Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dujinė viryklė, ant kurios gaminate maistą, vaikams gali sukelti astmą

Dauguma tėvų žino, kad pasyvus rūkymas gali sukelti vaikų astmą. Tačiau mažiau žinomas faktas yra tas, jog maisto gaminimas ant dujinės viryklės kelia panašų pavojų, praneša „Business Insider“.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujai paskelbtame tyrime 12,7 proc. vaikų astmos atvejų JAV priskiriama dujinių viryklių oro teršalams.

Deginant dujas išsiskiria tokie teršalai kaip anglies monoksidas, azoto dioksidas ir formaldehidas, kurie didina kvėpavimo takų pažeidimo riziką.

„To galima išvengti“, – sakė Brady Sealsas, analitinio centro RMI programos „Pastatai be anglies dioksido“ vadovas ir vienas iš tyrimo autorių, – „Tikimės, kad šis tyrimas gali padidinti informuotumą ir suteikti politikos formuotojams duomenų, kurių jiems reikia, kad jie galėtų ką nors daryti sprendžiant šią problemą.“

Rezultatai pagrįsti ankstesnių tyrimų analize, pagal kurią apskaičiuota, kad vaikams, gyvenantiems namuose, kuriuose įrengtos dujinės viryklės, rizika susirgti astma yra 34 proc. didesnė. Šis rizikos veiksnys kartu su 2019 m. duomenimis, rodančiais, kad daugiau nei trečdalis JAV namų ūkių maistą daugiausia gamina naudodami dujas, rodo, kad apie 650 tūkst. vaikų tikriausiai sirgo astma dėl dujinių viryklių.

Mokslininkai teigė, kad buvo dešimtmečių trukmės tyrimų apie dujinių viryklių ir vaikų astmos sąsajas, tačiau jie buvo nustumti į šalį arba padėti į lentynas. Dabar kai kurie klimato kaitos šalininkai sujungia šiuos duomenis, kad paremtų argumentus už laipsnišką iškastinio kuro atsisakymą pastatuose, kurie, Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, sudaro apie 13 proc. JAV išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Amerikos dujų asociacija, prekybos grupė, atstovaujanti gamtinių dujų pramonei, savo pareiškime kritikavo metodiką, kuria remiantis buvo atliktas vaikų astmos tyrimas, iš dalies dėl to, kad tyrėjai naudojo apskaičiuotą riziką sveikatai ir patys neatliko prietaisų naudojimo, išmetamųjų teršalų ar poveikio matavimų.

Dujų pramonė taip pat dažnai pabrėžia, kad tinkamas vėdinimas gerokai sumažina dujinių viryklių išmetamų teršalų koncentraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas