Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elementų periodinę lentelę papildys nihonis, moskovis, tenesinas ir oganesonas

Cheminių elementų periodinę lentelę po Japonijos, Rusijos ir JAV mokslininkų atradimų papildė keturi nauji elementai, o vieno iš jų pavadinimas yra pirmasis, susijęs su Azija, pranešė tarptautinė agentūra.
Periodinė cheminių elementų lentelė su 4 naujais elementais
Periodinė cheminių elementų lentelė su 4 naujais elementais / Scanpix nuotr.

Japonijos mokslininkai, atradę elementą, kurio atomo numeris – 113, išrinko jam nihonio (nihonium, Nh) pavadinimą. „Nihon“ yra vienas iš Japonijos pavadinimų japonų kalba.

Rusijos ir JAV mokslininkai 115-ąjį elementą siūlo pavadinti moskoviu (moscovium, Mc), 117-ajį tenesinu (tennessine, Ts), o 118-ąjį – oganesonu (oganesson, Og).

Tarptautinė teorinės ir taikomosios chemijos sąjunga (IUPAC) rekomendavo priimti šiuos pavadinimus po penkis mėnesius trukusio vertinimo laikotarpio, sakoma jos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Maži sintetinių elementų kiekiai yra sukuriami atliekant laboratorinius eksperimentus, o ne išgaunami gamtoje.

Trečiadienį paskelbtame IUPAC pranešime sakoma, kad naujai atrastiems elementams gali būti suteikiami pavadinimai, susiję su mitologija, mineralais arba kitomis medžiagomis, vietovėmis arba geografiniais regionais, elemento savybėmis arba kokiu nors mokslininku.

113-asis elementas yra pirmasis periodinės lentelės narys, atrastas ir įvardytas Japonijos ir Azijos mokslininkų, nurodė Tokijo vyriausybės finansuojamas tyrimų institutas RIKEN ir IUPAC.

Nors naujasis pavadinimas buvo daugiausiai teigiamai įvertintas, kai kurie išsakė abejonių, sakydami, kad užsieniečiams nihonio pavadinimas menkai siejasi su Japonija.

„Kalbant apie „nihonį“, Nippon (Nihon) pavadinimus paprastai naudoja tik japonai, tad jis nebus suprantamas užsieniečiams“, – sakoma vienoje žinutėje japonų kalba.

„Nippon“ yra oficialesnis Japonijos pavadinimas japonų kalba.

Moskovio pavadinimas yra susijęs su Maskva, tenesino – su Tenesio valstija, o oganesono – su Rusijos fiziku Jurijumi Oganesianu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas