Australijos ir JAV chemikai stengėsi išsiaiškinti, ką daryti su vertingomis baltymų molekulėmis, kurios galėtų būti naudojamos daugelyje biotechnologijų sektoriaus sričių, jei tik neturėtų polinkio dažnai „pavirsti“ į nenaudingas formas. Atliekant tokius eksperimentus buvo atrasta, kaip vištos kiaušinį „atvirti“ į pradinę formą.
Magiško eksperimentu paslaptis buvo ingredientas karbamidas – ta pati medžiaga, kuri susidaro dėl baltymų skilimo ir iš žmogaus organizmo pasišalina per šlapimo pūslę.
„Taip, mes radome būdą, kaip kiaušinį „atvirti“ atgal, – pranešime spaudai cituojamas vienas iš tyrimo dalyvių Gregory'os Weissas, chemijos, molekulinės biologijos ir biochemijos profesorius iš Karolinos universiteto JAV. – Tyrime aprašome prietaisą, kuris leidžia atskirti susirišusius baltymus ir juos vėl sujungti. Mes pradėjome nuo kiaušinių baltymų, kuriuos 20 minučių virėme 90 laipsnių temperatūroje ir grąžinome pagrindinį baltymą į kiaušinį veikiančia tvarka.“
Magiško eksperimentu paslaptis buvo ingredientas karbamidas – ta pati medžiaga, kuri susidaro dėl baltymų skilimo ir iš žmogaus organizmo pasišalina per šlapimo pūslę. Karbamidą mokslininkai įdėjo į virtus kiaušinius.
Tai leido surištiems baltymams suskilti į dalis, todėl kietai virti kiaušiniai tapo skaidriu skystu baltymu, kuris žinomas kaip lizocimas. Šis skystas kiaušinis tuomet buvo apdorotas naudojant specialų įrenginį Fliderso universitete Pietų Australijoje, kuris atskyrė ir vėl sujungė daleles kartu per keletą minučių.
„Šį tyrimą atlikome ne todėl, kad norime perdirbti kiaušinius – visa tai tik pademonstruoja, koks galingas šis procesas, – kalbėjo G.Weissas.
Tyrėjai sako, kad ši baltymų atrišimo technika yra didelis žingsnis pirmyn, palyginti su dabartinėmis technikomis, kurios gali trukti ir keturias dienas, o pastarajai atlikti užtenka ir minučių.
Tyrimas išpublikuotas žurnale „ChemBioChem“.