Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 29 /13:00

Audra dalį gyventojų paliko ne tik be elektros, bet ir be mobiliojo ryšio

Lietuvoje siautėjanti audra tūkstančius gyventojų paliko be elektros. Tačiau įvairiuose šalies rajonuose dingus elektrai išryškėjo ir kita problema – dalis vartotojų liko be mobiliojo ryšio.
Nuvirtęs medis Verkių g.
Nuvirtęs medis Verkių g. / 15min skaitytojos Evelinos nuotr.

Dėl Lietuvą tebesiaubiančio didelio vėjo ir smarkių liūčių pirmadienį 11 val. su elektros tiekimo sutrikimais buvo susidūrę arba jos iš viso neturėjo maždaug 165 tūkst. vartotojų, daugiausia Vilniaus rajone.

O dingusi elektra išryškino ir kitą problemą. Kaip 15min informavo „Tele2“ viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė, dėl elektros tiekimo sutrikimų neveikia dalis mobiliojo ryšio stočių.

„Labiau paveiktos miškingos vietovės, kur elektros tinklas retesnis ir viena elektros linija aptarnauja gyvenamąją zoną. Situacija sudėtingesnė Vidurio ir Rytų Lietuvoje. Miestai mažiau paveikti, nes elektros tinklas tankesnis ir fiksuojama mažiau elektros gedimų“, – komentavo A.Buitkutė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Asta Buitkutė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Asta Buitkutė

Pasak jos, per tokias liūtis ar audras bazinės stotys tiesiogiai nenukenčia. Dėl vėjo ir griūvančių medžių sutrikus elektros tiekimui, mobiliojo ryšio bazinės stotys veikia tol, kol veikia jų baterija – nuo kelių iki keliolikos valandų.

„Jeigu elektros tiekimas operatyviai atstatomas, klientai ryšio trikdžių nė nepajunta. Jei sudėtinga situacija užsitęsia, „Tele2“ techninio aptarnavimo komandos vyksta prie stočių su elektros generatoriais ir generuoja elektrą, kol tiekimas atsistatys. Tą dabar ir darome – yra pajungtos maksimalios aptarnavimo komandų pajėgos.

VIDEO: Lazdynuose nuvirtęs medis

Kolegos darbavosi visą naktį ir toliau dirba, kad ryšys nedingtų ar būtų kuo greičiau atstatytas. Esam dėkingi ir tarnyboms, kurios daro, ką gali, kad elektra kuo greičiau veiktų visur“, – sakė „Tele2“ atstovė.

VIDEO: Vilniuje skęsta ir požeminiai garažai

Išvardijo labiausiai paveiktus rajonus

Dalis „Telia“ klientų taip pat patiria nepatogumų dėl nutrūkusio elektros tiekimo į operatoriaus bazines stotis.

„Dėl to gali būti susilpnėjęs arba kai kuriais atvejais neveikiantis mobilusis ryšys. Labiausiai paveikti yra Kalvarijų, Širvintų, Kelmės, Pakruojo, Vilniaus, Molėtų ir Šalčininkų rajonai“, – 15min vardijo „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis.

Pasak jo, šiuo metu elektros neturi apie dešimtadalis „Telia“ tinklo bazinių stočių, jos veikia naudodamos baterijas arba išorinius elektros generatorius, kuriuos darbuotojai gabena į labiausiai paveiktas ir tankiausiai apgyvendintas vietoves.

Jis pridūrė, kad pasakyti, kiek gyventojų liko be mobiliojo ryšio pasakyti sudėtinga, nes jei bazinė stotis neveikia dėl to, kad nėra elektros, tai visai nereiškia, kad netoliese gyvenantis vartotojas neturės mobiliojo ryšio.

„Jo telefonas jungsis prie kitos bazinės stoties, dėl to nematome, kiek žmonių neturi mobilaus ryšio. Tikėtiniausia, kad apskritai nebūti ryšio gali atokiausiose vietovėse ar pasienyje, kur stovi viena bazinė stotis ar kelios, kurios neturi elektros ir kurioms pasibaigė baterija“, – aiškino A.Stasiulaitis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrius Stasiulaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrius Stasiulaitis

„Kada bus atkurtas elektros tiekimas ir kokybiškas mobilusis ryšys visoje Lietuvoje, priklauso nuo elektros tiekėjų ir jų teikiamų prioritetų. Mes darome viską, kad ryšys būtų kuo skubiau atstatytas“, – pridūrė jis.

„Bitė Lietuva“ feisbuko paskyroje taip pat informavo vartotojus, kad dėl siaučiančios audros susiduria su elektros tiekimo sutrikimais ir glaudžiai bendradarbiauja su ESO, kad ryšio paslaugų kokybė būtų atstatyta kaip įmanoma greičiau.

„Elektros tiekimo sutrikimai ir mums yra didelis iššūkis. „Bitė Lietuva“ ryšio bokštai be elektros veikia tik keletą valandų, kol išsikrauna tokiems atvejams įrengti akumuliatoriai. Prioritetą šiuo metu skiriame labiausiai paveiktiems rajonams“, – feisbuke rašė „Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Jaunius Špakauskas.

VIDEO: Visa Lietuva plaukia, o Rokiškio rajone ramu

Pataria pasiruošti

A.Buitkutė pataria gyventojams, dar turintiems mobilųjį ryšį ir elektrą, dėl visa ko pasiruošti – įkrauti įrenginius ir išorines baterijas, įjungti įrenginiuose energijos taupymo režimą, bei naudotis tik būtiniausiomis tuo metu programėlėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas