Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: prieštaringojo Worldcoin startas ir centrinių bankų grėsmės

Šią savaitę bitkoino (BTC) kaina dar smuktelėjo, tačiau ilgalaikių optimistinių prognozių tai nepaveikė. Tuo metu rinka bene daugiausiai kalbėjo apie vieną iš didžiausių ir prieštaringiausių kripto projektų – Worldcoin.
Bitkoinas
Bitkoinas / 123rf.com nuotr.

Prieštaringas projektas. Dirbtinio intelekto (AI) platformą „ChatGPT“ valdančios „OpenAI“ vieno iš įkūrėjų Samo Altmano kartu su dideliais investuotojais kuriamas ir itin prieštaringai dėl biometrinių duomenų rinkimo vertinamas Worldcoin (WLD) projektas šią savaitę oficialiai startavo ant vienos populiarios blokų grandinės. Taip pat keityklose pradėta prekiauti WLD žetonu.

Projektas sako bandantis sukurti pasaulinį tapatybės ir finansų tinklą: specialiu įrenginiu nuskenuojant akies rainelę, sukuriama skaitmeninė tapatybė, o vartotojas dar už tai gauna 25 WLD (dabar apie 50 eurų) žetonus.

Vystytojai sako, kad ateityje toks sprendimas padės internete atskirti tikrą žmogų nuo AI programų ir padės įgyvendinti universalių bazinių pajamų planus. Pakeliui visa tai dar bus aplipdyta įvairiomis aplikacijomis ir paslaugomis, kuomet projekto vystytojai ir galės uždirbti iš vartotojų ir jų duomenų. Projektas tvirtina turįs daugiau nei 2 milijonus vartotojų.

123rf.com nuotr., „Wordlcoin“ nuotr./„WorldCoin“
123rf.com nuotr., „Wordlcoin“ nuotr./„WorldCoin“

Lietuvoje tokių skenuotojų kol kas nėra, tačiau anksčiau ar vėliau jie čia gali atsirasti, todėl, jei spręsite, ar verta įsitraukti į šį projektą, būtina įvertinti įvairiausias su tuo susijusias rizikas, nes kelio atgal gali ir nebūti.

CBDC grėsmės. Centrinių bankų kuriamus žetonus (CBDC, central bank digital currency), tokius kaip „skaitmeninis euras“, nagrinėjantis politikos ir ekonomikos profesorius Eswaras Prasadas ragina nepamiršti su tuo susijusių grėsmių. Anot jo, tarp grėsmių yra ne tik dažniausiai minimos privatumo, piliečių, jų pinigų kontrolės galimybės, bet ir grėsmės komerciniams bankams bei pačių centrinių bankų nepriklausomumui, pasitikėjimui jais. E.Prasadas sako, kad centriniai bankai vieną dieną gali pasigailėti ėmęsi CBDC.

„Skaitmeninis rublis“. Tuo metu rusiško CBDC įstatymas pasirašytas šios teroristinės šalies vadovo ir vietinis centrinis bankas galės nuo rugpjūčio pradėti testuoti technologiją. Prognozuojama, kad „skaitmeninis rublis“, galintis padėti apeiti kai kurias sankcijas, daugumą gyventojų pasieks ne anksčiau 2025 m.

Draudimas Kuveite. Kuveito rinkos reguliuotoja, panašu, uždraudė naudoti BTC ir kripto mokėjimams, taip pat su šiuo turtu susijusias investicines paslaugas bei „kasimą“.

Bankininkų BTC fondas. Tuo metu milijardinė Ispanijos bankininkystės paslaugų kompanija „A&G“ paleido BTC ir kripto investicijų fondą.

BTC vaikams. Kandidatas į JAV prezidentus Robertas Kennedy's jaunesnysis sako kiekvienam iš savo 7 vaikų nupirkęs po du BTC.

BTC kaina. BTC šią savaitę pradėjo nuosmukiu ir likusias dienas prasiblaškė aukščiau 29 100 JAV dolerių ribos, šalia kurios kaina svyravo ir penktadienio rytą. Per savaitę kaina tuomet buvo sumažėjusi 2%, o per mėnesį – 4%.

Analitikai kol kas nesutaria dėl kainos krypties artimiausiu metu. Kol vieni kalba ir apie galimą nukritimą iki 25 000 JAV dolerių ribos, kiti mano, kad ji artimiausiomis savaitėmis išliks menkai pasikeitusi. Bet kuriuo atveju, anot rinkos stebėtojų, ilgalaikiškesnės tendencijos, pvz., vis didėjantys ilgalaikių investuotojų portfeliai, rinkoje mažėjanti BTC pasiūla, deda tvirtesnius pagrindus kainos didėjimui ilgesniu laikotarpiu.

BTC kaina per mėnesį:

Šaltinis: Coingecko.com

Bankas ant blokų grandinės. Iš šalies pasitraukusi Mianmaro šešėlinė vyriausybė pradeda naudoti ant blokų grandinės sukurtą banką „Spring Development Bank“. Be kitų paslaugų, jis naudos stabilios vertės žetonus, leis prekiauti kripto turtu, taip siekiant suteikti alternatyvą karinės chuntos kontroliuojamai šalies finansų sistemai, ją susilpninti.

Perspėjimai dėl saugumo. Skaitmeninio saugumo rinkos analitikai iš „SonicWall“ perspėjo, kad stipriai padaugėjo vadinamojo „cryptojacking“ atvejų, kuomet užpuolikai slapta panaudoja aukos kompiuterio resursus „kasti“ kriptovaliutas, pvz., Monero (XMR), nes BTC su tokiais ištekliais „kasti“ būtų sunkoka. IT saugumo ekspertai taip pat perspėja ir dėl naujos piktybinės programos „Realst“, galinčios pavogti BTC ir kripto iš „Apple“ „macOS“ naudotojų. Kompiuteris užkrečiamas parsisiuntus neva blokčeininį žaidimą.

Ką naudoja teroristai. Blokų grandinių analizės kompanija „TRM Labs“ sako, kad teroristinė organizacija ISIS su kripto susijusiems atsiskaitymams daugiausia naudoja tether (USDT) stabilios vertės žetoną, išleistą ant Tron (TRX) blokų grandinės, o šis būdas vis populiarėja.

Sprendimas dėl „Celsius“. Rugpjūčio 10 d. JAV teismas nagrinės pernai žlugusios ir ne vienam lietuviui aktualios kripto skolintojos „Celsius“ susitarimus, leidžiančius baigti bankroto procedūras ir grąžinti klientams bent dalį prarastų pinigų.

Menininkės sėkmė. 99-metė vengrė menininkė Vera Molnár savo NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas) kolekciją „Sotheby's“ aukcione pardavė už 631 ethereum (ETH) žetoną (1,2 mln. JAV dolerių).

Ir pabaigai – dar vienas žaidybinio BTC panaudojimo pavyzdys. Keletą metų jau veikianti ir tiesiog už vaikščiojimą, apsipirkinėjimą, žaidimą, apklausas vartotojams BTC mokanti programėlė „sMiles“, prie kurios kūrimo prisidėjo ir ukrainiečiai, dabar siūlo naują sprendimą. Tai yra – BTC turėtum gauti nuėjusi/ęs į tam tikras, žemėlapyje pažymėtas vietas, kur, nenuostabu, yra koks nors verslas, bendradarbiaujantis su „sMiles“. Jei gali rinktis iš kelių parduotuvių, bet vienoje jų gausi satošių (BTC „centų“, kurių viename BTC yra šimtas milijonų), kurią pasirinksi?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas