Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dabar jau žinome, kas pražūtingoje Šiaurės ašigalio ekspedicijoje tapo kanibalizmo auka

Remiantis DNR ir genealoginiais įrodymais nustatyta, kad tai buvo kapitonas Jamesas Fitzjamesas, kurio palaikai rasti pražūtingoje Didžiosios Britanijos karališkojo jūrų laivyno Franklino ekspedicijos vietoje. Taip pat patvirtinta, kad šis nelaimingas karininkas buvo pirmoji žinoma kanibalizmo auka tarp ekspedicijos narių, rašo „New Scientist“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 DNR Kanibalizmas

1845 m. sero Johno Franklino vadovaujama ekspedicija su 129 žmonėmis laivuose „HMS Terror“ ir „HMS Erebus“ išvyko ieškoti laivybai tinkamos Šiaurės vakarų perėjos per Arktį. Tačiau 1848 m. kapitonas Jamesas Fitzjame, „HMS Erebus“ vadas, akmeniniame urve paliko ataskaitą, kurioje užfiksuota, kad išgyvenusieji nusprendė palikti laivus. Vėliau įvairiose Kanados Arkties vietose buvo aptikti neatpažinti daugelio jūreivių palaikai.

Dabar mokslininkai identifikavo kai kurių iš jų vardus. „Asmens tapatybės nustatymas molekuliniais metodais dažnai užtrunka, nes į procesą reikia įtraukti palikuonis, – sako tyrime nedalyvavusi Treena Swanston iš MacEwan universiteto Kanadoje.

Douglas Stentonas iš Vaterlo universiteto Kanadoje ir jo kolegos identifikavo J. Fitzjamesą palyginę Y chromosomos profilius iš danties, rasto Kanados Karaliaus Williamo saloje, su vieno iš J. Fitzjameso palikuonių paimtais burnos tepinėliais. Įrodyta, kad palikuonis donoras per kapitono prosenelį buvo genealogiškai susijęs su J. Fitzjamesu.

Tai yra pirmoji nustatyta Franklino ekspedicijos narių kanibalizmo auka.

Ankstesnė bioarcheologės Anne Keenleyside atlikta analizė atskleidė pjūvių žymes ant daugelio rastų palaikų, o ant vieno apatinio žandikaulio kaulo, kuris, kaip dabar jau išsiaiškinta, priklausė J.Fitzjamesui, buvo daugybė pjūvių žymių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas