Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Čekija įspėjo, kad „Huawei“ ir ZTE įranga kelia grėsmę

Čekijos kibernetinio saugumo agentūra pirmadienį perspėjo dėl Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programų bei įrangos, esą keliančios grėsmę valstybės saugumui.
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pagrindinis klausimas yra teisinė ir politinė aplinka Kinijos Liaudies Respublikoje, kur daugiausiai veikia minimos įmonės“, – sakoma Čekijos nacionalinės kibernetinio ir informacinio saugumo agentūros pranešime.

„Be kita ko, Kinijos įstatymai reikalauja, kad Kinijoje registruotos privačios bendrovės bendradarbiautų su žvalgybos tarnybomis – taigi, jos atveriamos svarbioms valstybinėms sistemoms, galinčioms kelti grėsmę“, – pridūrė agentūra.

„Huawei“ padalinys Čekijoje pasmerkė šį pranešimą ir paprašė agentūros pateikti faktų, o ne juodinti bendrovės reputaciją, pranešė Čekijos naujienų agentūra (ČTK).

Anksčiau čekų žvalgyba paskelbė ataskaitą, kurioje perspėjama apie suintensyvėjusį kinų diplomatų vykdomą šnipinėjimą 10,6 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje.

Pastaruoju metu kreipiama daugiau dėmesio į „Huawei“ numanomus ryšius su Kinijos žvalgybos tarnybomis. Dėl to kelios šalys, tarp jų JAV, Australija ir Japonija uždraudė šiai bendrovei dalyvauti kuriant naujos kartos itin spartaus 5G mobiliojo interneto ryšio tinklus.

Tačiau Čekijos vakarinė kaimynė Vokietija šį mėnesį atsisakė pasekti jų pavyzdžiu ir pareiškė neturinti jokių įrodymų, kad „Huawei“ gali panaudoti savo įrangą šnipinėti Pekino naudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas