Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 28

10 mln. eurų: kuo Ukrainai padės lietuvių perkamos NASAMS paleidimo sistemos?

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį į Kyjivą išvyksta ne tuščiomis rankomis, mat Lietuva perka Ukrainai dvi oro gynybos NASAMS paleidimo sistemas. Karybos ekspertai 15min papasakojo, kuo ypatingos šios sistemos ir kaip pasitarnaus Ukrainai.
Trumpo nuotolio oro gynybos sistema NASAMS
Trumpo nuotolio oro gynybos sistema NASAMS / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Gynybos resursų agentūra sutartį su karinės įrangos gamintoju „Kongsberg“ pasirašė antradienį. Apie sistemų perdavimą Ukrainai tos pačios dienos vakarą pranešė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuva ir Norvegijos įmonė KONGSBERG pasirašė sutartį dėl dviejų atnaujintų oro gynybos sistemų NASAMS paleidiklių įsigijimo ir perdavimo Ukrainai“, – feisbuko įraše pranešė G.Nausėda.

„Pastarojo vizito Norvegijoje metu lankiausi įmonėje KONGSBERG, kuri gamina NASAMS sistemas, ir kalbėjau apie bendradarbiavimą teikiant karinę pagalbą Ukrainai. Šiandien tai tapo realybe. Lietuva nupirko du atnaujintus NASAMS paleidiklius ir perduos juos Ukrainai. Tai papildys bei išplės jau Ukrainoje naudojamų NASAMS sistemų operacinį pajėgumą“, – rašė prezidentas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar pernai prašė Lietuvos perduoti vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų, tačiau tuomet Valstybės gynimo taryba nusprendė perduoti artilerijos amunicijos, bet ne vokiškų haubicų ar NASAMS, argumentuodama savo pačios gynybinius poreikius.

Anot 15min kalbintų karybos ekspertų, NASAMS – ne nauja karinė technika ukrainiečiams. Šalyje šios oro gynybos paleidimo sistemos yra naudojamos, tad Lietuvos pirkiniai lengvai įsilies į ukrainiečių oro gynybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas