Vilniuje atidarytoje Europos Komisijos rengiamoje informacinių ir ryšių technologijų konferencijoje ir parodoje „ICT 2013“ pristatytas unikalus įrenginys.
„Tai labai mažas ir patogus įrenginukas, kuris yra sujungtas su išmaniuoju telefonu ir žmogus, pirkdamas mėsą, paukštieną ar žuvį elektronine nosimi gali įkvėpti tam tikras produkto dujas ir gauti informaciją apie tai, ar tai iš tiesų šviežias produktas, ar jis yra pastovėjęs ir išvis nerekomenduojamas vartoti“, – apie išradimą „Žinių radijo" laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo elektroninės nosies įrenginio kūrėjas „ART21“ prezidentas Augustas Alešiūnas.
Kūrėjas pasakojo, kad idėja tokiam įrenginiui kurti kilo labai paprastai. „Kiekvienas iš mūsų perkame mėsą, paukštieną ir žuvį ir tikrai daugelis vieną ar kelis kartus gyvenime, suvalgę šių produktų esame pasijutę blogai ar net apsinuodiję. Tai globali problema ir mes ją nusprendėme išspręsti. Ieškojome technologijos, pasirinkome kvapus ir šiandien yra pirmoji diena ir didžiulė šventė mums, nes mes galime tiek Lietuvai, tiek pasauliui pristatyti daiktą, kurį gali turėti kiekviena šeima ir žinoti, ką perka ir ką valgo“, – teigė A. Alešiūnas.
Iki šiol elektroninės nosys buvo naudojamos laboratorijose arba pramoniniuose sektoriuose. Jų kaina siekė nuo 5000–15000 eurų. „Savo elektroninę nosį su programine įranga mes pateikėme ir pristatome iki kiekvienos šeimos durų už 129 eurus. Tiek Lietuvoje, tiek JAV, tiek Europoje, manau, tai yra priimtina kaina“, – mano elektroninės nosies kūrėjas.
Elektroninė nosis buvo kuriame 8 mėnesius. Atlikta daug bandymų ir mokslinių tyrimų. „Mes neišradome naujos technologijos pasaulyje, bet mes sudėjome įvairias technologijas, atlikome daug bandymų ir padarėme veikiantį produktą“, – apie įrenginį sakė A.Alešiūnas.
Kitą savaitę elektroninės nosies kūrėjai yra numatę surengti kampaniją ir Lietuvoje bei kitose šalyse elektronine nosimi bandys identifikuoti, ar tikrai visa produkcija, kuri atkeliauja iki prekybos lentynų, yra tikrai šviežia ir tinkama vartoti.