Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 04

COP28 lūkesčius nustelbia pirmininko neįtikinančios mokslininkų prognozės ir keisti ryšiai

Lapkričio 30 d. Dubajuje prasidėjo 28-oji Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos konferencijos (COP28) sesija, kurioje dalyvauja šalių vadovai, verslininkai, aktyvistai ir mokslininkai, ieškantys bendrų klimato kaitos sprendimų. Jau pasiekti keli susitarimai, įskaitant 50 didžiausių naftos bendrovių įsipareigojimą mažinti metano išmetimą, tačiau nerimaujama, kad svarbiausi sprendimai nebus priimti.
Sultanas al Jaberas
Sultanas al Jaberas / „Scanpix“/AP nuotr.

Dar prieš prasidedant konferencijai buvo plačiai diskutuojama apie jos vadovus.

Tradiciškai konferencijos pirmininko garbė tenka priimančiosios šalies vyriausybės atstovui, o šį kartą juo tapo Abu Dabio nacionalinės naftos kompanijos („Adnoc“) valdybos pirmininkas, penkiasdešimtmetis Sultanas Ahmedas al-Jaberas. Jis taip pat yra Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) pramonės ir aukštųjų technologijų ministras, o nuo 2020 m. – vyriausiasis šalies diplomatas klimato kaitos klausimais.

Jo vadovaujama bendrovė kasdien išgauna 3 mln. barelių naftos, todėl šio politiko kandidatūra konferencijoje daugeliui atrodė absurdiška. 130 parlamentarų iš ES ir JAV net nusiuntė laišką JT, kuriame ragino jį pašalinti iš COP28 konferencijos pirmininko pareigų, tačiau šis reikalavimas nebuvo patenkintas.

JAE nemano, kad dėl to galėtų kilti interesų konfliktas, o pats Sultanas Ahmedas al-Jaberas yra pareiškęs, kad būtent dėl to, jog jis yra naftos bendrovės vadovas ir atsinaujinančiosios energijos bendrovės valdybos narys, jis gali konfrontuoti su kitomis bendrovėmis ir būti patikimas derybų tarpininkas.

Be kita ko, jį gynė Didžiosios Britanijos vyriausybė ir viena iš 2015 m. Paryžiaus susitarimo autorių Lorenze Tubiana.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas