Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltasis delfinas skleidė žmogiškus garsus

JAV mokslininkai buvo šokiruoti baltojo delfino gebėjimo skleisti itin žmonių kalbą primenančius garsus. Nors delfinai dažnai buvo mokomi skleisti įvairius garsus ir dėl savo aukšto bei išskirtinio skleidžiamo garso pravardžiuojami „jūrų kanarėlėmis“, pirmą kartą užfiksuotas spontaniškas toks atvejis, rašo BBC.
Baltasis delfinas
Baltasis delfinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Delfinas

Kartu su delfinu baseine plaukiojęs naras iškilo į paviršių norėdamas išsiaiškinti, kas jam galėjo duoti tokį nurodymą. Tyrėjai pateikė itin savotišką atsakymo variantą – tai padarė vandenyje buvęs baltasis delfinas vardu NOC.

Mokslininkai pastebėjo, kad delfino NOC skleidžiamas ritmas ir garsų trukmė itin primena žmogaus kalbą. Garso įrašo analizė suponuoja, kad baltojo delfino skleidžiamas garsas iš tikrųjų buvo labiau panašus ne į kitų gyvūnų, bet į žmogaus skleidžiamą garsą.

Mokslininkai naudojo specialius slėgio jutiklius NOC nosies ertmėje, taip siekdami išsiaiškinti delfino skleidžiamų garsų tendencijas. „Mūsų pastebėjimai leidžia teigti, kad baltasis delfinas iš tikrųjų siekė pamėgdžioti žmones“, – teigė tyrimui vadovavęs mokslininkas.

Siūlome pasiklausyti:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas