Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Blockchain“ nauda įmonėms: pritaikoma toli gražu ne tik finansų sektoriui

Greitesni verslo sprendimai, sudėtingų procesų supaprastinimas ir pasikeitęs vartotojo požiūris – vos kelios priežastys, kodėl verslas vis drąsiau žvelgia į vadinamąsias blokų grandines (en. „blockchain“). Pasak IT srities profesionalų, ši technologija ateityje taps vis svarbesne skaitmenizuojant verslą ir kovojant dėl vartotojų.
Blokų grandinė
Blokų grandinė / 123RF.com nuotr.

Kami Holtz, programinę įrangą kuriančios JAV įmonės „Coherent Solutions“ verslo plėtros vadovė sako, jog nors ši technologija nėra nauja, jos pritaikymo galimybės yra gerokai platesnės, nei daugelis įsivaizduoja. „Jei manote, jog blokų grandinės technologija gali būti naudojama tik finansų sektoriuje, jūs apie šią technologiją žinote labai mažai“, – pranešime spaudai sako K.Holtz.

Eliminuojama žmogiškoji klaida

Norint geriau įsisąmoninti blokų grandinės teikiamą naudą, visų pirma būtina suprasti šios technologijos veikimo principus. Pagrindinis jos privalumas – žmogiškos klaidos eliminavimas.

K.Holtz teigimu, blokų grandinės pagalba kompiuteriai įvairias operacijas patvirtina be žmogaus įsikišimo. Vartotojams neleidžiama redaguoti informacijos, kol tuo tarpu ją tikrina ir klaidas ištaiso visi „blockchain“ tinkle esantys kompiuteriai. Atliekamas veiksmas patvirtinamas tik sutapus visų jų atsakymams.

„Pavyzdžiui, jeigu aš noriu kavinėje nusipirkti kavos puodelį, savo banko kortelę duodu pardavėjui, kuris ją nuskaitydamas laukia transakcijos patvirtinimo iš banko. Jeigu bankas ją patvirtina, aš gaunu savo kavą. Tačiau kas būtų, jeigu čia įsiveltų klaida? Per itin trumpą laiką „blockchain“ technologija patikrina operaciją šimtus ar net tūkstančius kartų. Taigi, prieš nuskaitant mano pinigus, transakcija per tą patį laiką jau būna patikrinta ne vieną kartą“, – pasakoja K.Holtz.

Dėl to, pašnekovės teigimu, blokų grandinėmis vis dažniau naudojasi finansų sektoriaus įmonės, skiriančios ypatingai daug dėmesio transakcijų patvirtinimui ir tikslumui.

Kuria pasitikėjimą

Blokų grandinės technologija praverčia įmonėms ne tik finansiniais atvejais. Pasitelkiant ją, verslas gali apsisaugoti nuo nutekintos informacijos – t. y. sistemos pagalba įmonės privatūs duomenys, dokumentai ir patentai yra apsaugoti.

„Vienas pagrindinių blokų grandinės privalumų – nebereikia jaudintis dėl galimų sukčiavimo atvejų. Dėl technologijos pranašumų saugumas užtikrinamas net tuomet, kai tarp įmonių neegzistuoja jokie pasitikėjimu kurti santykiai. Neįsikišant tretiesiems asmenims gerokai sutrumpinamas procesų vykdymo laikas, užtikrinamas saugumas. Net paskolų išdavimas tampa kur kas paprastesniu ir greitesniu procesu“, – teigia K.Holtz.

Šią technologiją perima ne tik inovatyviau į sektorių žiūrintys rinkos naujokai, startuoliai, bet ir konkurencinį pranašumą norintys įgyti rinkos senbuviai.

Itin plačios pritaikymo galimybės

Dėl minėtų priežasčių ir dėl to, kad naudojantis blokų grandine galima patikrinti ir įvairius veiklos komponentus, o visi procesai yra saugiai peržiūrimi ir įrašomi, vis daugiau įmonių šią sistemą laiko

neatsiejama savo verslo dalimi. Kaip rodo praėjusių metų audito bendrovės „Deloitte“ atliktas tyrimas, apklausus 1500 vyresniųjų vadovų visame pasaulyje, 86 proc. respondentų teigė, kad jų įmonės turi pagrindo naudoti blokų grandinių technologiją savo veikloje.

„Augančiam technologijos populiarumui įtakos turi ir platus jos panaudojimas. Juk ji pritaikoma ne tik finansinių operacijų apdorojime, bet ir saugant medicininius įrašus, įrašant nuosavybės teises, kuriant išmanias sutartis ar prižiūrint tiekimo grandinę. Taip pat nereikia atmesti ir tokios galimybės, kad ateityje blokų grandinės panaudojimas bus kur kas platesnis“, – prognozuoja K.Holtz.

Vienas iš inovatyvių blokų grandinės panaudojimo pavyzdžių – klientų atsiliepimų apie bendrovę rinkimas. Kadangi šiame procese nėra trečiųjų šalių, įmonės darbuotojai negali koreguoti arba ištrinti pateiktos informacijos. Tai kelia pasitikėjimą tiek esamiems, tiek potencialiems klientams ar partneriams.

Į kokius klausimus būtina atsakyti?

Į savo verslą blokų grandines nusprendusios integruoti įmonės turėtų tam pasiruošti. Svarbu atlikti naudotojų, įmonės darbuotojų, supratimo tyrimą bei supažindinti juos su pačiu technologijos procesu ir inovacijų taikymu.

Kitas žingsnis – konkrečios įmonės veiklą geriausiai atitinkančios blokų grandinės technologijos pasirinkimas. Kur bus talpinamas turinys, kaip bus naudojama blokų grandinė, kokie keliami veiklos ir saugumo reikalavimai – atsakymai į šiuos klausimus yra itin svarbūs, nes apibrėžia, kokia įranga bus paleista laikantis našumo ir saugumo reikalavimų. Visas blokų grandinės technologijos potencialas bus pasiektas atsakius į šiuos klausimus bei įgijus reikalingas žinias ir kompetencijas.

K.Holtz teigia, kad viskas yra paprasčiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Įgijus pagrindines žinias, prie darbo su blokų grandinės technologija gali prisijungti ne tik programuotojai, bet ir kitų profesijų atstovai, tokie kaip projektų ar pardavimų vadovai, žmogiškųjų išteklių specialistai.

Nepamirškite, jog ilgalaikėje perspektyvoje blokų grandinės funkcionalumas gali keistis atsižvelgiant į įmonės poreikius, tad jos peržiūra ir savalaikis atnaujinimas neturėtų būti palikti savieigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas