Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atskleisti pratybų ypatumai ir nepaprasta ginkluotė

Netoli nuo Klaipėdos, Kairių regione jau trečią savaitę vykstančiose pratybose treniruojasi Butigeidžio dragūnų bataliono pėstininkai ir antrojo kavalerijos bataliono tankų ir šarvuočių junginys. Ši patirtis naudinga abiejoms pusėms, mat karininkai susipažino su nepatogiomis oro sąlygomis – lietuviška žiema.

Amerikietiškosios „Bravo“ kuopos vadas Evan Ringel džiugiai dalinasi apie patirtį Lietuvoje, šių pratybų metu:

„Šios pratybos suteikė mums puikią galimybę treniruotis su išsilaipinusiais pėstininkais daugiau nei tenka įprastai. Jungtinėse Valstijose ir net Pabradėje mes susitelkiame į mechanizuotuosius manevrus, mechanizuotąją ugnies jėgą. Mes puikiai mokame naikinti taikinius per atstumą, dviejų-trijų tūkstančių metrų atstumu, naudodamiesi tanko pabūklu arba prieštankine sistema TOW, o dabar turėjome progą treniruotis drauge su lengvaisiais pėstininkais, mokytis kai kurių taktikos elementų, taip pat sujungti tankų veiksmus ir pėstininkų taktiką.“

Kare kaip kare (akimirka iš filmavimo)
Kare kaip kare (akimirka iš filmavimo)

Vadas taip pat taikliai pastebi, kad lietuviai yra puikiai įgudę rengti pasalas, kuomet amerikiečiai labiau įsigilinę į puolimo taktikas. Vyriškis pasakoja, kad buvo naudotasi radijo stotelėmis, kurios suteikia daugiau galimybių susikalbėti technologiškai, palaikyti ryšį. Su problemomis nebuvo susidurta bendraujant tarp skirtingais dažniais kalbančių būrių.

Lietuvoje jau kurį laiką karaliauja šaltis, o tai – gerokai pratybas apsunkinanti aplinkybė. Vikšrinės technikos vikšruose yra įrengtos guminės pagalvėlės, kurios smarkiai slysta. Tokiai karinei technikai teko judėti lėčiau nei įprasta, mat tankai slysta panašiai kaip ratinės mašinos, judant ledu slydimas gerokai didesnis nei važiuojant purvu.

Kareiviams dėl minusinės temperatūros kiekvieną kartą ruošiantis misijai, tenka apmąstyti, kaip bus apsisaugojama nuo šalčio. Labiausiai tai paliečia pėstininkus, mat šiems tenka vilktis net kelis sluoksnius rūbų. Ringel dar pasidalino prisiminimu, kai vieną naktį oras atšalo iki minus penkiolikos, o lauke teko prabūti visą naktį:

„Taigi, teko mokytis, kaip naudotis turima įranga bet kuriomis sąlygomis, tačiau išmokus tai daryti čia, žinai, kad neteks mokytis ateityje.“

Galingasis Abrams

Net 63 tonas sveriantis tankas, kuriuo naudojasi teksasiečiai pratybų metu, Abrams M1A2 SEP v2 sugeba išvystyti net 70km/h greitį, o važiuoti be degalų – iki 400 kilometrų.

Tai yra vienas tyliausių tankų, jam tinka kelių tipų degalai. Talpindama keturių žmonių įgūlą, ši karinė priemonė yra ginkluota sunkiuoju kulkosvaidžiu, efektyviu prieš gyvąją jėgą ar legvai šarvuotas transporto priemones. O štai pabūklas, M256, naudojamas visuose Abrams tankuose, yra pagamintas Vokietijoje, taip pat naudojami ir vokiečių tankuose Leopard 2. Sviediniai yra arba su volframo/urano šerdimis, arba su sprogiuoju prieštankiniu užtaisu, sprogiuoju skeveldriniu, turintys galimybę būti valdomi lazeriu. Pabūklas toks galingas, galintis pataikyti į taikinius net už 4 kilometrų, kad įgūlą nuo jo saugo apsauginis perskyrimas.

Kare kaip kare (akimirka iš filmavimo)
Kare kaip kare (akimirka iš filmavimo)

Prie ginkluotės arsenalo yra įmontuoti specialūs įrengimai, tad galima paleisti dūmines granatas.

Be to, SEP v2 šarvai užtikrina geresnę balistinę apsaugą, nes jų sudėtyje esama neprisodrinto urano komponentų su grafito apvalkalu.

Teigiama, kad dalis Europoje dislokuotų Abrams turi ir naują aktyviąją apsaugos sistemą „Trophy“, tačiau Lietuvoje esantys teksasiečių tankai dar jos neturi. Šiuo metu Amerikos kariuomenė perginkluojama dar modernesniais SEP v3 modifikacijos tankais, kurie turės dar geresnę šarvinę apsaugą ir ginklų naikinamąją galią padidinančių priemonių.

Visą laidą žiūrėkite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas