Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atsargiai, „Apple“ naudotojai: kiti žmonės jus girdėti gali ir tada, kai to nesitikite

Vartotojai išsiaiškino klaidą bendrovės „Apple“ vaizdo skambučių programėlėje „FaceTime“: ji leidžia žmogaus, kuriam skambinate, balsą išgirsti dar iki šiam atsiliepiant į skambutį – tai yra kritinė klaida, kuri piktybiškai nusiteikusių žmonių gali būti panaudota kitų žmonių privatumo pažeidimams vykdyti, rašo „Ars Technica“.
„Facetime“ programėlės bandymai „Apple“ parduotuvėje
„Facetime“ programėlės bandymai „Apple“ parduotuvėje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Apple“ atstovai žiniasklaidai teigė: „problema mums yra žinoma, identifikavome ir pataisymo būdą, kuris bus išplatintas programinės įrangos atnaujinimo pavidalu vėliau šią savaitę“. Netrukus patys „Apple“ išjungė „Group Face Time“ funkciją, kad būtų sumažinta galima šios problemos padaryta žala.

Norint išnaudoti šią klaidą reikia atlikti kelis veiksmus telefono skambinimo metu, tad jeigu skambučio adresatas atsilieps labai greitai, jo ši klaida gali nepaveikti. Klaidos išnaudojimo būdas jau yra žinomas viešai:

  • Spustelėkite ant savo „iPhone“ telefone įrašyto kontakto ir pradėkite su juo „FaceTime“ pokalbį;
  • Perbraukite ekraną aukštyn ir pasirinkite „Add Person“;
  • Vietoj naujo žmogaus įtraukimo į pokalbį įveskite savo telefono numerį ir pridėkite save kaip kitą „FaceTime“ skambučio dalyvį.
VIDEO: Žmones šokiravo telefono krečiamas pokštas: juos girdėti ir matyti galėjo bet kas

„Ars Technica“ žurnalistai šią klaidą patys patikrino ir patvirtino, kad ji veikė. Po surašytų veiksmų atlikimo telefone bus girdimas pirmojo skambučio adresato telefono fiksuojamas garsas, tačiau ir pats adresatas girdės skambintojo įrenginio garsą. Dėl šios priežasties toks „įsilaužimo“ būdas nėra labai tinkamas slaptam pasiklausymui, tačiau tikėtina, kad tokiu būdu žmonės gali būti užklupti nepatogiose situacijose. Po visų žingsnių atlikimo skambintojas savo įrenginyje mato, kad adresatas dalyvauja „FaceTime“ pokalbyje. Tuo tarpu pats adresatas žino tik tiek, kad į skambutį jis neatsiliepė.

Tai yra itin nesėkminga ir gal netgi žiopla klaida iš „Apple“ pusės – visų pirma dėl to, kad taip keliama grėsmė vartotojų privatumui, bet taip pat dėl to, kad „Apple“ labai agresyviai save pozicionuoja kaip technologijų įmonę, kuriai vartotojų privatumas yra pati didžiausia vertybė. Apie privatumo svarbą ne kartą viešai yra pasisakęs ir „Apple“ vadovas Timas Cookas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas