Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografuojate? 5 geriausios programėlės fotografui

Per kiekvienas atostogas išmanusis užsikemša nuo šimtų telefonu pagautų akimirkų. Deja, ne kiekvienam lemta turėti pagaulią akį ar kantrybės „žaisti“ su fotoaparato nustatymais. Visgi net ir visai šleivas kreivas fotografijas dažniausiai galima sutvarkyti – tereikia įsidiegti tinkamą fotografijų redagavimo programėlę.
Fotoaparatas
Fotoaparatas / „Fotolia“ nuotr.

Šiandien fotografu gali būti kiekvienas – beveik bet kuriuo išmaniuoju

telefonu įmanoma padaryti įspūdingas nuotraukas, nedaug besiskiriančias nuo darytų profesionaliu fotoaparatu. Todėl norint nustebinti savo „Instagram“ draugus tikrai iš koto verčiančiais kadrais, vien tik uždėti ant nuotraukos paprasto filtro nepakaks. Prieš „postinant“ teks padirbėti su fotografijų redagavimo programėlėmis, kurios padės ištaisyti drebančių rankų pasekmes, padailinti veidelį ar net sukurti pavydą keliantį montažą. Todėl atrinkome ir apžvelgėme penkias programėles, skirtas „iPhone“ ir „Android“ telefonams, kurios vidutiniškas nuotraukas padės paversti tikrais šedevrais.

PIXLR

Pixlr
Pixlr

Ši programėlė turi tris pagrindines funkcijas – fotografuoti, redaguoti kadrus ir kurti nuotraukų koliažus. Atrodytų viskas paprasta, kol nepabandome ja naudotis ir tada suvokiame, kiek daug joje yra galimų filtrų, redagavimo įrankių bei efektų. Iš tiesų, visų šių funkcijų yra tiek daug, kad kai kuriuos vartotojus ši gausa net gali atbaidyti. Be visų klasikinių įrankių, „Pixlr“ turi visai originalių sprendimų, pavyzdžiui, nuotraukoje galima „išjungti“ visas spalvas, išskyrus vieną arba nuotraukoje įterpti išsiliejusių neoninių miesto šviesų. Koliažų kūrimo įrankis taip pat įspūdingas – iš keliolikos kadrų galima sukurti tikrai akį patraukiančią nuotraukų dėlionę. Programėlė leidžia keisti tarpus tarp nuotraukų, rėmelių storį, formą, spalvą ir patį jų išdėstymą koliaže. Visus savo sukurtus šedevrus per kelias akimirkas galima išpublikuoti visuose populiariausiuose socialiniuose tinkluose – „Facebook“, „Instagram“ ar „Twitter“.

VSCO CAM

VSCO CAM
VSCO CAM

Tiems, kas negali pakęsti didžiulio funkcijų pasirinkimo vertėtų išbandyti „VSCO Cam“ aplikaciją – jos išvaizda labiau minimalistinė, o įrankių mažiau ir jie pateikti suprantamiau. Panaudojus ilgiau šią aplikaciją, akivaizdu, kad ji yra artimesnė profesionaliems nuotraukų redagavimo įrankiams – žaismingų filtrų ir efektų čia mažiau, užtat fotografijos retušuojamos daug subtiliau ir pakeitimus sunkiau pastebėti. Ypač gerai yra sukurtas šios programėlės nuotraukų albumų rūšiavimo ir valdymo įrankis – čia yra daugybė galimybių telefone esančius kadrus skirstyti į grupes, taip pat įmanoma peržiūrėti kiekvienos nuotraukos taip vadinamuosius metaduomenis – datą ir laiką, fotografavimo nustatymus bei vietą, kur daryta fotografija. Žinoma, „VSCO Cam“ galima ne tik redaguoti nuotraukas, bet ja galima ir fotografuoti, tiesa, iki tobulybės čia trūksta kai kurių funkcijų.

SNAPSEED

SNAPSEED
SNAPSEED

Prieš kelis metus nepriklausomų kūrėjų sukurta programėlė iš karto šovė į geriausių aplikacijų topus. Tačiau ilgai neteko džiaugtis nepriklausomybe – po metų „Snapseed“ nusipirko „Google“. Džiugu, kad atvirkščiai nei įprasta, paieškos milžinė nesugadino ir nenumarino šios programėlės, o kaip tik – ją ištobulino iki puikaus įrankio. Pagrindinis „Snapseed“ privalumas – neįtikėtinai intuityvus ir patogus valdymas. Daugumą efektų, filtrų ar korekcijų atliksime ne spaudydami mygtukus, bet braukdami pirštais per ekraną. Toks valdymo būdas leidžia nuosekliai ir tolygiai keisti nuotraukų retušavimo lygį. Dar viena puiki funkcija – tai taip vadinamieji pakeitimų rinkiniai „Stacks“. Visi nuotraukoje atlikti pakeitimai yra sugrupuojami į rinkinį, kurį patogu peržiūrėti ir reikalui esant, išmesti nepageidaujamą efektą ar korekciją. Iš pradžių „Snapseed“ gali pasirodyti paini, bet ilgiau panaudojus ją, nebesinori grįžti prie kitų įprastai valdomų nuotraukų redaktorių.

ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS

ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS
ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS

Jei prieš dešimt metų kas nors būtų pasakęs, kad nuotraukas galima bus redaguoti telefone ir tam galima bus naudoti „Adobe Photoshop“, jam tikrai būtų išrašytas vizitas pas galvos gydytoją. Tačiau šiandien nieko nestebina tai, kad klasikinė nuotraukų redagavimo programa tapo programėle, kuri dar ir yra nemokama – kas žinant „Adobe“ bendrovę stebina ne mažiau. Pagrindiniai šios aplikacijos privalumai – klasikinė išvaizda, daugumai iki skausmo pažįstami įrankiai bei galimybė daryti nuotraukas RAW formatu, išsaugančiu visą vaizdinę informaciją, patekusią į fotoobjektyvą. Dauguma šiuolaikinių išmaniųjų fotoaparatų turi pakankamai kokybiškus objektyvus, kad jais galima būtų fotografuoti RAW formatu ir vėliau tuos failus redaguoti „Adobe Photoshop Express“ programėlėje. Dar viena puiki savybė – „Adobe“ saugykla debesyje, leidžianti savo fotografijas atsidaryti bet kokiame įrenginyje įdiegtu „fotošopu“. Visgi „Adobe“ nesusilaiko nuo potraukio paprašyti iš vartotojų pinigų – dalis įrankių ir efektų aplikacijoje yra mokami.

FACETUNE

FACETUNE
FACETUNE

Šiandien visi esame narcizai ir portretas yra svarbiausia populiarumo „valiuta“. Gražus portretas, turime pastebėti. Tačiau vizitai pas kosmetologą, dermatologą, stomatologą ir kirpėją gali labai brangiai atsieiti, todėl daug verčiau išleisti tris eurus programėlei „Facetune“. Pagrindinė šio įrankio užduotis yra padailinti dominuojančius objektus asmenukėse – mūsų veidus. Šiam tikslui „Facetune“ turi daugiau nei reikia įrankių ir efektų – ja „išsibalinsime“ dantis, pradanginsime tą bjaurų tik vakar išdygusį spuogą ant nosies ar nuimsime veido raudonį, kuris atsirado per daug triukšmingai iš vakaro stebėjus futbolo čempionato rungtynes. Programėlėje esantys įrankiai lengvai perprantami, paprasti naudoti, o jei kažkas neaišku, galima pasižiūrėti mokomuosius filmukus. Labai naudinga yra galimybė išsaugoti filtrų rinkinį – jį paskui galima bus štampuoti visose savo asmenukėse. Padirbėjus iš peties su „Facetune“, atrodysime tarsi Holivudo žvaigždės žurnalų viršeliuose, kas garantuos sėkmę ne tik tarp „feisbuko“ draugų, bet ir tarp „tinderio“ pasijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas