Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Australijoje ryklys upėje pražudė 16-metę: ar šie plėšrūnai dažnai pasirodo gėluose vandenyse?

Nors ryklių užpuolimai yra reti, dažniausiai jie įvyksta vandenyne arba prie papludymių. Tačiau šeštadienį Australijoje per ryklio ataką žuvo 16-metė mergina, kuri maudėsi ne vandenyne, o upėje.
Bukasnukis ryklys
Bukasnukis ryklys / 123RF.com nuotr.

Stella Berry su draugais važinėjosi vandens motociklais Gulbių upėje, esančioje Perto mieste Vakarų Australijoje, kai, pasak draugų, ji nusprendė įšokti į vandenį ir paplaukioti su netoliese pastebėtais delfinais. Jos draugai tapo išpuolio liudininkais, o Australijos valdžios institucijos šį incidentą pavadino „itin traumuojančiu“ visiems jo dalyviams, rašo „Business Insider“.

Sekmadienį Australijos žuvininkystės ministras Donas Punchas sakė, kad dar per anksti patvirtinti, kokios rūšies ryklys buvo užpuolikas, tačiau teigė, kad, kaip manoma, tai buvo bukasnukis ryklys.

„Mes žinome, kad bukasnukiai rykliai patenka į upių žiotis ir gėlavandenes upių sistemas, todėl tikėtina, kad tai gali būti šis atvejis“, – sakė D.Punchas Australijos televizijai „ABC News“.

Daugelis ekspertų bukasnukius ryklius laiko pačiais pavojingiausiais rykliais pasaulyje. Jie aptinkami viso pasaulio vandenyse ir mėgsta medžioti sekliose pakrančių zonose, kur paprastai maudosi ir žmonės, dieną ir naktį.

Bukasnukiai rykliai, dar vadinami jautiniais rykliais, paplitę daugelyje tropinių jūrų pakrančių, lagūnų, užutėkių. Paprastai laikosi ne didesniame nei 30 m gylyje ir gali sverti nuo 200 iki 500 kilogramų. Jie taip pat yra žinomi dėl savo agresyvaus charakterio – iš čia kilęs ir jų pavadinimas.

Vis dėlto, nors tikimybė upėje sutikti bukasnukius ryklius yra didesnė nei kitų rūšių ryklius, jų užpuolimai išlieka nedažni.

Paskutinis mirtinas bulių ryklių išpuolis Pertho gulbės upėje įvyko prieš 100 metų, 1923 m.

Nors pasitaiko atvejų, kai rykliai užpuola žmones, statistinė tokios mirties tikimybė labai maža.

„National Geographic“ duomenimis, tikimybė, kad mirsite paslydę ir nukritę, yra viena iš 218. Tuo tarpu tikimybė, kad mirsite nuo ryklio atakos yra viena iš 3,7 milijono.

Floridos gamtos istorijos muziejaus duomenimis, taip pat didesnė tikimybė patirti sužalojimus nuo namų ruošos įrankių nei dėl ryklio.

2022 m. rykliai užpuolė 62 žmones – iš jų 8 žuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas