Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chemikai rado būdą, kaip virtą vištos kiaušinį vėl paversti žaliu

Chemikų rastas būdas vištos kiaušinį vėl paversti žaliu – ne vien tik paprastas triukas. Šiame eksperimente pritaikyti procesai leidžia greitai sugrąžinti baltymų molekules į veikiančią tvarką. Tyrimo rezultatai gali būti pritaikyti tiek naujiems gydymo būdams, tiek ir efektyvesnei maisto gamybai, rašo „Popular Science“.
Sudaužtas kiaušinis
Sudaužtas kiaušinis / Emilian Robert Vicol, Flickr.com

Australijos ir JAV chemikai stengėsi išsiaiškinti, ką daryti su vertingomis baltymų molekulėmis, kurios galėtų būti naudojamos daugelyje biotechnologijų sektoriaus sričių, jei tik neturėtų polinkio dažnai „pavirsti“ į nenaudingas formas. Atliekant tokius eksperimentus buvo atrasta, kaip vištos kiaušinį „atvirti“ į pradinę formą.

Magiško eksperimentu paslaptis buvo ingredientas karbamidas – ta pati medžiaga, kuri susidaro dėl baltymų skilimo ir iš žmogaus organizmo pasišalina per šlapimo pūslę. 

„Taip, mes radome būdą, kaip kiaušinį „atvirti“ atgal, – pranešime spaudai cituojamas vienas iš tyrimo dalyvių Gregory'os Weissas, chemijos, molekulinės biologijos ir biochemijos profesorius iš Karolinos universiteto JAV. – Tyrime aprašome prietaisą, kuris leidžia atskirti susirišusius baltymus ir juos vėl sujungti. Mes pradėjome nuo kiaušinių baltymų, kuriuos 20 minučių virėme 90 laipsnių temperatūroje ir grąžinome pagrindinį baltymą į kiaušinį veikiančia tvarka.“

Magiško eksperimentu paslaptis buvo ingredientas karbamidas – ta pati medžiaga, kuri susidaro dėl baltymų skilimo ir iš žmogaus organizmo pasišalina per šlapimo pūslę. Karbamidą mokslininkai įdėjo į virtus kiaušinius.

Tai leido surištiems baltymams suskilti į dalis, todėl kietai virti kiaušiniai tapo skaidriu skystu baltymu, kuris žinomas kaip lizocimas. Šis skystas kiaušinis tuomet buvo apdorotas naudojant specialų įrenginį Fliderso universitete Pietų Australijoje, kuris atskyrė ir vėl sujungė daleles kartu per keletą minučių.

„Šį tyrimą atlikome ne todėl, kad norime perdirbti kiaušinius – visa tai tik pademonstruoja, koks galingas šis procesas, – kalbėjo G.Weissas.

Tyrėjai sako, kad ši baltymų atrišimo technika yra didelis žingsnis pirmyn, palyginti su dabartinėmis technikomis, kurios gali trukti ir keturias dienas, o pastarajai atlikti užtenka ir minučių.

Tyrimas išpublikuotas žurnale „ChemBioChem“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?