Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Galingas Saulės vėjas buvo nuplėšęs Žemės magnetinio lauko „uodegą“

Žemę nuolat bombarduoja Saulės įkrautų dalelių srautas, vadinamas Saulės vėju. Kaip vėjas aplink lėktuvą ar vanduo aplink laivą, taip ir šie Saulės vėjo srautai sukasi aplink Žemės magnetinį lauką arba magnetosferą, suformuodami į Saulę nukreiptoje magnetosferos pusėje „buferį“, dar vadinamą „bow shock“, taip ištempdami jį į „vėjo kojinės“ formą su ilga uodega naktinėje Žemės pusėje, rašo „Live Science“.
Nuožmusis Saulės vėjas Žemės magnetinį lauką bombarduoja ir jo tvirtumą išbando nuolat. Jei tokio skydo staiga neliktų, Žemės laukia artimiausių kaimynių – Veneros ar Marso – likimas.
Nuožmusis Saulės vėjas Žemės magnetinį lauką bombarduoja ir jo tvirtumą išbando nuolat. Jei tokio skydo staiga neliktų, Žemės laukia artimiausių kaimynių – Veneros ar Marso – likimas. / NASA nuotr.
Temos: 1 Saulė

Dramatiški Saulės vėjo pokyčiai keičia magnetosferos struktūrą ir dinamiką. Tokių pokyčių pavyzdys leidžia pažvelgti į kitų kosminių kūnų, pavyzdžiui, Jupiterio mėnulių ir išorinių planetų, elgseną.

Pranešama apie precedento neturinčius reto reiškinio, susidariusio per vainiko masės išmetimą (CME), stebėjimus. CME paprastai sklinda greičiau nei Alfvéno greitis – greitis, kuriuo vibruojančios magnetinio lauko linijos juda per įmagnetintą plazmą ir kuris gali skirtis priklausomai nuo plazmos aplinkos.

2023 m. įvykęs CME sutrikdė įprastą Žemės magnetosferos konfigūraciją maždaug 2 valandoms. Siekdami sužinoti, kas įvyko, mokslininkai išanalizavo NASA Magnetosferos daugialypės skalės misijos (angl. Magnetospheric Multiscale Mission, MMS) metu surinktus duomenis.

2023 m. balandžio 24 d. MMS erdvėlaivis pastebėjo, kad nors Saulės vėjo srauto greitis buvo didelis, Alfvéno greitis stiprios CME metu buvo dar didesnis. Paprastai Saulės vėjas juda greičiau nei Alfvéno greitis. Dėl šios anomalijos Žemės magnetosferos „buferis“ laikinai išnyko, todėl Saulės plazma ir magnetinis laukas tiesiogiai sąveikavo su magnetosfera. Žemės „vėjo kojinės“ uodegą pakeitė struktūros, vadinamos Alfvéno sparnais, kurios sujungė Žemės magnetosferą su neseniai išsiveržusia Saulės sritimi. Ši jungtis veikė kaip greitkelis, kuriuo tarp magnetosferos ir Saulės buvo gabenama plazma.

Tyrime teigiama, kad šis unikalus CME įvykis suteikė naujų žinių apie tai, kaip formuojasi ir vystosi Alfvéno sparnai. Panašus procesas gali vykti ir aplink kitus magnetiniu požiūriu aktyvius Saulės sistemos ir visatos kūnus, o tyrėjų stebėjimai rodo, kad Jupiterio mėnulio Ganimedo pašvaistės taip pat gali susidaryti dėl Alfvéno sparnų.

Autoriai siūlo ateityje ieškoti panašių Alfvéno sparnų pašvaisčių Žemėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas