Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dronų karas: Ukraina ieško būdų atremti Rusijos savižudžius bepiločius orlaivius

Praėjusio mėnesio pabaigoje Kyjivo centre esančiame rūsyje, atokiai nuo pašalinių akių, šimtai inžinierių ir inovatorių susitiko su aukštais kariniais pareigūnais, kad aptartų būdus, kaip geriau neutralizuoti pigius rusiškus savižudžius dronus, kurie vis dar niokoja Ukrainos miestus, praneša „Reuters“.
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tai buvo retas, artimas žvilgsnis į Ukrainos technologines ginklavimosi varžybas su Rusija, kurios remiasi privačiojo sektoriaus inovacijomis, valstybiniu rizikos kapitalu. Karo metu pramonėje gaminama tūkstančiai kovinių bepiločių orlaivių.

„Šiandien karas yra technologinis, o pokyčiai technologijose ir mūšio lauke vyksta kasdien“, – susitikimo metu sakė Ukrainos skaitmeninių permainų ministras Michailas Fiodorovas.

„Reuters“ buvo vienintelė žiniasklaidos priemonė, pakviesta į renginį, kuriame aukšto rango kariuomenės pareigūnai ir ministrai maišėsi su inžinieriais ir ekscentriškais entuziastais. Vienas vyras atvyko su šortais ir beisbolo kepuraite, po pažastimi laikydamas didelį droną.

Organizatoriai išdalijo 3 mln. dolerių piniginį prizą trims ekspertų komandoms, kurios, kaip manoma, pristatė geriausius bepiločius orlaivius arba elektroninės kovos technologijas, kovai su Rusijos „Shahed“ – Irano kilmės bepiločiais orlaiviais, kurie būriais skrieja į taikinius ir sprogsta po smūgio.

Gegužės mėnesį Rusija atakavo Ukrainą su daugiau kaip 300 dronų, rodo oficialūs duomenys. Praėjusią žiemą Rusija oro antskrydžiais bandė paralyžiuoti elektros energijos tinklą.

„Norime pasirengti... kitai žiemai, kad galėtume reaguoti į šiuos iššūkius“, – sakė Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas.

Irano bepiločiai orlaiviai skrenda taip žemai, kad jų gali neaptikti priešlėktuvinės gynybos sistemos, o jų navigacijos sistemos yra pakankamai patikimos, kad būtų sunku juos numušti elektroninės kovos su bepiločiais orlaiviais ginklais, trikdančiais radijo dažnius.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shahed-136
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shahed-136

Vakarai tiekia sudėtingas oro gynybos sistemas, skirtas atremti raketų atakas, tačiau numušti būrius dronų, kurių vienas kainuoja 50 000 JAV dolerių, 1 mln. dolerių vertės raketomis nėra idealu, sako pareigūnai.

„Tai nepelninga, todėl turime nuolat mažinti priemonių, kuriomis naikiname šachtas, kainą“, – sakė M.Fiodorovas.

Vienas iš renginio dalyvių pristatė „kvadrokopterį“, kuris turi ne tik propeleriu varomą orlaivį, bet ir sparnus. Jis gali skristi daug greičiau ir ilgiau nei kiti dronai.

„Tai bus dronas, kuris kils vertikaliai, kad galėtų perimti ar pasivyti dronus, juos numušti“, -pasakojo kūrėjai.

Kitas dalyvis, Jurijus, sakė, kad jo komanda pristatė naujų kovos su dronais elektroninės kovos sistemų, kurios būtų veiksmingesnės prieš „Shahed“, projektus.

Bepiločiai orlaiviai buvo plačiai naudojami karuose Jemene, Sirijoje ir Kalnų Karabache, tačiau niekada nebuvo naudojami taip plačiai kaip Ukrainoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto

„Tai iš tiesų yra precedento neturintis bepiločių orlaivių karas“, – sakė Fiodorovas, pridurdamas, kad nuo Rusijos invazijos Ukrainos karinių technologijų inovacijos suklestėjo.

Pernai Ukraina pradėjo sutelktinio finansavimo projektą, kuriuo buvo siekiama sukurti „dronų armiją“, išaugusį į valstybinę programą, apimančią viską – nuo bepiločių orlaivių gamybos iki dronų pilotų mokymo.

J.Ščiholas, prižiūrintis valstybinės programos pirkimus, sakė, kad iki šiol buvo įsigyta 15 000 bepiločių orlaivių, dar daugiau jų gaunama per Gynybos ministeriją, o kitus tiekia užsienio šalių parama ir savanoriai.

Daugiau kaip 80 proc. įsigyjamų bepiločių orlaivių yra ukrainietiškos gamybos ir surenkami Ukrainoje.

Anatolijus Chrapčinskis, dirbantis įmonėje, kuriančioje elektroninės karybos technologijas, sugretino Ukrainos ir Rusijos požiūrį į technologines naujoves.

Pasak jo, Rusijoje vyrauja iš viršaus į apačią nuleistas požiūris, kuriame dominuoja valstybinės organizacijos, o Ukrainoje – privatusis sektorius, kuriame dalyvauja daug mažesnių įmonių.

„Kai praėjusiais metais pradėjome šį projektą, buvo septynios bendrovės, galinčios parduoti valstybei dronus. Šiandien jų yra 40, o iki metų pabaigos bus 50“, – sakė M.Fiodorovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas