Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Du trečdaliai „Android“ antivirusinių programėlių – šlamštas

Saugoti savo išmaniuosius įrenginius nuo skaitmeninių grėsmių – išmintingas sprendimas. Tačiau kokia apsaugos nuo virusų programėle galima pasitikėti? Panašu, kad tikrai ne kiekviena, rašo engadget.com.
Programėlių parduotuvė „Google Play“
Programėlių parduotuvė „Google Play“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svetainė „AV-Comparatives“ atliko 250 antivirusinių „Android“ įrenginių programėlių patikrinimą ir išsiaiškino, kad iš jų vos 80 (mažiau nei trečdalis) atitiko pačius esminius svetainės taikomus kriterijus – sugebėjo atpažinti daugiau nei 30 proc. piktybinio kodo, sukurti 2018 metais ir nedarė klaidingo virusų atpažinimo klaidų. Kai kurios iš šių programėlių veikė taip nevykusiai, kad, anot tyrimo vykdytojų, pačios save pažymėjo kaip virusą.

Kai kuriais atvejais programėlių nevykusio veikimo priežastis buvo paprasta: jos neskenavo paties programėlės kodo. „AV-Comparatives“ nusprendė, kad nemaža dalis „antivirusinėmis“ tituluojamų „Android“ programėlių tiesiog lygina telefono turinį su „juodųjų“ arba „baltųjų“ programėlių sąrašų turiniu. Pavyzdžiui, nustatyta, kad tokios programėlės gali kaip „geras“ pažymėti visas programėles, kurių supakuotos rinkmenos pavadinimas prasideda nuo „com.instagram“, nors paketą su tokiu pavadinimu lengviau nei lengvai gali sukurti bet kas.

Išbandymą geriausiai įveikė žinomų kibernetinio saugumo bendrovių sukurtos programėlės. AVG, „Kaspersky“, „McAffee“ ir „Symantec“ kūriniai sugebėjo atpažinti visus joms pateiktus virusus. Nenustebino ir tai, kad nesėkmė ištiko programėles, kurios buvo sukurtos mėgėjų, „kopijuotojų“ arba įmonių, kurių pagrindinė veiklos sritis akivaizdžiai nėra kibernetinis saugumas. 32 bandyme panaudotų programėlių per du mėnesius nuo sausio pradžios programėlių parduotuvėje apskritai nebeliko.

Tokiu būdu antivirusines programėles išbandžiusi svetainė priminė, kad geriau naudotis produktais, siūlomais gerai pažįstamų, nepriekaištingą reputaciją turinčių įmonių. Tačiau išryškinama ir viena problema: „Google“ ir kiti elektroninių programėlių parduotuvių valdytojai nesugeba tinkamai filtruoti savo asortimento. Įmanoma patikrinti, ar programėlė nedaro vartotojui tiesioginės žalos arba ar ji nenusižengia teisiniams reikalavimams, tačiau atsijoti pelų nuo grūdų dar nesugebama.

Visus patikrinimo rezultatus rasite šiuo adresu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas