Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 08 /14:46

Beveik 4,5 tūkst. branduolinių galvučių: išsamiai suskaičiavo ir įvertino Rusijos atominį arsenalą

Rusija šiuo metu turi maždaug 4380 strateginių ir nestrateginių branduolinių kovinių galvučių, t. y. maždaug 109 branduolinėmis galvutėmis mažiau nei pernai. Nors artimiausioje ateityje Rusijos strateginių raketų nešėjų skaičius neturėtų labai pasikeisti, joms priskirtų kovinių galvučių skaičius gali padidėti, rašoma paskelbtame išsamiame tyrime.
Tarpžemyninės balistinės raketos „Topol-M“
Tarpžemyninės balistinės raketos „Topol-M“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tik 1710 vienetų branduolinių galvučių yra šiuo metu yra paruoštos naudoti su įvairių tipų nešėjais. Dar 2670 „aktyvaus“ Rusijos branduolinio arsenalo kovinių galvučių šiuo metu yra rezerve.

Tiesa, dar apie 1200 vienetų kovinių galvučių eksploatavimo laikas jau baigėsi, bet Rusija jų dar neutilizavo, o toliau laiko savo saugyklose.

Įskaičiavus ir šį arsenalą, bendras galvučių skaičius padidėtų iki 5580.

Tokius skaičiavimus skelbia Vakarų mokslininkų ir analitikų bendruomenė moksliniame žurnale „Bulletin of the Atomic Scientists“.

Ataskaitos „Rusijos branduoliniai ginklai 2024 m." autoriai yra Amerikos mokslininkų federacijos Branduolinės informacijos projekto darbuotojai: direktorius Hansas M. Kristensenas, vyresnysis mokslo darbuotojas Mattas Korda, mokslo darbuotoja Eliana Johns ir Herberto Scoville'io jaunesniojo taikos draugijos atstovė Mackenzie Knight.

Šios ataskaitos autoriai taip pat pateikė „aktyvaus“ arsenalo branduolinių kovinių galvučių, kurios šiuo metu gali būti kovinėje tarnyboje įvairių tipų lėktuvnešiuose, skaičiaus pasiskirstymą.

Didžioji Rusijos branduolinių galvučių arsenalo dalis, t. y. 1244 vienetai, yra dislokuota sausumos tarpžemyninėse balistinėse raketose (angl. ICBM). Pagrindinė dalis branduolinių galvučių – 810 vienetų – dislokuota 204 balistinėse raketose raketose „Jars“.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Rusijos karinio jūrų laivyno povandeniniuose laivuose, nešančiuose branduolines ICBM, yra dislokuota apie 200 balistinių raketų, turinčių iš viso 992 branduolines kovines galvutes.

Šios ataskaitos autoriai taip pat mano, kad strateginės aviacijos arsenale iš viso yra 586 branduolinės kovinės galvutės, iš kurių liūto dalis – 430 vienetų – skirta Tu-95MS strateginiams bombonešiams-raketnešiams (52 vienetai).

15-kai strateginių bombonešių Tu-160 priskiriamas 130 vienetų branduolinių galvučių arsenalas.

Ataskaitoje pateikiamas ir apibendrintas įvertinimas, pagal kurį, 289 Su-24M ir Su-34, Tu-22M3 ir MiG-31K tipų lėktuvams Rusijoje priskiriamos 334 branduolinės galvutės.

Rusijos karinis jūrų laivynas galimai disponuoja 784 taktinėmis branduolinėmis galvutėmis, skirtomis dislokuoti laivuose, povandeniniuose laivuose ir jūrų aviacijoje.

123RF.com nuotr./Branduolinis sprogimas
123RF.com nuotr./Branduolinis sprogimas

„Atrodo, kad Rusijos branduolinių ginklų modernizavimo programą iš dalies lemia didelis Kremliaus noras išlaikyti bendrą paritetą su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir išlaikyti nacionalinį prestižą, taip pat kompensuoti prastesnes įprastines pajėgas ir akivaizdus Rusijos vadovybės įsitikinimas, kad JAV priešraketinės gynybos sistema ateityje kelia realią grėsmę Rusijos atsakomųjų pajėgumų patikimumui.

Dėl prastų rezultatų ir didelės dalies Rusijos konvencinių pajėgų praradimo kare su Ukraina bei jos ginklų atsargų išeikvojimo Rusija, tikėtina, dar labiau pasikliaus branduoliniais ginklais savo nacionalinei gynybai“, – rašo tyrėjai.

Rusijos branduolinės modernizacijos programos ir dažni atviri branduoliniai grasinimai kitoms šalims, susiję su dideliu konvenciniu karu Ukrainoje, didina netikrumą dėl ilgalaikių šalies ketinimų ir kelia vis daugiau tarptautinių diskusijų apie jos branduolinės strategijos pobūdį, pažymima ataskaitoje.

„Šie nuogąstavimai savo ruožtu paskatino didinti išlaidas gynybai, branduolinio modernizavimo programas ir politinį pasipriešinimą tolesniam branduolinės ginkluotės mažinimui Europoje ir Jungtinėse Valstijose“, – rašo mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas