Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atrasta didžiausia dvinarė žvaigždžių sistema, kurios laukia katastrofiška lemtis

Maždaug už 160 tūkst. šviesmečių nuo mūsų yra dvinarė žvaigždžių sistema, kurios žvaigždės persidengia viena su kita. Šį reiškinį astronomai apibūdina kaip potencialiai katastrofišką „paskutinį bučinį“, skelbia Sciencealert.com.
Dvinarės sistemos vizualizacija
Dvinarės sistemos vizualizacija / ESO nuotr.

Mokslininkų komanda reiškinį aptiko naudodami Europos kosminės observatorijos teleskopą – Very Large Telescope. Žvaigždžių sistema, dar žinoma kaip VTFS 352, yra karščiausia ir pati masyviausia iki šiol aptikta dvinarė žvaigždžių sistema Visatoje.

VTFS 352 yra įsikūrusi Tarantulo ūke – pačioje aktyviausioje žvaigždžių formavosi dalyje Lokalioje grupėje, į kurią patenka ir Paukščių Takas.

Tačiau įdomiausia tai, kaip žvaigždės liečiasi viena su kita – jos dalinasi maždaug 30 proc. medžiagos ir skleidžia labai didelę šilumą.

Tačiau įdomiausia tai, kaip žvaigždės liečiasi viena su kita – jos dalinasi maždaug 30 proc. medžiagos ir skleidžia labai didelę šilumą. Žvaigždės viena aplink kitą apsisuka maždaug per parą.

Žvaigždžių centrai vienas nuo kito nutolę per maždaug 12 mln. km, kas, kalbant astronominiais terminais, nėra labai daug.

Bendra žvaigždžių masė yra 57 kartus didesnė nei mūsų Saulės, o sistemos paviršius įšyla iki 40 tūkst. laipsnių Celsijaus. Palyginimui, Saulės paviršiaus temperatūra siekia 5,5 tūkst. laipsnių Celsijaus.

Tokį kosminį intymumą tarp žvaigždžių mokslininkai atranda labai retai, nes intensyvus artumas nesitęsia ilgai. Šiuo atveju mokslininkai sako, kad VTFS 352 laukia kosminė mirtis ir ji nutiks vienu iš dviejų būdų.

„Jei žvaigždės suksis labai greitai, jos gali gyvenimą baigti vienų energingiausių sprogimų Visatoje, kurie žinomi kaip ilgalaikiai gama spindulių pliūpsniai“, – sakė Huguesas Sana, vyriausiasis mokslininkas iš Leuveno universiteto Belgijoje.

Pirmoji galimybė – kad žvaigždės suksis viena aplink kitą ir jungsis, kol taps viena milžiniška greitai besisukančia žvaigžde.

Antroji galimybė ne ką mažiau dramatiška ir, jei ji įvyks, astronomai tokį reiškinį matys pirmą kartą – susijungus žvaigždėms susikurs dviguba juodoji skylė.

„Jeigu žvaigždės yra pakankamai susimaišiusios, jos liks atskiros ir VTFS 352 išvengs susijungimo. Tai objektus nuvestų nauju evoliucijos keliu, kuris visiškai skiriasi nuo klasikinių žvaigždžių evoliucijos spėjimų“ , – sakė Selma de Mink iš Amsterdamo universiteto Olandijoje.

„VTFS 352 atveju abi žvaigždės greičiausiai baigs savo gyvenimus supernovos sprogimais, suformuodami artimas dvinares juodųjų skylių sistemas. Šie neįtikėtini objektai būtų intensyvus gravitacinių bangų šaltinis“, – pridūrė mokslininkė.

Tyrimas publikuotas „The Astrophysical Journal“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas