Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai atsakė: ar dirbtinis intelektas atims darbo vietas?

Karščiausia pastaruoju metu aptariama technologijų tema – dirbtinis intelektas. Ši technologija jau dabar perbraižo inovacijų ir kūrybiškumo ribas, keičia vartotojų patirtį. Apie tai praėjusią savaitę daugiausiai kalbėta ir didžiausiame kūrybiškumo festivalyje „Kanų liūtai“. Ar dirbtinis intelektas atims mūsų darbo vietas? O galbūt atvirkščiai – palengvins ir paspartins kasdienes užduotis?
Robotas
Robotas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vienos didžiausių pasaulyje kompanijos „Nvidia“, kuriančios grafikos apdorojimo įrenginius bei lustų sistemas, įkūrėjas bei vadovas Jensenas Huangas teigė, jog „kai kurios darbo vietos išnyks, tačiau šiai technologijai vystyti reikės specialistų, turinčių naujų kompetencijų.

„Ilgainiui kai kurios darbo vietos išnyks. Tačiau ir naujos darbo vietos bus sukurtos. Artimiausiu metu turėsime sukurti daugybę naujų darbo vietų. Taip yra todėl, kad ši nauja technologija reikalauja dirbtinio intelekto tyrėjų, inžinierių ir operatorių, kurie galėtų, pavyzdžiui, greitai projektuoti, atlikti tikslų bei saugų sistemų derinimą“, – kalbėjo J.Huangas.

Dirbtinio intelekto karštinė neseniai buvo kilstelėjusi „Nvidia“ kompanijos vertę iki 1 trilijono JAV dolerių – tai leido „Nvidia“ tapti šešta didžiausia pagal rinkos vertę kompanija pasaulyje.

Ieškos vaistų nuo vėžio ir spręs klimato kaitą?

„ChatGPT“ įrankį, kuris pirmą kartą leido milijonams žmonių išbandyti dirbtinio intelekto technologiją, sukūrusios „OpenAI“ kompanijos vykdomasis vadovas Bradas Lightcapas kalbėjo, jog šios technologijos poveikis kūrybiškumui – milžiniškas ir tai suteikia naujų galimybių pasaulio vystymuisi.

Dirbtinio intelekto proveržį jis palygino su kompiuterio išradimu.

„Neabejotinai, ši technologija pakeis darbo pobūdį. Man tai panašu su tuo laikotarpiu, kai buvo išrastas kompiuteris. Juk tai irgi pakeitė tai, kaip mes kuriame, kaip mes dirbame. (...) Aš manau, kad dirbtinis intelektas bus tik dar vienas darbo įrankis šalia visų jau naudojamų. Tam turėsime pritaikyti savo darbo eigą, kad galėtume ją tinkamai naudoti. Ir gali būti taip, kad po penkerių metų kai kurioms užduotims atlikti mes skirsime gerokai mažiau laiko, nei šiandien. Žinoma, galėsime čia sugrįžti po penkerių metų ir įvertinti šį mano spėjimą“, – teigė B.Lightcapas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dirbtinis intelektas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dirbtinis intelektas

Kalbėdamas apie dirbtinio intelekto ateitį B. Lightcapas sakė manantis, jog ateityje sistemos taps galingesnės, tačiau akcentavo – tokių technologijų tobulinimas turi būti itin atsakingas.

„Dangus yra riba tam, kokio tipo dalykai gali būti sukurti šių sistemų pagalba. Ir kai aš tai sakau, aš neturiu omenyje, kad jos patobulins, pavyzdžiui, tekstų rašymą. Aš tikrai manau, kad tai gali padėti mums rasti vaistų nuo vėžio. Manau, kad tai gali padėti

mums išspręsti klimato kaitą. Tai bus tikrai labai galingos sistemos, kurios gali mąstyti ir atrasti naują mokslą“, – savo įžvalgomis dalijosi B.Lightcapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas