Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Inovacijos maiste: ekspertai dalinasi, ką valgysime ateityje

Mėsainiai su augaline „mėsa“, 3D spausdintuvu atspausdinta žuvis ar sausainiai iš vabzdžių – maisto inovacijos šiandien vystosi kaip niekada sparčiai. Ekspertai pastebi, kad alternatyvių baltymų produktų tik daugės – mokslininkai jau kurį laiką tobulina „mėsos“ auginimo procesą laboratorijose ir ieško kitų alternatyvų, kurios sumažintų resursų poreikį gyvulininkystėje, prisidėtų prie gyvūnų gerovės ir mažintų poveikį klimatui, rašoma „Inovacijų agentūros“ pranešime spaudai.
„Brew Bites“
„Brew Bites“ / Steffen Sinzinger nuotr.

„Skaičiuojama, kad 2050 metais Žemėje gyvens apie 10 milijardų žmonių – augant pasaulio populiacijai ir didėjant mėsos bei baltymų poreikiui inovatyvūs sprendimai maisto sektoriuje tampa būtinybe. Laboratorijose auginama „mėsa“, spausdinami maisto produktai, dumblių ar net fermentuotų mikroorganizmų baltymai – visa tai yra ateities maistas, kuris padės spręsti globalias problemas: taupys išteklius bei mažins šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, užtikrins, kad sveika mityba būtų prieinama kiekvienam“, – sako Teresė Škutaitė, Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ grupės vadovė.

Auga susidomėjimas augaline mityba

Tarp verslų kuriančių inovatyvius produktus baltymų srityje – ir startuolis „UpCircld Kitchen“, gėrimų ir maisto pramonės šalutinius produktus paverčiantis vertingų maistinių medžiagų šaltiniais. Pavyzdžiui, įmonės pirmasis produktas „BrewBites“ alaus daryklose naudotus grūdus padaro baltymų šaltiniu.

Steffen Sinzinger nuotr./„Brew Bites“
Steffen Sinzinger nuotr./„Brew Bites“

„Idėja įkurti šį startuolį gimė iš meilės maisto inovacijoms ir tvarumui. Po to, kai Danijoje dirbau su projektu, kuris kavos tirščius pavertė kosmetikos ar maisto ingredientais, supratau, kad panaši koncepcija gali puikiai veikti ir Vokietijoje, kurioje gaminamas didžiausias Europoje kiekis alaus.

Alaus gamybos proceso metu atsiranda didžiuliai kiekiai šalutinių produktų – panaudotų grūdų – kurie dažnai tiesiog išmetami. Matydamos didelį potencialą kartu su studijų drauge nusprendėme surasti sprendimą, kuris ne tik sumažintų atliekas, bet taip pat sukurtų maistingus bei skanius „protingus proteinus“. Taip ir gimė „UpCircld Kitchen“ ir pirmasis mūsų produktas „Brew Bites“, – dalijasi Monika Černiauskaitė, startuolio bendraįkūrėja.

Jos teigimu, „UpCircld Kitchen“ sprendžia dvi opias problemas – maisto švaistymą ir resursų neefektyvumą.

„Šiandien pasaulyje stebime didžiulį susidomėjimą augalinės kilmės produktais, vis labiau populiarėja fleksitarinės mitybos, t. y., lankstaus vegetarizmo, modelis. Pastebime, kad žmonės nori valgyti sveikiau ir tvariau, bet tuo pačiu metu mėgautis mėsiškais skoniais – tvarios mėsos alternatyvos pamažu tampa vis populiaresnės. Manome, kad ateityje inovatyvūs baltymų šaltiniai ir šalutinių produktų panaudojimas taps norma ir jei norime būti šio judėjimo priešakyje, maisto pramonė tiesiog privalo prisitaikyti“, – sako M.Černiauskaitė.

Šiuo metu įmonės veikla yra vykdoma Vokietijoje – šalyje, kuri, anot M.Černiauskaitės, yra puiki startinė vieta, atsižvelgiant į jos alaus kultūrą ir maisto gamybos apimtis. Tačiau ateities planuose – plėtra į kitus Europos regionus, nes inovatyvių produktų potencialas yra milžiniškas.

Inovatyvūs maisto produktai – ir Lietuvoje

Startuolio sukurtų naujos kartos alternatyvių baltymų produktų bus galima paragauti ir Lietuvoje – spalio 3 dieną Inovacijų agentūra kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija sostinės gyventojus ir svečius kvies į inovatyvaus maisto degustaciją. Jos metu taip pat vyks ir diskusija, per kurią Monika bei kiti inovatyvaus maisto kūrėjai papasakos apie ateities produktų ypatumus.

Renginyje maistą iš inovatyvių produktų, sukurtų perdirbant pramonines maisto atliekas, naudojant grybų fermentacijos metodą, gamins augalinio maisto šefas Edvinas Černiauskas.

„Mano tikslas – gaminti maistingus, vizualiai patrauklius patiekalus, kurie ne tik atitiktų šiuolaikinius maisto standartus, bet ir keistų suvokimą apie augalinę mitybą. Dažnai žmonės, paragavę mano gaminamo maisto, nė neįtaria, kad tai – augalinis patiekalas. Jau dabar akivaizdu, kad ateityje inovatyvūs maisto pramonės sprendimai, derinantys tvarumą su aukšta maistine verte bei kokybe, taps neatsiejama mūsų kasdienio raciono dalimi“, – sako E.Černiauskas ir tikisi, kad spalio 3 dieną vyksiančio renginio metu susirinkusieji patys galės įvertinti, kodėl ateityje vartosime daugiau augalinės kilmės produktų.

Inovatyvaus maisto degustacija yra didžiausio Lietuvoje startuolių renginio „Startup Fair“ dalis. Norint jame dalyvauti, būtina išankstinė registracija iki rugsėjo 30 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas