Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duomenų išviliojimo atvejai Lietuvoje išaugo kone trigubai: kviečia mokytis atpažinti kibernetinius pavojus

Per pirmus devynis šių metų mėnesius Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) užfiksavo beveik tris kartus daugiau duomenų išviliojimo (angl. phishing) atvejų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / KAM nuotr.

„Visuomenėje gaji nuomonė, kad kibernetinio saugumo užtikrinimas yra vien informacinių technologijų specialistų rūpestis. Tačiau realybėje net ir gerai techninėmis priemonėmis apsaugotoje sistemoje piktavaliai gali padaryti žalos, jei gaus prisijungimo duomenis prie svarbių paskyrų. Taip nutinka, kai naudojame panašius, nesudėtingus slaptažodžius skirtingose paskyrose ir nenaudojame kelių veiksmų tapatybės patvirtinimo“, – sakė NKSC direktoriaus pavaduotojas Antanas Aleknavičius.

NKSC statistika rodo, kad iki šių metų rugsėjo galo fiksuota beveik 1600 pranešimų apie duomenų išviliojimui sukurtas svetaines Lietuvoje. Pernai tuo pačiu laikotarpiu tokių atvejų fiksuota kone tūkstančiu mažiau – 629. Didėjanti fiksuotų atvejų statistika specialistams leidžia teigti, kad vis daugiau gyventojų reaguoja į galimus sukčiavimo bandymus ir praneša apie juos NKSC, taip padedami centrui efektyviau blokuoti kenkėjiškas svetaines ir taip nuo sukčių apsaugoti kitus gyventojus.

Norintys geriau suprasti aktualias kibernetines grėsmes bei sukčių taktikas, tai padaryti gali NKSC specialistų sukurtoje savarankiško mokymosi platformoje. Ši nemokama platforma suteikia galimybę visiems vartotojams išsirinkti aktualiausias jiems kursų temas ir gilinti kibernetinio saugumo žinias patogiu jiems metu ir tempu.

„Kurdami mokymosi medžiagą didelį dėmesį skyrėme duomenų išviliojimo atakoms, su kuriomis šiandien susiduriame visi. Mokymai padės atpažinti kenkėjiškas SMS žinutes, el. laiškus ir pavojingas nuorodas jose. Surinkome pavyzdžius, kaip atrodo duomenų išviliojimo svetainės, iš pažiūros nekeliančios jokio įtarimo“, – papildė A.Aleknavičius.

NKSC savarankiško mokymosi platformoje šiuo metu vartotojai gali pasirinkti kursus apie kibernetinę higieną namuose arba darbe, mokytojams ir mokiniams skirta specialiai parengta mokymosi medžiaga, naudingų patarimų ras ir organizacijų vadovai. Nuo šių metų pradžios NKSC specialistų parengtus kursus iš viso jau baigė daugiau nei 36 tūkst. asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas