Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai po „Bitės“ pardavimo telekomunikacijų rinkoje laukia daugiau ir įvairesnių paslaugų

Švenčių išvakarėse telekomunikacijų rinkoje pradėtas didelis sandoris – JAV investicinė bendrovė „Providence Equity Partners“ ketina įsigyti „Bitę“ iš „Mid Europa Partners“. Apie sandorį, kuris turėtų būti užbaigtas kitų metų I ketvirtį, daugiau oficialiai neskelbiama, tačiau ekspertai mano, kad po sandorio „Bitės“ klientai gali tikėtis daugiau paslaugų, nors didesnių pokyčių rinkoje nelaukiama.
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas / Vida Press nuotr.

Dabartiniai „Bitės“ savininkai „Mid Europa Partners“ įmonę už 450 mln. dolerių įsigijo 2007 m. prieš krizę ir išlaikė beveik 9 metus. Apie derybas dėl galimo pardavimo buvo kalbėta ne kartą.

Verslo konsultantas ir buvęs „Omnitel“ vadovas Antanas Zabulis praėjusiais metais buvo užsiminęs, kad prieš pardavimą konsultavo galimus „Bitės“ pirkėjus. Pirmadienį A.Zabulis 15min patvirtino, kad konsultavo „Providence Equity Partners“, tačiau nuo detalesnių komentarų, kol sandoris nebaigtas, susilaikė.

Strategija, kad investuotojai įves „bado dietą“ ir visiškai neinvestuos, mažai tikėtina.

„Bitės“ atstovai teigia, kad nauji savininkai ir toliau laikysis tokios pat strategijos.

Investicinis bankininkas ir M&A International Baltics partneris Šarūnas Skyrius sako, kad paprastai privataus kapitalo fondai įmones įsigyja 4-5 metų laikotarpiui ir ruošia pardavimui, tačiau strategija, kad investuotojai įves „bado dietą“ ir visiškai neinvestuos, anot jo, mažai tikėtina.

„Tikėtinos kryptingos investicijos, veiklos gerinimas ir plėtra per įsigijimus. Ji gali būti horizontali ar geografinė – gal kažkas bus perkama, pavyzdžiui, Estijoje, gali būti taikoma „keturgubo žaidimo“ (ang. quadruple play) strategija, galbūt jie plėsis į paslaugų sritį“, – aiškino Š.Skyrius.

Vienas iš plėtros variantų, anot Š.Skyriaus, – jau minėtas „keturgubas žaidimas“, kuomet papildomai būtų pasiūlyti viską aprėpiantys paslaugų paketai – tarp jų ir fiksuotos telefonijos ar kabelinės televizijos.

Rinkodaros specialistas Rytis Buračas mano, kad kainų pokyčių ar „kainų karų“ Lietuvos telekomunikacijų rinkoje, kaip prieš metus, išvysti neturėtume. Greičiausiai telekomunikacijų rinkos dalyviai laikys panašias kainas, o po metų ar kelerių jos ims didėti ir „priartės prie Europos kainų“.

„Įprastos mobiliojo ryšio ar duomenų perdavimo paslaugos bus aplipdytos papildomomis, bus patogiau naudotis ar, pavyzdžiui, daryti pinigines perlaidas. Tai būtų daugiau susiję su paslaugų spektro plėtimu“, – sakė R.Buračas.

„INVL Asset Management“ fondų investicijų vadovas Vaidotas Rūkas naujienų agentūrai BNS sakė nemanantis, kad sulauksime reikšmingesnių pokyčių.

„Kol nėra kainos, sunku pasakyti, nes sandorio kaina daug atskleistų apie naujo savininko požiūrį į įmonę ir rinką. Jeigu sumokėjo brangiai, tai reiškia, kad rinkoje tikisi atsigavimo arba sąnaudų optimizavimo. Jei ne, tada labai gero nesitikima ir perkama, nes laukiama paprastos kapitalo grąžos“, – sakė V.Rūkas.

Prognozuojama, kad po sandorio tikėtina išvysti permainų „Bitės“ vadovų grandyje.

„Omnitel“ ir „Tele 2“ atstovai „Bitės“ pardavimo sandorio nekomentavo.

Oficialiame „Providence Equity Partners“ tinklalapyje naujienų apie „Bitės““ įsigijimą kol kas nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas