Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 20

„Be abejo, brangs“: dėl klimato kaitos už šiuos maisto produktus ateityje mokėsime daugiau

Pasaulinis atšilimas kelia didžiulę grėsmę mūsų planetai ir pasėliams – ekstremalūs orų reiškiniai jau nusiaubė įvairius pasaulio regionus ir jei esamos klimato kaitos sąlygos nesikeis, tam tikrų maisto produktų kainos gali ženkliai išaugti arba jų iš viso nebelikti.
Išpardavimas prekybos centre
Išpardavimas prekybos centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jau 2011 m. mokslininkai suko galvas dėl to, kaip klimato kaita paveiks maisto pramonę. Tuo metu publikuotame tyrime teigta, kad pasaulinis atšilimas pakenkė maisto produktų gamybai ir per pastaruosius dešimtmečius maisto kainos padidėjo net 20 proc.

Praėjus daugiau nei dešimtmečiui po šių išvadų, 2022 m. paskelbtoje Tarptautinės tvarių maisto sistemų ekspertų grupės (IPES) ataskaitoje klimato kaita apibūdinta kaip „endeminė ir plačiai paplitusi“ rizika maisto tiekimui. Prie to prisideda ir didėjančios pragyvenimo išlaidos bei konfliktas Ukrainoje.

Niūrią ataskaitą paskelbė ir Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (IPCC), teigdama, kad pasaulio žemės ir vandens ištekliams gresia išnykimas dėl klimato kaitos. Ataskaitoje nurodoma, kad šie gamtos ištekliai naudojami beprecedenčiais tempais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas