Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Jameso Dysono premiją pretenduoja patobulinto bangų energijos generatoriaus išradėjas

Jūros bangų energija jau seniai domina tiek mokslininkus, tiek ir inžinierius: neabejojama, kad jos potencialas ypač didelis, išgavimas nekenkia aplinkai, o kai kur galėtų būti ir labai naudingas, pavyzdžiui, mažinant krantų eroziją. Tačiau kokie energijos gamybos įrenginiai būtų tinkamiausi ir efektyviausi bei kaip juos integruoti į energijos tinklą – šie klausimai yra intensyvių tyrimų stadijoje.
Bangų energijos generatorius
Bangų energijos generatorius / Kadras iš „YouTube“

Viena iš problemų – dažnai bangų energijos generatoriai veikia geriausiai, kai bangos keliauja viena kryptimi ir yra mažai efektyvūs neramioje jūroje, kai vėjo ir bangų kryptis nuolat keičiasi.

Vienas tokių generatorių, kurį sukūrė Samas Etheringtonas iš Didžiosios Britanijos, išsprendžia šią problemą. Jo išradimas pateko tarp garsaus išradėjo Jameso Dysono įsteigto apdovanojimo finalistų.

Šis generatorius yra sudarytas iš cilindrų-generatorių, nestandžiai sujungtų skirtingomis kryptimis, H raidės forma, ir plūduriuojančių vandens paviršiuje. Taip jis įgyja kelias ašis ir gali efektyviai veikti net kai bangų kryptis nuolat keičiasi. Pakildami ir nusileisdami cilindrai suka jų viduje esančius nedidelius elektros srovės generatorius.

VIDEO: Jūros bangų energijos generatorius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito