ laikyti tik atnaujintu praeitos kartos modeliu, o ne visiškai nauju kūriniu.

Geriausia „Fitbit Inspire 2“ savybė yra galimybė naudotis „Fitbit Premium“ programa net vienerius metus nemokamai. Tai ilgiausias „Fitbit“ suteikiamas nemokamas išbandymo laikas.

Spalvotas ekranas nėra vienintelis dalykas, kurio galite pasigesti šioje apyrankėje. Ji taip pat neturi integruoto GPS imtuvo, kas būtų reikalautina savybė iš tiek kainuojančios apyrankės. Apyrankė taip pat neturi ir NFC, todėl galimybės naudotis „Fitbit Pay“ mokėjimais mes taip pat negauname. Ieškantys šių funkcijų turėtų rinktis brangesniąją „Fitbit Charge 4“. Jeigu „Fitbit“ būtų parūpinusi šias savybes savo pigiausiam modeliui, brangesniosios „Charge 4“ egzistavimas nebetektų prasmės.

„Fitbit Versa 3“

„Fitbit Inspire 2“ buvo tik paprasta išmanioji apyrankė, o „Fitbit Versa 3“ jau yra pilnavertis išmanusis laikrodis. Tai reiškia, jog mes jame rasime gerokai daugiau funkcijų.

N.Davalgos nuotr./„Fitbit Versa 3“ jau yra pilnavertis išmanusis laikrodis
N.Davalgos nuotr./„Fitbit Versa 3“ jau yra pilnavertis išmanusis laikrodis

Iš karto į akis krinta be galo dailus „Fitbit Versa 3“ dizainas. Kuriant minimalistinio dizaino produktus dideliu iššūkiu tampa jų dizaino unikalumas, nenuobodumas ir atpažįstamumas. „Fitbit“ viską padarė tobulai – laikrodis yra minimalistinio dizaino, bet neatrodo nuobodžiai ir yra išskirtinis.

Prie gero dizaino prisideda ir fizinio mygtuko nebuvimas. Išmaniojo laikrodžio šone yra tik vienas jutiklinis mygtukas, kuris nėra toks patogus, kaip fizinis analogas. Netyčia palaikius mygtuką ilgiau, atsidaro greitoji nuoroda, o kartais mygtukas nesureaguoja visai. Grožis reikalauja aukų, o šioji auka, mano nuomone, yra teisingas gamintojo sprendimas, nes problemos nėra per daug dažnos, o dizainui daroma teigiama įtaka pamatoma iš karto.

Laikrodis turi 1,58 colio 336 x 336 raiškos ekraną. Toks ekrano dydis yra optimalus kompromisas tarp matomo vaizdo dydžio ir laikrodžio kompaktiškumo. „AMOLED“ ekranas gerai ir kokybiškai atkuria spalvas, ryškumas – taip pat geras, tad laikrodyje matomas vaizdas yra aukščiausios kokybės.

N.Davalgos nuotr./„Fitbit Versa 3“
N.Davalgos nuotr./„Fitbit Versa 3“

Labiausiai intriguojanti naujojo „Fitbit Versa 3“ savybė – deguonies kiekio kraujyje matavimas. Kompanija tai pristato, kaip galimybę aptikti COVID-19 virusą, nes užsikrėtus, laikrodis turėtų pranešti apie deguonies kiekio sumažėjimą.

Iš tiesų, šioje teorijoje yra tiesos – orientuotis pagal išmaniojo laikrodžio pateikiamus duomenis tikrai galima. Tačiau vertėtų nepamiršti, kad jeigu deguonies kiekis kraujyje išlieka pastovus, tai dar nereiškia, jog Jūs neturite šio viruso. Taip pat deguonies sumažėjimas kraujyje gali būti ir daugelio kitų priežasčių pasekmė. Turbūt nieko nenustebinsiu, kad išmanusis laikrodis negali pateikti tikslios diagnozės, tačiau aktualios informacijos sekimas yra naudinga funkcija.

Gan keista, tačiau deguonies kiekį galima sekti tik pasirinkus tam skirtą pradinio ekrano temą. Ne mažiau neįprastas „Fitbit“ sprendimas yra ir tai, kad laikrodyje galima matyti tik pastarojo laiko deguonies kraujyje kiekį. Sekti ilgalaikį deguonies kiekio pokytį galima tik su mokama „Fitbit Premium“ programine įranga.

Labai įdomu būtų sužinoti, ar „Fitbit“ sugalvojo pagaminti „Versa 3“ su deguonies kiekio kraujyje matuokliu kaip atsaką į COVID-19 pandemiją, ar tiesiog marketingo skyrius surado aktualų šios funkcijos panaudojimo būdą. Gaila, kad tikrasis atsakymas į šį klausimą bus žinomas tik kompanijos darbuotojams.

Laikrodžio viduje yra tik 4 GB vidinės atminties ir tik 2,5 GB iš jų yra prieinami vartotojui, likusi vieta skirta sklandžiai paties įrenginio veiklai užtikrinti. Tai yra viena iš savybių, kodėl „Fitbit“ įrenginius geriau tinka vadinti sporto kompanionais, o ne maksimaliai funkcionaliais išmaniaisiais įrenginiais.

Iš kitos pusės, klausimų kelia ir pats vidinės atminties reikalingumas. Praktiškai visi išmanieji laikrodžiai, įskaitant ir pirmtakę „Fitbit Versa 2“, turi galimybę įrenginyje laikyti įrašytas dainas. „Fitbit“, be jokios paaiškinamos priežasties, šią galimybę atima iš mūsų iki tol, kol neužsisakėme mokamų paslaugų. Mes, naudodamiesi šiuo laikrodžiu, galime tik valdyti dainas, įrašytas į telefono atmintį, arba įrašyti dainas naudojantis „Deezer“ programėle. Be abejo, ji yra nemokama tik pirmuosius tris mėnesius. Po to, norint klausyti muzikos įrašytos į telefono atmintį, teks mokėti po 6,99 € per mėnesį.

Pats blogiausias dalykas apie „Fitbit Versa 3“ buvo tai, kad šiais laikrodžiais nepavykdavo atlikti telefoninių pokalbių, kas buvo iš ties keista. Laikrodžiu iki šiol buvo galima tik atsiliepti, tačiau kalbėti ir klausytis reikėjo paties telefono. Laimei, lapkričio 19-ąją šie laikrodžiai įgavo atnaujinimą, kuris padėjo išspęsti šią problemą – dabar skambinimo funkcija veikia kaip ir visuose įprastuose laikrodžiuose. Iki atnaujinimo išleidimo, įrenginys atrodė labai neišbaigtas ir pasiųstas į prekybą paskubomis.

Jus taip pat labai nustebins ir faktas, jog atsakinėti į kitų žmonių žinutes galima tik balso žinutėmis, verčiamomis į tekstą arba iš anksto paruoštais žinučių šablonais. Sunku būtų rasti kitą panašios klasės išmanųjį laikrodį, kurio ekrane nebūtų galima "piešti" raidžių , kurios būtų paverčiamos į tekstinę žinutę. Labai sunku suprasti, kodėl „Fitbit“ neaprūpino savo įrenginių šia paprasta ir labai naudinga funkcija. Be to sunku suprasti ir tai, kodėl nėra galimybės atsakyti paprastais garsiniais pranešimais.

Galimybė atsakinėti balso žinutėmis, verčiamomis į tekstą, atsirado tik po pastarojo programinės įrangos atnaujinimo. Deja, laikrodyje lietuvių kalba yra nepalaikoma, todėl mūsų šalyje naudotis šia funkcija galima tik išskirtiniais atvejais. Taigi, vienintelis būdas atsakyti į pranešimus lietuvių kalba yra gan primityvus – iš anksto parengtos žinutės.

Kaip ir galima tikėtis, „Fitbit Versa 3“ turi integruotą GPS imtuvą. Verta pažymėti, kad bandant įrenginį, jis veikė itin tiksliai. Taip pat laikrodyje yra ir NFC ryšys, suderinamas su Lietuvoje pakankamai plačiai pripažįstama „Fitbit Pay“ bekontakčių mokėjimų sistema.

Maloniai nuteikia „Fitbit Versa 3“ baterijos gyvavimo laikas. Nustačius, jog ekranas būtų įjungtas visą laiką, laikrodukas gali ištverti beveik dvi dienas, kai konkurentus turėtumėme įkrauti kiekvieną dieną. Na, o jeigu ekranas įsijungs tik tada, kai naudosime laikrodį, ji veiks nuo penkių dienų iki savaitės, kas taip pat yra labai džiuginantis rezultatas. Taip pat patiko ir trumpas baterijos įsikrovimo laikas bei patogus magnetinis USB kabelis.

„Fitbit Sense“

Na, o pabaigai – labiausiai intriguojanti naujiena „Fitbit Sense“. Tai yra aukštos klasės išmanusis laikrodis, tapsiantis „Fitbit“ produktų linijos flagmanu.

N.Davalgos nuotr./„Fitbit Sense“ yra šio gamintojo flagmanas
N.Davalgos nuotr./„Fitbit Sense“ yra šio gamintojo flagmanas

Pirmiausia reikėtų pripažinti, kad tai nėra visiškai unikalus modelis – „Fitbit Sense“ drįsčiau laikyti šiek tiek brangesne „Fitbit Versa 3“ versija, praturtinta keliomis papildomomis savybėmis. Dėl šios priežasties įdomiausio modelio aprašymas nebus toks ilgas, o dauguma dalykų, kuriuos minėjome apie „Fitbit Versa 3“, galima taikyti ir šiam modeliui.

Būtent dėl to neverta plačiai aptarti „Fitbit Sense“ dizaino – jis yra analogiškas prieš tai aprašytam modeliui, skiriasi tik bandymui tekusios spalvos modifikacija. Laimei, apie abiejų modelių išvaizdą galima kalbėti tik teigiamus dalykus. Vartotojo sąsaja abiejuose modeliuose taip pat yra tokia pati.

Turbūt blogiausias dalykas, kurį galime pasakyti apie šį laikrodį, yra tai, kad jis iš „Fitbit Versa 3“ paveldėjo juokingus 4 GB vidinės atminties. Tokios klasės laikrodyje mažiausiais priimtinas vidinės atminties kiekis yra 32 GB, skirtumas siekia 8 kartus...

N.Davalgos nuotr./„Fitbit Sense“
N.Davalgos nuotr./„Fitbit Sense“

„Fitbit“ maloniai nustebino „Sense“ modelyje pasiūlydama EDA jutiklį. Pastarasis fiksuoja mūsų patiriamo streso kiekį. Deja, nemokamai gauname tik bazinę informaciją apie patiriamą streso lygį, o norint detalesnės analizės reikės įsigyti „Fitbit Premium“ paketą.

Taip pat „Fitbit“ suteikia nusiraminimo sesijas. Dauguma jų prieinamos tik „Premium“ programos vartotojams, tačiau aš nemanau, kad iš telefono sklindančios garsinės instrukcijos yra veiksmingas įrankis streso mažinimui.

Dar viena „Fitbit Sense“ funkcija, kuri yra unikali šiam modeliui, yra odos paviršiaus temperatūros matavimas. Odos paviršiaus temperatūra nėra lygi vidinei temperatūrai, kurią matuojame termometru, tad „Fitbit“ įrenginukas parodo tik temperatūros pokytį nuo prieš tai fiksuoto temperatūros vidurkio. Jeigu jis staiga išauga – metas matuotis temperatūra mums jau įprastu būdu. Ir jau kaip įprasta, mums pateikiami tik bendri vienos nakties temperatūros pokyčiai. Norite detalesnės informacijos ir kitimo kreivės? Teks pirkti „Fitbit Premium“ paketą.

Galiu pasidžiaugti, jog temperatūros stebėjimo funkcija veikia tikrai gerai. Išbandant šį įrenginį teko susidurti su pakilusia kūno temperatūra ir „Fitbit Sense“ sėkmingai užfiksavo atsiradusius pokyčius. Apyrankė tai padarė puse paros ankščiau, negu pakilusią kūno temperatūrą pajutau aš pats.

Viena svarbiausių „Fitbit Sense“ savybių – laikrodis gali daryti elektrinę kardiogramą. Tam yra skirtas EKG jutiklis. Jis fiksuoja kraujagyslių virpėjimą ir gali padėti iš anksto aptikti širdies priepuolio, insulto ar kraujo krešulių pavojus. Kaip ir apie galimybę nustatyti COVID-19 simptomus, taip ir apie kardiogramą, turime pasakyti, kad išmanusis laikrodis nėra mediciniškai tikslus įrenginys ir jo renkami duomenys skirti tik orientacinei informacijai apie sveikatos būklę.

Viskas būtų labai gerai, jeigu šią funkciją pavyktų išbandyti Lietuvoje. Deja, ši funkcija yra prieinama tik 18-oje pasaulio šalių, o Lietuvos vardas šiame sąraše nėra įrašytas. Šalys, kuriose ši funkcija veikia nėra labai tolimos ar egzotiškos, pavyzdžiui, net ir kaimyninėje Lenkijoje šią funkciją galime išbandyti be jokių apribojimų. Sunku tiksliai pasakyti, dėl kokių priežasčių buvo priimtas toks sprendimas, bet greičiausiai tai yra teisiniai klausimai, o Lietuvos rinka yra per smulki, kad būtų verta juos spręsti. Tikėkimės, kad ateityje palaikomų šalių sąrašas plėsis ir jame atsiras ir Lietuva.

Galbūt galima apgauti laikrodį ir taip įsidiegti norimą programą net ir būnant Lietuvoje. Tikiu, jog geriau paieškojus galima rasti programėlę, pakeičiančią oficialų „Fitbit“ sukurtą kardiogramos atlikimo įrankį. Deja, kol būsime priversti ieškoti tokių alternatyvų, „Fitbit Sense“ laikrodžiui šiuo klausimu pliuso rašyti jokiu būdu negalime.

Nors „Fitbit Sense“ turi pakankamai daug privalumų prieš „Versa 3“, vienus iš jų riboja geografiniai suvaržymai, kiti prieinami tik „Fitbit Premium“ programos dalyviams. Todėl svarstyti rinktis brangesnįjį modelį rekomenduoju tik tiems, kurie po 6 mėnesių bandomojo laikotarpio bus pasiryžę pratęsti „Fitbit Premium“ narystę.

Sprendimas pirkti šį įrenginį ir nuolat mokėti už „Fitbit Premium“ paketą yra gan brangus. Jeigu tai Jūsų vis tiek neatbaido, „Fitbit Sense“ pasiūlys aukščiausio lygio kūno parametrų stebėjimą. Laikrodis yra apginkluotas krūva jutiklių ir siūlo viską, ką šioje srityje yra pasiekę „Fitbit“ inžinieriai.

Programinė įranga

„Fitbit Versa 3“ ir „Fitbit Sense“ programinė įranga veikia pakankamai sklandžiai, nors nėra ideali – kartais reikia iškęsti trumpus kelias sekundes dalis trunkančius „laginimo“ protrūkius. Tai nėra įkyru, būtų visiškai atleistina vidutinės klasės laikrodžiui, bet, kaip iš aukščiausios klasės produktų, būtų malonu matyti šiek tiek spartesnį susidorojimą su užduotimis, nes „Apple“, „Samsung“ ar „Xiaomi“ įrenginiai tai daro truputėlį geriau.

Kaip ir minėjau aprašinėdamas šiuos laikrodžius, jų programinė įranga atrodė labai neišbaigta, nes didelė dalis funkcijų dar nebuvo prieinamos vartotojui. Lapkričio antrojoje pusėje atnaujinus programinę įrangą, ši problema buvo išspręsta.

Apie „Fitbit Inspire 2“ spartą išsiplėsti neverta – apyrankėje yra tik pačios elementariausios funkcijos, paprasta grafika, dėka tokio paprastumo viskas veikia labai greitai. Pagrindinė „Fitbit Inspire 2“ užduotis yra matuoti širdies ritmą, nueitus žingsnius, fiksuoti fizinį aktyvumą, visos šios funkcijos buvo galimos nuo pat prekybos pradžios.

Išmaniesiems laikrodžiams „Fitbit Versa 3“ ir „Fitbit Sense“ veikia dedikuota programėlių parduotuvė. Joje galima rasti visko – nuo skirtingų laikrodžio darbalaukio fonų iki paprastų žaidimų, kuriuos galėsite žaisti savo laikrodyje. Naudotis parduotuve ir įdiegti plėtinius yra labai paprasta, tik kartais šis procesas užima truputėlį daugiau laiko, nei norėtųsi.

N.Davalgos nuotr./„Fitbit Sense“ programėlių parduotuvėje galima aptikti ir elementarių žaidimų
N.Davalgos nuotr./„Fitbit Sense“ programėlių parduotuvėje galima aptikti ir elementarių žaidimų

Taip, šiuose laikrodžiuose galima žaisti žaidimus! Tai klasikiniai, gan paprasti, bet įtraukiantys, kūriniai. Iš tiesų smagu matyti didelį žaidimų asortimentą ir išmėginti naujas patirtis, žaidimus bandant žaisti išmaniajame laikrodyje. Deja, absoliučiai visi mano išbandyti žaidimai buvo mokami. Suprantama, kad trečiųjų šalių kūrėjai turi siekti pelno, bet panašu, jog „Fitbit“, už įrenginių pardavimą surinktomis lėšomis, su programėlių kūrėjais nesidalina. O man, kaip vartotojui, norisi mokėti už stambesnio kalibro žaidimus, tokius kokie žaidžiami telefone, nes išmėginti paprasčiausią „Gyvatėlę“ ant riešo yra smagu, bet tai nėra tas kūrinys, už kurį norėčiau mokėti papildomai.

Programėlė telefone nėra kažkuo išskirtinė. Ji pateikia visus svarbiausius duomenis ir daug kuo nesiskiria nuo to, ką siūlo kiti gamintojai. „Fitbit“ yra gerai patyrusi rinkos senbuvė, todėl programėlė yra gerai apdirbta – ja patogu naudotis, duomenys pateikiami aiškiai ir lengvai suprantamai. Norintiems daugiau, teks įsigyti mokamą „Fitbit Premium“ licenciją ir tada „Fitbit“ savo funkcionalumu bus žingsneliu priekyje kitų kompanijų.

N.Davalgos nuotr./„Fitbit“ programėlė yra patogi ir aiški, bet norint iš jos gauti viską reikės papildomai mokėti kiekvieną mėnesį
N.Davalgos nuotr./„Fitbit“ programėlė yra patogi ir aiški, bet norint iš jos gauti viską reikės papildomai mokėti kiekvieną mėnesį

Geroji naujiena yra ta, jog visi šie įrenginiai atkeliauja su skirtingam laikui suteikiama nemokama „Fitbit Premium“ licencija. „Fitbit Versa 3“ ir „Fitbit Sense“ ji galios šešis mėnesius, o „Fitbit Inspire 2“ – visus metus. Deja, šiam laikui pasibaigus, teks mokėti 79,99 JAV dolerius už programos pratęsimą metams (prenumerata gali būti pratęsta ir mėnesiui už 9,99 dolerius), arba tenkintis apribotomis įrenginių savybėmis.

„Fitbit Premium“ programa siūlo:

  • Programas, padėsiančias suformuoti sveikus įpročius
  • Papildomus iššūkius, motyvuojančius būti fiziškai aktyvesniems
  • Detalesnę informaciją apie įrenginio surinktus vartotojo sveikatos būsenos duomenis
  • Prieigą prie „Fitbit“ internetinio turinio – video, audio ir tekstinė medžiaga

Mano asmenine nuomone „Fitbit Premium“ programa sunkiai pateisina savo kainą, kai kurie dalykai nėra ypatingai aktualūs, o kai kurias savybes gali pakeisti paprasčiausia „Google“ paieška ar „Youtube“ vaizdo įrašas - informacijos apie sveiką gyvenimo būdą internete yra apstu. Laimei, įrenginiai be problemų gali būti naudojami ir su nemokama programine įranga, todėl kiekvienas gali pasirinkti, ar jam reikia papildomų mokamų savybių.

Labiausiai „Fitbit Premium“ programa turėtų sudominti „Fitbit Sense“ pirkėjus. Visiems įrenginiams taikomas vienodo dydžio mokestis, bet „Fitbit Sense“ savininkams „atrakina“ daugiausiai papildomų savybių ir padeda išnaudoti visą laikrodžio potencialą.

Išvados

„Fitbit Inspire 2“ išmanioji apyrankė šiuo metu kainuoja apie 100 eurų. Jai bus labai sunku konkuruoti su keliais kartais pigesnėmis apyrankėmis, turinčiomis didesnius spalvotus ekranus, tokiomis kaip „Xiaomi Mi Band 5“ (kaina apie 30 eurų) ar „Samsung Galaxy Fit 2“ (kaina apie 45 eurai). Aš paminėjau tik gerai žinomų ir pripažintų kompanijų modelius – ne tokia populiari „Canyon SB-01“ visa tai siūlo už penkis kartus žemesnę sumą (apie 20 eurų). Norint dar daugiau funkcijų, galima rasti apyrankę su integruotu GPS imtuvu, pavyzdžiui „Huawei Band 4 Pro“ (kaina apie 60 eurų).

Šone esantis „Fitbit Inspire 2“ atrakinimo mygtukas atvėrė gamintojui galimybę į apyrankę montuoti kur kas didesnį ekraną. Būdama viena brangiausių tokio tipo įrenginių, „Fitbit Inspire 2“ galėjo įgauti rimtą techninį pranašumą prieš konkurentus, nes visų išmaniųjų apyrankių ekranai dėl mažo jų dydžio nėra patys patogiausi. Deja tai neįvyko – „Fitbit“ ekrano dydis tikrai nėra apyrankės stiprioji pusė.

Labai keista išmėginti įtaisą, kurio mažoji dalis suteikiamos vertės yra pačiame įtaise, o didesnioji dalis – su juo suderinamoje programinėje įrangoje. Pagrindinis dalykas, ką gauname pirkdami „Fitbit Inspire 2“ yra metai galimybės naudotis „Fitbit Premium“ programine įranga. Šios apyrankės savininkai, metus pasinaudoję savuoju įtaisu, turės tris labai keistus pasirinkimus:

1. Užsisakyti mokamą „Fitbit Premium“ programą, kurios kaina yra labai arti naujos apyrankės, jau turinčios „Fitbit Premium“ paketą metams, vertei.

2. Išmesti puikiai veikiančią apyrankę, nusipirkti naują ir vėl metus nemokamai naudotis „Fitbit Premium“, nes tai būtų tik minimaliai brangesnis sprendimas, nei naujos „Fitbit Premium“ programos užsakymas.

3. Atsisakyti „Fitbit Premium“ programos privalumų ir taip 100 eurų kainavusi apyrankė neteiks daugumos pranašumų prieš gerokai pigesnes apyrankes.

Vienu metu testuojant ir šią apyrankę, ir kur kas pažangesnius laikrodžius, iš karto juntama, kad brangesni įrenginiai turi nepalyginamai daugiau funkcijų. Dėl to kiekvieną dieną naudoti šios apyrankės negalėčiau, nes nuolat pasigesčiau to, ką siūlo daug funkcionalesni laikrodžiai.

Vis dėl to „Fitbit Inspire 2“ savo pirkėją turėtų rasti. Tai bus žmonės, norintys kuo mažesnėmis investicijomis įsigyti „Fitbit“ produktą, arba pirkėjai, norintys kuo mažesnėmis išlaidomis naudotis tokiomis privilegijomis, kaip „Fitbit Premium“ programa. Bet kokiu atveju, tai liks nišiniu pasirinkimu.

Iš šį kartą išmėgintų „Fitbit“ produktų geriausią įspūdį paliko „Fitbit Versa 3“. Jis yra pilnavertis išmanusis laikrodis, turintis visas svarbiausias savybes, o lyginant su „Fitbit Sense“, stokoja tik kelių sveikatos stebėjimo funkcijų, kurių prireiks tikrai ne kiekvienam. Apie 230 eurų kainuojantis išmanusis įrenginys pasižymi geriausiu kainos ir kokybės santykiu tarp šiandien išmėgintų modelių.

Jeigu norite paties pažangiausio „Fitbit“ sukurto įrenginio „Sense“, Jums teks pakloti apie 320 eurų. Tik prieš tai atkreipkite dėmesį į tai, kad šiuo metu ne visos jų funkcijos yra galimos Lietuvoje, o kai kurioms funkcijoms pilnai išnaudoti, po bandomojo laikotarpio, teks pirkti mokamą „Fitbit Premium“ programą.

Bet kokiu atveju privalome pripažinti, kad įsigiję „Fitbit Sense“ ir „Fitbit Premium“ programą Jūs gausite maksimalų kiekį informacijos apie savo sveikatą. Šis laikrodis fiksuoja labai daug parametrų ir šiuo klausimu pralenkė savo konkurentus. Todėl, jeigu kaina nėra svarbus rodiklis ir siekiate gauti kuo daugiau informacijos apie savo kūną, šiuo metu „Sense“ yra vienareikšmiškai geriausias pasirinkimas rinkoje.

Tiek „Fitbit Versa 3“, tiek „Fitbit Sense“ turi labai dailų minimalistinį dizainą. Teisingi dizainerių sprendimai, tvarkinga ir gražiai sukurta vartotojo sąsaja sukuria malonų jausmą naudojantis šiais laikrodžiais. Jie tampa daugiau nei daiktu, atliekančiu savo funkciją – gražūs laikrodžiai pavirs ir svarbia stiliaus detale.

Lyginant su kitais aukščiausios klasės išmaniaisiais laikrodžiais, „Fitbit“ įrenginiai turi ir savo trūkumų ir savo privalumų. Deguonies kiekio kraujyje matavimas ir galimybė aptikti COVID-19 simptomus, be jokios abejonės, leis sustiprinti šios apyrankės pardavimus. Tiesa, reikia nepamiršti, kad net ir anksčiau minėta 60 eurų kainuojanti „Huawei Band 4 Pro“ apyrankė šia funkciją taip pat turi.

Greičiausiai šie modeliai patrauks vartotojų, kurie prioritetą teikia dailiam dizainui, išsamiai sveikatos parametrų informacijai ir ilgam baterijos gyvavimo laikui, dėmesį. Na, o jeigu Jūs išmanųjį laikrodį matote, kaip įrenginį turintį kuo daugiau funkcijų, pasigesite nemažai dalykų. Labiausiai kliūva galimybės nemokamai klausytis muzikos iš laikrodžio atminties, ar atsakymo piešiamu tekstu į žinutes nebuvimas. „Fitbit“ savo produktus pozicionuoja, kaip orientuotus į maksimaliai detalią sveikatingumo analizę, todėl kai kurie trūkumai yra atleistini.

Nė vienas „Fitbit“ įrenginukas nepasižymi geriausiu kainos ir turimų funkcijų santykiu rinkoje. Iš kitos pusės, panašu, kad gerą vardą užsitarnavęs gamintojas to net ir nebando pasiekti. Vietoj to, kad lenktyniautų kainomis su krūva konkurentų, „Fitbit“ stengiasi parduoti sveiko gyvenimo būdo emociją ir konkuruoti su brangiausiais „Apple“, „Garmin“ ir „Samsung“ įrenginiais.

Man nepatinka „Fitbit“ požiūris į vartotoją. Nepaisant to, kad produktų kaina yra tikrai aukšta, norint iki galo išnaudoti visas produktų funkcijas, už jį sumokėti vieną kartą nepakaks. Iš visų pusių mus seka mokamos funkcijos ir prenumeratos. Norite gauti visus duomenis iš apyrankės? Teks pirkti „Fitbit Premium“ prenumeratą. Programėlių parduotuvėje radote patinkantį žaidimą? Jis greičiausiai bus mokamas. Mėgstate bėgti krosą telefoną palikdami namie? Jeigu jo metu norite klausytis muzikos, būsite priversti įsigyti „Deezer“ prenumeratą. Ne paslaptis, jog tokios prenumeratos yra efektyvesnis verslo modelis, tačiau maksimalios naudos ieškantis pirkėjas yra verčiamas nuolat mokėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas