Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES pasiekė susitarimą dėl įkrovimo sąsajos standarto nedideliems įrenginiams

Europos Sąjungos (ES) valstybių narių vyriausybės ir Europos Parlamentas antradienį susitarė dėl įstatymo, nustatančio įkrovimo sąsajos standartą bloke parduodamiems mobiliesiems telefonams, planšetiniams kompiuteriams ir fotoaparatams, teksto.

Sprendimas suvienodinti visiems mažiems ir vidutinio dydžio nešiojamiems elektroniniams prietaisams skirtų įkroviklių jungties standartą priimtas siekiant užkirsti kelią rinkos susiskaidymui, kai kalbama apie įkrovimo sąsajas ir įkrovimo ryšių protokolus.

Daugumos nešiojamų įrenginių atžvilgiu reikalavimas naudoti „USB Type-C“ jungtį įsigalios nuo 2024 metų pabaigos, pranešė Europos Parlamento spaudos tarnyba.

Taip pat naujuoju įstatymu bus suderintas spartaus įkrovimo funkciją palaikančių įrenginių įkrovimo greitis.

Be to, pirkėjai galės pasirinkti, ar pirkti naują įrenginį su įkrovimo įrenginiu, ar be jo.

Pasak Europos Parlamento spaudos tarnybos, šiuo įstatymu siekiama, kad gaminiai ES taptų tvaresni, mažėtų elektronikos atliekų, o vartotojų gyvenimas būtų patogesnis.

Pagal naująsias taisykles, vartotojams nebereikės vis kito įkrovimo įrenginio ir laido kiekvieną kartą, kai jie įsigys naują įrenginį.

Vietoj to jie galės naudoti vieną įkroviklį visiems savo mažiems ir vidutiniams nešiojamiems elektroniniams prietaisams.

Mobilieji telefonai, planšetiniai kompiuteriai, elektroniniai skaitytuvai, ausinės, skaitmeniniai fotoaparatai, ausinės, nešiojamieji vaizdo žaidimų pultai ir nešiojamieji garsiakalbiai, įkraunami laidiniais įkrovikliais, turės būti su „USB Type-C“ jungtimi, neatsižvelgiant į tai, kas bus jų gamintojas.

Nešiojamieji kompiuteriai taip pat turės būti pritaikyti šiems reikalavimams per 40 mėnesių nuo jų įsigaliojimo.

Numatoma, kad ši priemonė užtikrins ilgesnį įkroviklių naudojimą, o vartotojai per metus sutaupys iki 250 mln. eurų, nes jiems nebereikės įsigyti vis naujų nereikalingų įkroviklių.

Apskaičiuota, kad išmesti ir nenaudojami įkrovikliai sudaro apie 11 tūkst. tonų elektroninių atliekų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas