Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Barsukas pranašauja, kokia bus likusi žiema ir kada ateis pavasaris

Sausio 25-oji laikoma pusiaužiemiu. Tą dieną pagal barsuko elgesį spėjama, kokios likusios žiemos laukti ir kada ateis pavasaris.
Barsukas
Barsukas / 123RF.com nuotr.

Senovėje tikėta, kad šią dieną nubudęs barsukas išlenda iš olos apsidairyti. Jeigu šviečia saulė, jis išsigąsta savo šešėlio ir sprunka atgal į savo guolį toliau miegoti iki pat pavasario. Tuomet esą pavasaris ateisiąs vėlyvas.

Tuo metu, jeigu diena bus apniukusi, barsukas pasivaikščios po mišką, visur pripėduos. Tuomet tikimasi, kad likusi žiemos dalis bus šiltesnė, o pavasaris – ankstyvas.

Ketvirtadienį „Orai ir klimatas Lietuvoje“ feisbuko paskyroje rašoma, kad vidurdienį buvo debesuota, todėl išlindęs barsukas apsidairė, pavaikštinėjo ir šešėlio nepamatęs nusprendė, kad žiema ilgai nebesitęs.

„Ant kito šono miegoti jau neverta. Tokios yra lietuvių liaudies prognozės, o moksliškai sudarytos prognozės irgi pritaria. Ilgalaikių prognozių modeliai žada šiltesnę ir drėgnesnę likusią žiemos pusę. Nežiūrint to, šilto pavasario iki lygiadienio geriau nesitikėti“, – rašoma minėtoje paskyroje.

Pasak jos, tikrasis pavasaris, kai viskas pradeda žaliuoti, ateina tik balandį, kuomet dienos ilgumas siekia >13–14 valandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas