Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Facebook“ leido ryšius su Rusija palaikančiam oligarchui pirkti reklamas ir kurstyti sukilimą prieš Moldovos vyriausybę

„Facebook“ leido tremtyje gyvenančiam Moldovos oligarchui, turinčiam ryšių su Kremliumi, skelbti reklaminius įrašus, raginančius rengti protestus ir sukilimus prieš provakarietišką vyriausybę, nors jis ir jo politinė partija buvo įtraukti į JAV sankcijų sąrašus, praneša „Associated Press“.
„Facebook“
„Facebook“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skelbimus, kuriuose dalyvavo tremtyje gyvenantis opozicijos politikas Ilanas Šoras, „Facebook“ galiausiai pašalino, tačiau tik tada, kai jie buvo peržiūrėti milijonus kartų Moldovoje.

Siekdami pasinaudoti pykčiu dėl infliacijos ir kylančių degalų kainų, I.Šoro politinės partijos apmokami įrašai buvo nukreipti prieš provakarietiškos prezidentės Maios Sandu vyriausybę. Anksčiau šią savaitę prezidentė išsamiai aprašė, jos teigimu, Rusijos sąmokslą nuversti vyriausybę pasitelkiant išorės diversantus.

„Bandymai destabilizuoti padėtį yra realybė, o mūsų institucijoms jie yra tikras iššūkis“, – sakė M.Sandu, prisiekdama naujai vyriausybei, kuriai vadovauja provakarietiškas ministras pirmininkas Dorinas Rečanas, buvęs jos patarėjas gynybos ir saugumo klausimais.

Šiuos kaltinimus Rusija atmetė kaip „visiškai nepagrįstus“, rašo „The Guardian“.

Rusija ir jos sąjungininkai pasinaudojo socialinės žiniasklaidos platformų – tokių kaip „Facebook“, kurių daugelį valdo JAV bendrovės – trūkumais, kad skleistų propagandą ir dezinformaciją, kuria ginkluojamas ekonominis ir socialinis nesaugumas, siekiant pakenkti Rytų Europos vyriausybėms.

„AFP“/„Scanpix“/Moldovos prezidentė Maia Sandu
„AFP“/„Scanpix“/Moldovos prezidentė Maia Sandu

Daugelį metų Kremlius siekė išlaikyti posovietines valstybes, tokias kaip Ukraina ir Moldova, savo įtakos sferoje, tačiau abi šalys pasuko į Vakarus.

Moldova ribojasi su Ukraina, o prorusiškas separatistinis Padniestrės regionas yra tarp šių dviejų valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas