Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 06

Černobylio šunys – unikalūs gyvūnai, išgyvenę katastrofą. Tyrėjai narsto jų DNR

Po 1986 metais Černobylyje įvykusios atominės elektrinės nelaimės vietos gyventojai buvo priversti visam laikui evakuotis, palikdami savo namus, o kai kuriais atvejais ir savo augintinius. Susirūpinę, kad šie palikti gyvūnai gali platinti ligas ar užkrėsti žmones, valdžios pareigūnai bandė juos išnaikinti.
Černobylio šuo
Černobylio šuo / „The New York Times“/Jordan Lapier nuotr.

Ir vis dėlto vietinė šunų populiacija kažkaip išgyveno. Jie susidraugavo su Černobylio avarijos likvidavimo brigadomis, o šiame rajone likę elektrinės darbuotojai kartais juos pašerdavo. (Pastaraisiais metais čia atvykdavę nuotykių trokštantys turistai taip pat padalydavo gyvūnams užkandžių.)

Šiandien nelaimės vietos teritorijoje, vadinamoje draudžiamąja zona, gyvena šimtai laisvai klaidžiojančių šunų. Jie klajoja po apleistą Pripetės miestą ir gulinėja labai užterštoje Semichodo geležinkelio stotyje.

Dabar mokslininkai atliko pirmąją išsamią šių gyvūnų DNR analizę. Černobylio šunys yra genetiškai skirtingi, skiriasi nuo grynaveislių šunų ir kitų laisvai besiveisiančių šunų grupių, penktadienį žurnale „Science Advances“ pranešė mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas