Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Google“ žemėlapiuose bus galima pamatyti, kur rasti švarų orą

„iOS“ ir „Android“ operacinėse sistemose „Google Maps“ įdiegta nauja oro kokybės funkcija, kuri parodo švariausio oro vietas aplink jus.
Oro tarša
Oro tarša / 123RF.com nuotr.

Tiesa, ši funkcija kol kas prieinama tik JAV gyventojams.

Naujajame žemėlapių programėlėje esančiame sluoksnyje tiesiai ant žemėlapio tinklelio rodomas oro kokybės indeksas (AQI), kuriame naudojami vyriausybės duomenys, surinkti iš įvairių JAV agentūrų.

Tai didelis žingsnis į priekį, nes nuo šiol keliais paspaudimais galima sužinoti oro būklę lauke. Tai padės nuspręsti, ar galima sportuoti lauke, ar tikslingiau niekur neiti ir dėvėti veido kaukę, rašo „The Verge“.

Oro kokybei išmatuoti taip pat pateikiami iš „PurpleAir“ jutiklių tinklo surinkti duomenys, kad būtų galima pranešti apie hiperlokalias sąlygas gatvių lygmeniu. Paspaudus ant AQI rodmenų, išsidėsčiusių „Google Maps“ žemėlapiuose, pateikiama daugiau informacijos apie esamos oro kokybės poveikį sveikatai.

Google/Nauja oro kokybę parodanti funkcija
Google/Nauja oro kokybę parodanti funkcija

„PurpleAir“ jutikliai matuoja kietąsias daleles naudodami lazerinius dalelių skaitiklius. „Iš esmės jūs šviečiate lazeriu per orą, tada ore esančios dalelės atspindi šviesą, o detektorius tuos atspindžius fiksuoja“, – paaiškino „PurpleAir“ įkūrėjas Adrianas Dybvadas portalui „The Verge“ dar 2020 m., kai jo įmonės jutikliai tapo itin naudojami stebėti dūmams, susidariusiems dėl siautėjančių katastrofiškų gaisrų.

Praėjusiais metais „Google Maps“ pridėjo ir miškų gaisrų stebėjimo funkciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas