Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dovanų sezonas prasidėjo: kokius išmaniuosius įrenginius pirkti senjorams, o kokius – vaikams?

Neatsiejama švenčių laukimo dalis – dovanų paieška. Po eglute prie kojinių, knygų ir saldumynų dažnu atveju galima išvysti ir vieną kitą išmanųjį įrenginį. Tiesa, renkantis telefoną, ausines ar nešiojamą kompiuterį galima įkristi į sunkiai suprantamų terminų ir parametrų šulinį. 15min pasidomėjo, kokie rodikliai yra svarbiausi ir kokį įrenginį geriausia pirkti paaugliams, o kokį – senjorams.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Išmaniųjų telefonų parametrai

„Pirmiausia, svarbu nuspręsti, kokios telefono savybės žmogui yra svarbiausios“, – teigė „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis.

Pagal tai, kam telefonas bus naudojamas, galima suplanuoti ir įrenginiui skirtą sumą.

„Mėgstantiems žaisti – planuokite išleisti nuo 200 eurų. Mėgstantiems fotografuoti – nuo 300 eurų. Naujausių technologijų entuziastams puikūs įrenginiai prasideda nuo 600 eurų. O minimalius ar vidutinius poreikius turintiems žmonėms gali užtekti ir nuo 100 iki 300 eurų kainuojančio telefono“, – pasakojo „Telia“ įrenginių ekspertas Jonas Puodžius.

Pagrindiniai svarbiausi išmaniųjų telefonų techniniai parametrai yra ekranas, baterija, procesorius, vidinė ir operatyvioji atmintis, kamera ir ryšio technologija, 15min pasakojo kalbinti „Tele2“, „Bitė“ ir „Telia“ atstovai.

Tie, kurie prie telefono daugiausia laiko praleidžia žaisdami žaidimus, turėtų orientuotis įaukštesnės klasės mobiliuosius su aukštesnio lygio procesoriais bei daugiau operatyviosios atminties.

Mėgstantiems žaisti – planuokite išleisti nuo 200 eurų. Mėgstantiems fotografuoti – nuo 300 eurų. Naujausių technologijų entuziastams puikūs įrenginiai prasideda nuo 600 eurų.

„Įprastai visi nauji „Apple“ telefonai turi puikius procesorius žaidimams, o „Android“ įrenginių patys pajėgiausi procesoriai yra „Snapdragon“ su skaičiuku 8 priekyje (pavyzdžiui, „Snapdragon 870“, „Snapdragon 8 Gen 1“, „Snapdragon 888“). Šiek tiek silpnesnių, bet neblogai su žaidimais susitvarkančių „Snapdragon“ procesorių modeliai žymimi skaičiumi 7 priekyje“, – pasakojo A.Archangelskis.

O štai kamerų sistema svarbi daugeliui vartotojų, tačiau aukščiausia jų kokybė aktualiausia tiems, kurių darbas yra susijęs su vaizdo turiniu.

„Brangesniuose įrenginiuose gamintojai montuoja geresnius objektyvus, geresnius šviesos sensorius, vaizdo stabilizatorius ir kt.“, – teigė J.Puodžius.

Renkantis mobilųjį pagal kamerą, reikia žinoti, kad jos kokybę nurodo ne tik megapikseliai, bet ir jutiklio dydis. Paprastai kuo didesnis jutiklis – tuo geriau fotografuoja.

„Čia svarbu pažymėti, kad, pavyzdžiui, 1/1.33“ jutiklis yra mažesnis negu 1/1.22“. Be to, reikia patikrinti, kokias kameras telefonas turi. Dabar dauguma telefonų modelių turi po kelias kameras, kurios atlieka skirtingas funkcijas“, – pasakojo A.Archangelskis.

Papildomos svarbios funkcijos, tokios, kaip naktinis režimas, optinis priartinimas ar stabilizatorius taip pat praplės fotografavimo galimybes, tačiau jos nėra būtinos, jei telefono kamera bus naudojima mėgėjiškoms nuotraukoms daryti.

123RF.com nuotr./telefonas
123RF.com nuotr./telefonas

„Naujausių technologijų entuziastams – visada reiktų rinktis gamintojų flagmanus, į kuriuos sudedamos naujausios technologijas. Jei telefoną naudojate tik paskambinti, parašyti SMS ir panašiai, visiškai pakaks vidutinės ar žemesnės kainos segmento telefono“, – teigė J.Puodžius.

Kalbant apie bateriją, svarbiausiu kriterijumi tampa jos talpa, kuri yra matuojama miliamperais per valandą (mAh). Kuo šis skaičius didesnis, tuo baterija yra talpesnė, tačiau tai negarantuoja, kad įrenginys veiks ilgiau.

„Perkant naują įrenginį reikėtų įsivertinti ir jo funkcionalumą, pavyzdžiui, flagmanas, kuris turi daug papildomų funkcijų, naudos daug daugiau energijos nei senesnio modelio mygtukinis telefonas. Šiomis dienomis standartu laikoma, kad vieną kartą pilnai įkrovus išmanųjį, jis turėtų veikti visą dieną“, – pasakojo Andrius Budreika, „Tele2“ mobiliosios įrangos produktų grupės vadovas.

Dabar yra telefonų, palaikančių net 120 W krovimą. Tai reiškia, kad didelė 5000 mAh baterijos yra įkraunamos per 20 min.

Tuo tarpu įsitikinimas „kuo daugiau – tuo geriau“ negalioja, kai kalbama apie telefono atmintį. Nors talpa itin svarbi, daugumai pilnai užtenka 128 GB atminties turinčio išmaniojo.

Vidutiniškai 128 GB išmaniajame telefone gali tilpti 900 nuotraukų, 60 minučių 4K raiškos vaizdo įrašų, 1000 dainų, daugiau nei 100 programų ir žaidimų, 20 filmų.

„Vidutiniškai 128 GB išmaniajame telefone gali tilpti 900 nuotraukų, 60 minučių 4K raiškos vaizdo įrašų, 1000 dainų, daugiau nei 100 programų ir žaidimų, 20 filmų“, – pasakojo A.Archangelskis.

Kuo didesnis GB skaičius nurodytas prie įrenginio atminties, tuo daugiau įrenginyje tilps vaizdo įrašų, nuotraukų, programėlių ir kt.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kokią ryšio technologiją palaiko išmanusis įrenginys. Dauguma naujausių modelių turi 5G ryšį, o senesni palaiko tik 4G.

Vaikams – apsauga, paaugliams – baterija, o senjorams – ekranas

Ekspertų teigimu, ieškant dovanos vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, geriausiai pasitarnaus ekonominės klasės įrenginiai.

„Perkant telefoną vaikams, reikėtų žvalgytis telefono su geru atsparumo lygiu įvairiems aplinkos veiksniams, pavyzdžiui, vandeniui, smūgiams, smėliui ir kt. Vaikai dažnai mažiau linkę saugoti turimus daiktus, tad jiems geriausiai tiks ekonominės klasės įrenginiai, kurių funkcionalumo visiškai pakaks mažamečiui“, – patarimais dalijosi A.Budreika.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Pavasaris Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Pavasaris Vilniuje

Panašiai yra ir su vyresnio amžiaus žmonėmis – jei telefone reikalingos tik pagrindinės funkcijos, jiems taip pat puikiai tiks „Samsung A“ serijos išmanieji arba „iPhone SE“, priklausomai nuo to, su kokia operacine sistema jie pažįstami labiau, teigė ekspertas.

Tuo tarpu A.Archangelskis pastebi, kad renkant dovaną senjorui, taip pat dėmesį vertėtų atkreipti į ekrano raišką ir dydį, kad būtų galima aiškiai įskaityti, o prireikus ir padidinti tekstą. „Atkreipkite dėmesį, ar patogus įrenginio meniu ir valdymas, kadangi nuo to priklauso, kaip greitai ir lengvai žmogus perpras įvairias funkcijas. Ne mažiau svarbi yra talpi baterija, leidžianti pamiršti dažną krovimą – toks akumuliatorius sukuria saugumo jausmą, kad senjoras visada bus pasiekiamas“, – pasakojo pašnekovas.

Tuo tarpu paaugliui ir suaugusiam pravartu pasižvalgyti flagmanų teritorijoje.

„Dažnai šie įrenginiai yra ir jų darbo ar mokslo priemonė, tad talpi baterija, puiki kamerų sistema ir panašūs funkcionalumai praverčia kasdienybėje. Tokiems žmonėms tinka naujosios „iPhone 14“ arba „Samsung S22“ serijos“, – patarimais dalijosi A.Budreika.

Kompiuterių parametrai

Kaip ir išmaniuosiuose telefonuose, taip ir kompiuteriuose yra keli pagrindiniai parametrai, kuriuos vertėtų žinoti.

Renkantis kompiuterį žaidimams svarbiausia yra vaizdo plokštė ir procesorius, darbui – procesoriaus branduolių skaičius ir atmintis.

A.Budreikos teigimu, kalėdiniu laikotarpiu labai išauga žaidimų kompiuterių poreikis, tačiau dažnai renkamasi itin galingus kompiuterius, kurie atlieka kelias funkcijas.

Renkantis kompiuterį žaidimams svarbiausia yra vaizdo plokštė ir procesorius, darbui – procesoriaus branduolių skaičius ir atmintis.

Šiuolaikiniuose kompiuteriuose dažniausiai rasite „AMD“ ar „Intel“ gamintojų kurtus procesorius.

„AMD“ procesoriai, pradedant nuo pigiausio ir baigiant brangiausiu, žymimi „Ryzen 3“, „Ryzen 5“, „ Ryzen 7“, „Ryzen 9“. Ne mažiau svarbios ir paskutinės procesoriaus pavadinime esančios raidės. Pavyzdžiui, „Ryzen 7 5700U“ pavadinime raidė U reiškia, kad procesorius turi 15 W veikimo galią, galinčią padidėti iki 25 W. Be to, toks procesorius sunaudoja mažiau energijos ir mažiau kaista, tačiau kartu gali veikti prasčiau negu kiti modeliai. „Ryzen 7 5800H“ raidė H reiškia, kad procesorius turi iki 45 W galios, o „Ryzen 9 5900HX“ raidė X garantuoja aukščiausią įrenginio spartą, pasakojo A.Archangelskis.

Tuo tarpu „Intel“ procesoriai žymimi i3, i5, i7 ir i9 – tai reiškia, kad kuo didesnis skaičius, tuo procesorius pažangesnis. Jų pavadinimuose taip pat galime rasti U ir H bei K raides. Pastarąja pažymėti procesoriai, kurie, esant pakankamai temperatūrai ir galiai, užtikrina didesnę kompiuterio spartą nei įprasti procesoriai.

Kompiuteriuose yra dviejų skirtingų paskirčių atmintys: vidinė ir darbinė (RAM). Kadangi abi jos atlieka skirtingas funkcijas, renkantis įrenginį, svarbu gebėti jas vieną nuo kitos atskirti ir įvertinti, kiek kokios atmintie reikia naujame kompiuteryje.

123RF.com nuotr./Vaikas naršo internete
123RF.com nuotr./Vaikas naršo internete

„Vidinės atminties diskai gali būti SSD arba HDD. SSD diskas užtikriną greitesnį failų perkėlimą ir didesnį kompiuterio našumą, todėl yra brangesnis. Tuo metu HDD – lėtesnis ir pigesnis diskas, tačiau už HDD diskas už tą pačią kainą turės didesnę talpą nei SSD. Kitas SSD pranašumas – atsparumas. HDD diskas sudarytas iš mechaninių dalių, todėl sutrenkus kompiuterį, jis gali būti nepataisomai pažeistas. Tokioje pačioje situacijoje SDD diskas liktų sveikas, tad kartu išsaugotų ir svarbius jūsų duomenis“, – pasakojo A.Archangelskis.

Tuo tarpu darbinę atmintį žymi tokie skaičiai kaip 8 GB RAM, 16 GB ar 32 GB RAM. Kadangi RAM atsakinga už spartų kompiuterio darbą, verčiau rinktis įrenginį bent su 8 GB RAM.

Ne ką mažiau svarbi ir vaizdo plokštė, kuri yra atsakinga už grafikos kokybę. Yra išskiriami du plokščių tipai: integruota ir dedikuota vaizdo plokštė. Pastarosios yra skirtos žaidimams ir sudėtingesniems grafiniams darbams.

„Priklausomai nuo modelio, tokie kompiuteriai dažnai yra storesni ir sunkesni, tačiau kartu ir galingesni, tad jais be vargo ir greitai sumontuosite aukštos kokybės vaizdo įrašus ar sukursite puikias iliustracijas“, – komentavo „Bitės Profas“.

Vaikams – planšetiniai, o suaugusiems – nešiojami kompiuteriai

A.Budreika paataria, kad mažesnio amžiaus vaikams verta ne stacionarius, o planšetinius kompiuterius.

„Jų funkcionalumo visiškai pakanka vaiko poreikiams – vaizdo įrašų žiūrėjimui, paprastiems žaidimams, o svarbiausias jų privalumas yra lengvas transportavimas. Siekiant, kad planšetinis kompiuteris tarnautų ilgiau, reikėtų žvalgytis bent 4 GB RAM atmintį turinčio įrenginio“, – pasakojo ekspertas.

Pradinukui mokslams gali pakakti ir planšetinio kompiuterio.

Tuo tarpu vyresniems vaikams, mėgstantiems žaisti sudėtingus žaidimus, reikėtų ieškoti kompiuterio su bent 16 GB RAM operatyviąja atmintimi ir atskira vaizdo plokšte. Svarbus ir procesoriaus branduolių kiekis – žvalgytis reikėtų pradėti nuo i5 arba Ryzen5. Jie yra brangesni, tačiau tarnauja patikimiau ir ilgiau.

Mokslams ar darbui užteks 8 GB RAM i5 arba Ryzen5 parametrais procesoriaus be atskirtos vaizdo plokštės.

„Pradinukui mokslams gali pakakti ir planšetinio kompiuterio, tačiau jei norisi nešiojamo, pasižvalgyti galima 4 GB RAM, CELERON, PENTIUM, Ryzen3 ar i3 procesorių turinčius įrenginius, kurių kaina įprastai siekia iki 400 Eur“, – komentavo A.Budreika.

Ausinių parametrai

Vieni svarbiausių parametrų kalbant apie ausines yra jų baterijos talpa (jei ausinės belaidės) ir aktyvaus triukšmo slopinimo funkcija.

Kaip pataria J.Puodis, pirmiausia reikėtų išsirinkti ausinių formą – į ausis įdedamų ar jas apgaubiančių ausinių su lankeliu. „Apie 80 proc. pirkėjų šiandien renkasi į ausis įsidedančias, o gamintojai siūlo daug skirtingų formų. Be to pakuotėse būna net iki 5 skirtingų dydžių ausinių antgalių, kad taip tastumėte patogiausias savo ausims“, – teigė ekspertas.

123rf.com nuotr./Lėktuvo salone
123rf.com nuotr./Lėktuvo salone

„Vaikų ausų landos yra mažesnės nei suaugusių, tad perkant naujas ausines reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar gamintojas siūlo skirtingų dydžių antgalius belaidėms ausinėms. Paauglių ir suaugusiųjų rate populiariausi ausinių modeliai yra „Samsung Buds Live“, „Samsung Buds2“, „Apple Airpods Pro“ ir „Airpods 2nd. Gen.“, – patarė A.Budreika.

Tuomet reikėtų atkreipti dėmesį į įrenginių suderinamumą, t.y. – jei jūsų ausinės belaidės, ar jos veiks su jūsų turimu telefonu, kompiuteriu ar kitu naudojamu įrenginiu.

Taip pat naudinga triukšmo slopinimo funkcija (ANC), kai ausinės skleisdamos negirdimą baltą triukšmą visiškai arba dalinai slopina aplinkos garsus.

„Renkantis ausines su šia funkcija reiktų pasidomėti, ar slopinimo lygį galima reguliuoti, o ne tik įjungti ar išjungti. Taip pat nerekomenduojama slopinti išorės garsų vairuojant automobilį, einant per gatvę ar panašiai, tačiau tokia funkcija labai naudinga triukšmingame ofise, lėktuve“, – pasakojo J.Puodis.

Belaidžių ausinių baterijos talpa matuojama dvejopai, tad reikėtų atkreipti dėmesį ir į pačių ausinių, ir į dėklo baterijos talpą.

Pagal amžių taip pat yra išskiriamos ausinės skirtos vaikams – jose jau nustatytas garso ribojimas.

Atsparumas vandeniui/dulkėms matuojamas IP reitingu ir nurodomas dviem skaitmenimis. „Pirmasis skaitmuo nurodo atsparumą kietiems objektams/dulkėms ir graduojamas nuo X (netirta) iki 6 (visiškai atsparus mažiausioms dulkėms). Antrasis skaitmuo nurodo atsparumą vandeniui nuo 0 iki 8 (atsparumas 30 min giliau nei 1 metro vandenyje). Dažniausiai sutinkami atsparumo vandeniui reitingai – 5 (atsparumas vandens srovei/tiesioginiam lietui iki 3 min) bei 7 (galima panardinti į vandenį iki 30 min, iki 1 metro gylio)“, – įžvalgomis dalijosi „Telia“ įrenginių ekspertas.

Jei ausines naudosite darbo reikalams, patartina žvilgtelti ir į mikrofonų kiekį jose. Dauguma ausinių turi daugiau nei vieną mikrofoną, o kartais ir iki 6.

„Pagal amžių taip pat yra išskiriamos ausinės skirtos vaikams – jose jau nustatytas garso ribojimas, kad netyčia nepažeistumėm ausų per dideliu garsu. Be to, jauniems klausytojams nerekomenduojama naudoti į ausis įstatomų ausinių“, – pridūrė J.Puodžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas