Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 17

„Aš bijau turėti vaikų“: klimato krizė daro įtaką ne tik aplinkai, bet ir emocinei sveikatai

„Jaučiu nerimą dėl savo ir aplinkinių ateities. Aš bijau turėti vaikų“, – pokalbio metu atviravo vilnietis Vilius. Vaikino nerimas susijęs su klimato kaita ir šio reiškinio įtaka pasauliui, kuriame gyvename. Aplinkos psichologės, mokslininkės Audros Balundės teigimu, tokia emocinė būsena, vadinama ekologiniu nerimu, – vis dažnesnis reiškinys, o jį patiria ne tik jaunosios kartos atstovai.
Nerimas
Nerimas / 123RF.com nuotr.

25-erių metų Vilius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) klimato kaita ir jos įtaka Žemei susidomėjo prieš porą metų. Nuo to laiko, anot vaikino, augo ne tik jo smalsumas, bet ir neigiamų jausmų lavina. „Buvo visko – nuo nevilties, baimės iki tiesiog liūdesio“, – pasakojo jis.

Šie jausmai paskatino rinktis tvaresnį gyvenimo būdą – Viliaus spintoje įsigalėjo minimalizmas, renkantis naujus daiktus dėmesys atkreipiamas į daikto tvarumą ir perdirbimo galimybes, apsipirkinėjant naudojami medžiaginiai maišeliai.

„Klimato kaita – globali problema, kurios vienas individas negali išspręsti. Todėl tai tik dar labiau mane vargina, nes kad ir kiek pastangų dėčiau, šios problemos negaliu išspręsti. Dažnai apima neviltis, žinant, kiek daug žmonių nerūpi klimato kaita, kiek daug yra ją neigiančių“, – pasakojo Vilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas