Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atrasta paslaptingoji hibridinė beždžionė Malaizijoje kelia buveinių nykimo klausimą

Primatologus suglumino paslaptingoji beždžionė, pirmą kartą aptikta prie Kinabatangano upės, Malaizijos Borneo saloje, dar tuomet, kai buvo kūdikis. Manoma, kad šis neįprastas primatas yra beždžionės ir sidabrinio langūro, kurie yra tolimi giminaičiai, mišrūnas, kuris dar niekada nebuvo pastebėtas, nors abi rūšys gyvena tame pačiame miške.
Beždžionėlė
Beždžionėlė. Asociatyvinė nuotrauka. / 123RF.com nuotr.

Kaip rašo portalas „The Guardian“, šis atradimas dar kartą iškelia gyvūnų buveinių apsaugos klausimą.

Šios paslaptingosios beždžionės patelė pirmą kartą pastebėta 2017-aisiais, kai jos nuotraukos paplito socialiniuose tinkluose.

Tyrėjai iš turimų nuotraukų padarė išvadą, kad tai greičiausiai yra beždžionės grobuonio (Nasalis larvatus) patino ir sidabrinio langūro (Trachypithecus cristatus) patelės palikuonė.

Vida Press nuotr./Ryškiaspalviai langūrų jaunikliai
Vida Press nuotr./Ryškiaspalviai langūrų jaunikliai

Stebėtojai mokslininkams pasakojo, kad šioje vietovėje yra matę mišrių rūšių grupių, buvo nufotografuotas ir tarprūšinis poravimasis.

Mokslininkai teigia, kad šis atvejis gali būti susijęs su buveinių nykimu ir fragmentacija, nes, plečiantis aliejinių palmių plantacijoms, abi numanomos tėvinės rūšys liko tik siauruose upių miškų ploteliuose palei Kinabatanganą.

„Buveinių nykimas ir fragmentacija apskritai visada kelia grėsmę laukinių gyvūnų populiacijoms, todėl ją visada reikėtų mažinti arba jos vengti“, – perspėja Malaizijos Sains universiteto primatologė ir vyresnioji lektorė Nadine Ruppert.

Jei dėl to iš tiesų kaltas buveinių nykimas, tai gali reikšti, kad suaugę beždžionių grobuonių patinai, negalėdami išsisklaidyti į kitas vietoves, užuot susiradę savo rūšies poravimosi partnerių, poruojasi su sidabrinių langūrų patelėmis.

Pasak primatologės, vietos organizacijos ir nevyriausybinės organizacijos jau aktyviai dirba, siekdamos atkurti buveinių jungtis.

Tai apima medžių lajų tiltų, kurie iš pradžių buvo skirti orangutanams, bet kuriais naudojasi įvairios medžiuose gyvenančios rūšys, statybą ir mišrių aliejinių palmių plantacijų ir miškų kraštovaizdžio sodinimą, kurie taps laukinių gyvūnų, ypač dramblių, koridoriais.

„Šie buveinių atkūrimo projektai yra itin svarbūs daugeliui nykstančių rūšių, o jei buveinių fragmentacija nebus sumažinta ir dar labiau padidės, galime tikėtis, kad daugelis charizmatiškų rūšių ateityje vietomis išnyks, kaip rodo Sumatros raganosių atvejis šioje vietovėje“, – įspėjo N.Ruppert. „Manau, kad šis atvejis turėtų atkreipti visuomenės ir vyriausybių dėmesį į buveinių sujungimo svarbą“, – pridūrė ji.

Spėjama, kad hibridinė beždžionė, dabar jau suaugusi patelė, paskutinį kartą buvo nufotografuota 2020 m. rugsėjo mėn. su savo kūdikiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas