Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Facebook“ ir „Instagram“ šalina įrašus, kuriuose minimos „aborto tabletės“

Jungtinių Amerikos Valstijų Aukščiausiajam Teismui priėmus sprendimą, panaikinantį moterų teisę į abortą, socialiniai tinklai „Facebook“ ir „Instagram“ ėmė šalinti įrašus, kuriuose minimos nėštumo nutraukimui skirtos tabletės, rašo „The Guardian“.
Meta
Meta / 123RF.com nuotr.

Pastarosiomis dienomis tokių įrašų socialinėse platformose atsirado itin daug, juose dalintasi, kaip paštu gauti nėštumą leidžiančių nutraukti tablečių.

Remiantis žiniasklaidos monitoringą atliekančios įmonės „Zignal Labs“ atlikta analize, socialiniuose tinkluose „Twitter“, „Facebook“, „Reddit“ ir televizijos laidose staiga padaugėjo bendrų tokių tablečių paminėjimų, taip pat pranešimų, kuriuose minimos konkrečios jų versijos, pavyzdžiui, mifepristonas ir misoprostolis. Iki sekmadienio „Zignal“ suskaičiavo daugiau nei 250 tūkst. tokių paminėjimų.

Kai kurios žinutės rodė, kaip žmonės gali legaliai gauti šių medikamentų paštu visose JAV, naudodamiesi telemedicinos paslaugomis.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortų draudimą
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortų draudimą

Taip pat pradėjo kurtis pogrindiniai nėštumą nutraukti leidžiančių tablečių platinimo tinklai, teigė Saugesnio interneto koalicijos tyrėjas Erikas Feinbergas. „The Guardian“ pateiktose ekrano nuotraukose matyti, kad mifepristonas parduodamas privačiose „Facebook“ grupėse.

Beveik iš karto „Facebook“ ir „Instagram“ pradėjo šalinti kai kuriuos įrašus, kuriuose tiesiogiai žmonėms buvo siūlomos tokios tabletės.

Įrašai šalinami vos per kelias akimirkas

„Associated Press“ taip pat gavo vieno „Instagram“ įrašo, kuriame moteris siūlė įsigyti arba persiųsti tabletes paštu, ekrano nuotrauką, praėjus kelioms minutėms po to, kai teismas priėmė sprendimą panaikinti konstitucinę teisę į abortą.

„Parašykite man, jei norite užsisakyti aborto tablečių“, – buvo rašoma „Instagram“ įraše. Per kelias akimirkas „Instagram“ jį pašalino.

„Associated Press“ reporteris patikrino, kaip „Meta“, „Facebook“ ir „Instagram“ patronuojančioji bendrovė, reaguotų į panašų įrašą „Facebook“ tinkle, ir parašė: „Jei atsiųsite man savo adresą, atsiųsiu jums aborto tablečių.“ Įrašas buvo pašalintas per vieną minutę.

123RF.com nuotr./
123RF.com nuotr./

Dėl šio įrašo reporterio „Facebook“ paskyrai buvo skirtas įspėjimas.

Tačiau kai reporteris vėliau paskelbė lygiai tokį patį įrašą, tačiau žodžius „aborto tabletės“ pakeitė žodžiu „ginklas“, įrašas nebuvo ištrintas. Skelbimas su lygiai tokiu pačiu pasiūlymu atsiųsti marihuanos taip pat buvo paliktas ir nelaikytas pažeidimu.

Elektroniniame laiške „Meta“ atstovas spaudai akcentavo bendrovės politiką, pagal kurią draudžiama parduoti tam tikrus daiktus, įskaitant ginklus, alkoholį, narkotikus ir vaistus. Bendrovė nepaaiškino akivaizdžių šios politikos vykdymo neatitikimų.

Pirmadienį „Meta“ atstovas spaudai Andy Stone'as tviteryje patvirtino, kad bendrovė savo platformoje neleis asmenims dovanoti ar pardavinėti vaistų, tačiau leis turinį, kuriame dalijamasi informacija apie tai, kaip gauti tablečių.

A.Stone'as pripažino, kad kyla tam tikrų problemų dėl šios politikos įgyvendinimo visose jos platformose, kurioms priklauso „Facebook“ ir „Instagram“.

„Aptikome keletą netinkamo vykdymo atvejų ir juos taisome“, – sakė A.Stone‘as tviteryje.

„Scanpix“ nuotr./Bendrovė "Twitter"
„Scanpix“ nuotr./Bendrovė "Twitter"

Daugumoje JAV valstijų aborto tabletes leidžiama siųsti paštu, o 19 valstijų draudžiama tokius vaistus vartoti namuose, nedalyvaujant gydytojui. Už pasirinkimą pasisakančios tyrimų grupės „Guttmacher Institute“ duomenimis, daugiau nei pusė visų abortų JAV yra medikamentiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas