Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Beprecedentis atradimas: yra vaistas, padedantis gydyti nugaros smegenų traumas

Birmingemo universiteto mokslininkai nustatė, kad slopinant uždegiminę reakciją nugaros smegenyse galima sumažinti pažeidimus po jų sužalojimo, rašo portalas scitechdaily.com.
Stuburas
Stuburas / 123RF.com nuotr.

Neseniai žurnale „Clinical and Translational Medicine“ paskelbtos jų išvados rodo, kad „AstraZeneca“ gaminamas vaistas AZD1236 gali gerokai sumažinti „antrinę žalą“, kurią sukelia organizmo reakcija į nugaros smegenų traumą.

Neurologijos profesoriaus ir Birminghamo universiteto Uždegimų ir senėjimo instituto Neurologijos ir oftalmologijos skyriaus vadovo Zubairo Ahmedo vadovaujami mokslininkai, pasitelkė gyvūnus, kad įrodytų, jog AZD1236 gali paskatinti reikšmingą nervų atsistatymą. Po nugaros smegenų traumos nervų funkcija išlieka išsaugota 80 proc.

85 proc. tiriamųjų, pasitelkus minimą vaistą, pagerino judesių ir pojūčių būklę. Šis dramatiškas poveikis buvo pastebėtas vos po trijų dienų gydymo AZD1236, pradėto praėjus 24 valandoms po sužalojimo. Per tris savaites AZD1236 gydyti gyvūnai akivaizdžiai atsigavo, tuo tarpu gyvūnai, kuriems nebuvo taikomas gydymas minėtu vaistu, praėjus šešioms savaitėms po sužalojimo, vis dar turėjo reikšmingų sutrikimų.

Vienas iš pagrindinių antrinės nugaros smegenų traumos žalos veiksnių yra kraujo ir nugaros smegenų barjero (BSKB) pažeidimas. Dėl to susidaro edema (skysčių perteklius aplink nugaros smegenis) ir prasideda uždegiminė reakcija, kuri galiausiai gali apsunkinti gijimo procesą ir sukelti nervinių ląstelių žūtį.

AZD1236 yra stiprus ir selektyvus dviejų fermentų, MMP-9 ir MMP-12, kurie dalyvauja uždegiminiame procese, inhibitorius.

Tyrėjai įrodė, kad AZD1236 stabdo nugaros smegenų traumos sukeltą edemą, mažina BSKB irimą ir randų susidarymą sužalojimo vietoje.

Mokslininkai įrodė, kad fermentų aktyvumas reikšmingai sumažėja ir po geriamosios dozės, ir po injekcijos į stuburo kanalą. Geriamoji dozė sumažino fermento aktyvumą 90 proc. serume ir 69-74 proc. smegenų skystyje. Injekcijos poveikis smegenų skystyje buvo didesnis (88-90 proc.).

„Šiuo metu nėra nė vieno reparacinio vaisto, skirto pacientams, patyrusiems nugaros smegenų traumą, o taikomas gydymas tik simptominis ir nesprendžia pagrindinių molekulinių mechanizmų, kurie sukelia ar prisideda prie edemos ir nugaros smegenų barjero pažeidimo. Šis vaistas gali tapti pirmuoju savo klasėje vaistu nuo kai kurių pagrindinių patologinių nugaros smegenų traumos veiksnių ir iš esmės pakeisti nugaros smegenų traumą patyrusių pacientų pasveikimo perspektyvas“, – komentavo profesorius Z.Ahmedas.

Hitesh Sanganee, „AstraZeneca“ atradimų mokslų vykdomasis direktorius, antrino, kad profesoriaus Z.Ahmedo ir jo komandos darbas buvo remiamas jų Atvirų inovacijų programos ir yra labai sėkmingas akademinės bendruomenės ir pramonės bendradarbiavimas, siekiant suteikti realios naudos pacientams, patyrusiems nugaros smegenų traumą.

Birmingemo universiteto įmonė dabar ieško investuotojų ir partnerių, kad šis perspektyvus terapinis preparatas būtų pradėtas naudoti klinikiniuose tyrimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas