Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galima atsikvėpti? Pietų Korėjos tyrėjai atsiima pranešimus apie pakartotinius užsikrėtimus koronavirusu

Balandį Pietų Korėjos sveikatos apsaugos pareigūnai išgąsdino pasaulį paskelbdami, kad dešimtys pacientų, kurie prieš tai atsigavo nuo COVID-19 infekcijos, vėl pasigavo naująjį koronavirusą. Bet dabar skelbiama, kad pakartotinių testų rezultatai buvo klaidingai teigiami, praneša „Reuters“.
Pietų Korėjoje atliekamas testas dėl koronaviruso
Pietų Korėjoje atliekamas testas dėl koronaviruso / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aišku, balandį skelbta informacija kėlė nerimą. Ji leido manyti, kad kai kurie žmonės, pasveikę nuo COVID-19, gali vėl užsikrėsti infekciją sukeliančiu koronavirusu.

O tai, žinoma, komplikuotų bet kokias pastangas švelninti karantiną ir sukurti efektyvią vakciną.

Tačiau dabar, kelias savaites vykdę papildomus tyrimus, Pietų Korėjos mokslininkai teigia, kad taip pasaulį susigūžti privertusių testų rezultatai buvo klaidingai teigiami. Esą jie liudijo ne pakartotinius užsikrėtimus, o organizme užsilikusias viruso daleles, o šios jau nebėra užkrečiamos.

Kaip skelbia Pietų Korėjos ligų kontrolės ir prevencijos centrai, tokių atvejų šalyje iki šio trečiadienio buvo užfiksuota daugiau nei 350.

Kas iš tikrųjų vyksta?

Pietų Korėjoje naujojo koronaviruso protrūkis prasidėjo gerokai anksčiau nei Europoje, tad anksčiau ėmė didėti ir pasveikusiųjų gretos.

Bet tada sveikatos specialistai sujudo, nes atrado nerimą keliančią tendenciją – kad kai kurie pasveikusiais paskelbti pacientai vėl užsikrėtė koronavirusu. Bent jau taip rodė testai.

Ekspertų komisija neseniai paskelbė, kad labiausiai tikėtinas paaiškinimas – netikslūs ir „klaidingai teigiami“ testai.

Tyrėjai analizavo kelias galimybes – galbūt pacientai tikrai vėl, iš naujo užsikrėtė? Galbūt virusas iš tiesų nebuvo palikęs organizmo ir vėl aktyvavosi?

Vis dėlto vyriausybės sukviesta ekspertų komisija neseniai paskelbė, kad labiausiai tikėtinas paaiškinimas – netikslūs ir „klaidingai teigiami“ testai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./RT-PGR aparatu paimtas mėginys
AFP/„Scanpix“ nuotr./RT-PGR aparatu paimtas mėginys

Pietų Korėjoje naudojami testai, kurie skirti aptikti viruso genetinę medžiagą. Jiems atlikti naudojamas genetinio testavimo metodas, vadinamas atvirkštinės transkripcijos polimerazine grandinine reakcija, arba RT-PGR.

Simptomai nesusiję su COVID-19

Šie testai plačiai naudojami visame pasaulyje, įskaitant Lietuvą. Jie vertinami dėl to, kad rezultatai paaiškėja greitai, be to, yra laikomi tiksliausiu būdu nustatyti, ar asmuo yra užsikrėtęs koronavirusu.

Tačiau kai kuriais atvejais šie RT-PGR testai gali užtikti jau tik senas viruso daleles – tokias, kurios jau nekelia grėsmės nei pačiam žmogui, nei kitiems, sako vakcinų vystymo ekspertas Seol Dai-wu iš Seulo Chung-Ang universiteto.

„RT-PGR aparatas pats negali atskirti užkrečiamos viruso dalelės nuo neužkrečiamos viruso dalelės. Testas paprasčiausiai užtinka bet kokį viruso komponentą“, – teigė mokslininkas.

„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso protrūkis Pietų Korėjoje
„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso protrūkis Pietų Korėjoje

Anot jo, būtent vadinamieji „klaidingai teigiami“ testų rezultatai ir yra atsakymas į klausimą, kodėl pasveikę pacientai vėl pasigauna virusą. Tiesa, tyrėjai dar siekia sustiprinti įrodymus, kad viruso dalelės jau „mirusios“.

RT-PGR testai gali užtikti jau tik senas viruso daleles – tokias, kurios jau nekelia grėsmės nei pačiam žmogui, nei kitiems

Asmenims, kuriems buvo patvirtintas pasveikimas, papildomi tikrinimai buvo skirti jiems vėl ėmus skųstis sunkiu kvėpavimu. Buvo ir kvietimų dar kartą išsitirti atsitiktine tvarka.

Mažiau nei pusė tų, kurie buvo dar kartą patikrinti, skundėsi kokiais nors simptomais. Specialistai dabar teigia, kad tie simptomai nesusiję su naujuoju koronavirusu.

Ar tokie žmonės gali užkrėsti kitus?

Teigiamo pakartotinio testo rezultato jau po to, kai esą pasveiko nuo COVID-19, sulaukę žmonės, regis, nebegali užkrėsti kitų asmenų.

Anot Pietų Korėjos mokslininkų, tyrėjai neaptiko nė vieno atvejo, kai tokie pacientai perdavė koronavirusą kitiems žmonėms.

Seulo nacionalinio universiteto ligoninės gydytojas Oh Myoung-don, vadovaujantis ekspertų komisijai, teigia, kad koronavirusas, skirtingai nei hepatitas B ar ŽIV, neįsibrauna į žmogaus ląstelės branduolį.

Tai reiškia, kad chroniška infekcija nesukeliama – tikimybė, kad liga vėl aktyvuotųsi, labai maža, tvirtina medikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai