Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„HUAWEI MatePad“ – produktyvus, neišsitenkantis savo klasėje

Planšetiniai kompiuteriai įsitaisę gana siauroje nišoje, kurią iš apačios „spaudžia“ išmanieji telefonai su vis dar didėjančiais ekranais, o iš viršaus nešiojamieji kompiuteriai, tampantys vis plonesni ir lengvesni. Tačiau iš savo nišos planšetinį kompiuterį ne taip lengva išstumti. Tai – praktiškas įrenginys, kuriuo galima žiūrėti nuotraukas, vaizdo įrašus, greitai dirbti su dokumentais, skaityti knygas, pramogauti ir mokytis. Kūrybingi žmonės jį naudoja piešimui. Tokioms užduotims nepakanka išmaniojo telefono ekrano, o nešiojamasis kompiuteris yra pernelyg didelis.
HUAWEI MatePad
HUAWEI MatePad / „Huawei“ nuotr.

Planšetinį kompiuterį įvairūs žmonės naudoja labai skirtingai. Vieniems jis žinių šaltinis pusryčių metu, kitiems – darbo įrankis, tretiems – telefono pakaitalas su gerokai didesniu ekranu. Kadangi „planšetė“ yra kažkas per vidurį tarp kompiuterio ir telefono, suformuoti mūsų poreikius šiam įrenginiu nesunku: būk toks geras kaip kompiuteris ir lengvas bei kompaktiškas kaip telefonas.

Kaip ir išmaniuosiuose telefonuose ar kompiuteriuose, taip ir planšetiniuose kompiuteriuose išlieka tie patys svarbūs aspektai: valdymo galimybės, baterijos veikimo laikas, ekrano ryškumas, atminties dydis (tiek operatyvios, tiek pastovios), garso kokybė ir... atsparumas įvairiems Oops!!! įvykiams.

Nors šį įrenginį vadiname planšetiniu kompiuteriu, tačiau su juo elgiamės taip kaip su telefonu. Tik čia planšetiniai kompiuteriai išsiskiria įvairiais priedais, kurie palengvina darbą ir valdymą –pieštukas, magnetinė klaviatūra ar pelytė.

„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad
„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad

Patogus ir lengvai valdomas

Štai, kai pradžioje susakiau, ką galvoju apie pasirinkimą, laikas pereiti prie pilko matinio atspalvio planšetinio kompiuterio „HUAWEI MatePad“, atsidūrusio mano namuose testavimui. Užbėgdamas už akių, galiu pasakyti, kad mano nuosavas planšetinis kompiuteris, visą tą savaitę kol bandžiau „HUAWEI MatePad“, kamputyje iš pavydo verkė. Ir kaip neverksi, jei būdamas brangesniu modeliu, savybėmis nusileidi vidutinės klasės modeliui. „HUAWEI“ strategija sudėti į žemesnės klasės ir pigesnius nei flagmanai įrenginius daugiau nei sudeda kiti, negali nežavėti – moki pigiau, o gauni optimalų įrenginį.

Ką mes turime paėmę į rankas „HUAWEI MatePad“? Visą dieną veikiantį pramogų ir darbo įrankį, kurį lengva nešiotis, nes „HUAWEI MatePad“ sveria tik 460 gramų, o jo storis tik 7,35 mm. 64 GB pastoviosios atminties bei 4 GB operatyviosios atminties, pridedamą klaviatūrą, veido atpažinimo funkciją, labai talpią 7 250 mAh bateriją, pasirenkamą „M-Pencil“ pieštuką. Gana patrauklus variantas, bet kai sužinai, kad šiame planšetiniame kompiuteryje yra 4 garsiakalbių „Harman/kardon“ garso sistema, darosi dar įdomiau.

Planšetinio kompiuterio „HUAWEI MatePad“ dizainas neutralus – savo laiku įvairūs gamintojai demonstravo gana skirtingas, pasak jų, „itin karštas“ naujoves, bet daugelis jų nepasiteisino. Mums reikia, kad planšetinis kompiuteris būtų patogus, o ne įmantrus.

Priekiniame „HUAWEI MatePad“ paviršiuje nėra mygtukų, net 84 proc. paviršiaus užimantis ekranas įrėmintas siaurais vienodo pločio rėmeliais. Galinė dalis yra plastikinė su matine metaline tamsiai pilkos spalvos danga. Medžiaga maloni ir neslysta rankose, atrodo solidžiai. Galinėje dalyje išsikišęs nedidelis blokas su kamera ir blykste.

Suapvalintuose kraštuose yra keturi garsiakalbiai. Garsas stiprus, sklinda visomis kryptimis, kokybė gera, visai smagu gana garsiai žiūrėti filmus, klausytis vlogerių plepalų. Virš kameros bloko, yra siaura pailga garso reguliavimo rankenėlė, o toliau išilgai rėmelio – trys mikrofonai.

„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad
„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad

Ryškus ir gerai matomas vaizdas

„HUAWEI MatePad“ ekrano įstrižainė yra 10,4 colio, o jo raiška – 2000×1200. Ekrano paviršius atsparus įbrėžimams, o vertinant objektų atspindžius, jo antirefleksinės savybės yra geros. Tarp išorinio stiklo ir LCD matricos paviršiaus nėra oro tarpo („One Glass Solution“ ekranas), o tokie ekranai žymiai geriau perteikia vaizdą, kai aplinkos apšvietimas yra intensyvus. Ekrano paviršius padengtas specialia riebalus atstumiančia danga, kuri savo darbą atlieka labai gerai – pirštų atspaudus pašalinau daug lengviau ir jų atsiranda žymiai mažiau nei ant įprasto stiklo.

Ekrano ryškumas – didelis, todėl, įvertinus puikias antirefleksines savybes, ekrano vaizdo matomumas ir įskaitomumas net saulėtą dieną lauke mane visiškai tenkino. Ryškumas reguliuojamas automatiškai pagal šviesos jutiklio duomenis. Automatinio ryškumo reguliavimo funkcija veikia tinkamai ir ją galima sureguliuoti pagal individualius poreikius.

Tamsoje, esant mažiausiam ryškumui, ekranas neakina, o dvigubas akių apsaugos režimas sumažina kenksmingą mėlyną šviesą ir mirgėjimą, tad su „HUAWEI MatePad“, akys vargsta mažiau. „HUAWEI“ taip pat parengė specialų skaitymo režimą, kai vaizdas tampa monochrominis, bespalvis, o tekstas – kontrastingesnis ir aiškesnis, kaip specialiose knygų skaityklėse.

Ekrano matymo kampas geras, o spalvos nesikeičia, net ir labai nukrypstant nuo tiesaus matymo. Spalvų sodrumas artimas natūraliam, o jų balansą galima koreguoti spalvų ratuke arba tiesiog pasirenkant vieną iš trijų nustatymų.

„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad
„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad

Įrenginio širdis ir kiti svarbūs dalykai

„HUAWEI MatePad“ širdis – bendrovės sukurtas 8 branduolių „Kirin 710A “ procesorius. Jis pakankamai našus, pilnai tenkina kasdienius tiek darbo, tiek laisvalaikio poreikius. Šiame planšetiniame kompiuteryje įdiegta „Harmony OS 2.0“ operacinė sistema, kurią galima rekomenduoti kaip „Android“ pakaitalą, nes tai – visavertė operacinė sistema, į kurią galima diegti įvairiausias „AppGallery“ parduotuvėje esančias programėles.

Jokių netikėtų staigmenų dirbant su „HarmonyOS 2.0“ nebus ir nieko mokytis nereiks – viskas paprasta, intuityvu. Tiesa, vieną staigmeną „HUAWEI MatePad“ planšetiniame kompiuteryje radau ir ji labai maloniai nustebino. Tai – specialus darbalaukio režimas, skirtas darbui su dokumentais, labai primenantis įprasto kompiuterio darbalaukį su pradžios meniu, užduočių juosta, kuris yra be galo patogus.

Atkreipiu dėmesį, kad gamintojas „HUAWEI MatePad“ pristato kaip įrenginį, skirtą įvairioms biuro ir švietimo programoms. Programėlių galerijoje „AppGallery“ yra nemažai šiam tikslui skirtų specialiai „HarmonyOS“ sistemai sukurtų programų (pvz. „Super NotePad“, „Jnote“, „Flexcil“). Jų funkcijos labai įdomios, pvz., galima importuoti reikiamus elementus iš PDF dokumento tiesiog velkant paveikslėlius ir teksto fragmentus rašikliu.

„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad
„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad

Naujausios kartos rašiklis labai patogus įrankis, bet kokį užrašytą turinį galima išsaugoti kaip vaizdą, o su tapybos ir dizaino programomis jis nepamainomas. Galų gale kartu su pilno dydžio „HUAWEI Smart Magnetic“ klaviatūra, šis planšetinis kompiuteris tampa nešiojamu, galingu ir produktyviu darbo įrankiu.

Reiktų paminėti ir „HUAWEI Share“ technologiją, pažįstamą iš „HUAWEI“ nešiojamųjų kompiuterių, kurios idėja paprasta ir kartu geniali: planšetinis kompiuteris prijungiamas prie kompiuterio ar išmaniojo telefono ir prašom – vilkite vaizdo įrašus, nuotraukas, kopijuokite ir įklijuokite tekstą tiesiai į dokumentus. Galų gale skambinkite iš planšetinio kompiuterio per išmanųjį telefoną.

Atskirai reiktų pakalbėti apie kameras – 13 MP galinę ir 8 MP priekinę. Taip jau susiklostė, kad gamintojai į planšetinius kompiuterius nededa gerų kamerų, greičiausiai jie mano, kad fotoaparatu tegul būna išmanusis telefonas, o planšetiniam kompiuteriui leista juo padirbėti tada, kai telefono nėra po ranka. Tai logiška ir mes sutaupome nemokėdami papildomai už brangius jutiklius ir optiką.

Planšetiniame kompiuteryje daugiau darbo paprastai tenka priekinei kamerai, kuri smagiai darbuojasi vaizdo skambučių metu. Šiuo atveju buvau dar labiau nustebęs, kai „HUAWEI MatePad“ 8 MP priekinė kamera perteikė ryškesnį vaizdą nei mano nešiojamo kompiuterio HD kamera. Ypač džiugina platus šios kameros vaizdo kampas leidžiantis organizuoti šeimyninius ar grupių pokalbius. Dar vienas malonus niuansas – „HUAWEI MatePad“ mikrofonai labai tiksliai perduoda garsą.

„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad
„Huawei“ nuotr./HUAWEI MatePad

Išvados

„HUAWEI MatePad“ yra labai patrauklus pasirinkimas už savo kainą – nuo 329 iki 369 eurų. Ypač kartu su papildomais įrenginiais, iš kurių vienus gaunate nemokamai, o kiti, palyginus su konkurentų įrenginių kainomis, yra nebrangūs. Ryškus ir didelis ekranas su plonu rėmeliu, stereofoninis garsas, USB-C, ilgas baterijos veikimo laikas, patrauklus darbalaukis, įdomios programėlės, mažas svoris. Taigi, atkreipkite dėmesį į šį naująjį modelį – jis tikrai to vertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas