Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inovacijų forumo lankytojų dėmesį traukė elektroninis instrumentas „Woodrum“

Vilniuje vykstančiame inovacijų forume galima pasižiūrėti, kaip atrodo lietuvių sukurti palydovai, išvysti analogų pasaulyje neturinčią elektrinę dviračio pavarą „Rubbee“ ar pasižiūrėti, kaip veikia 3D spausdintuvas. Bene labiausiai parodos lankytojų dėmesį traukė keistus garsus skleidžiantis elektroninis instrumentas „Woodrum“.
Inovacijų forumas „Innovation Drift“
Inovacijų forumas „Innovation Drift“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Radisson Blu Lietuva“ vykusiame forume „Innvation Drift“ idėjas ar produktus pristatė per keturiasdešimt išradėjų.

Garsus išgauna judesiais

Parodos dalyvių dėmesį nuolat patraukdavo keisti garsai, kuriuos skleidė elektroninė muzikai skirta sistema „Woodrum“.

„Woodrum“ leidžia judesiais erdvėje išgauti garsus. Parodoje demonstruojamas „Woodrum“ – jau trečiasis prototipas.

„Jau dešimt metų svarstoma, kaip perkelti ir muzikoje pritaikyti kompiuterio sukuriamus garsus. Fizikiniu modeliavimu galima padaryti kad ir kelių kilometrų ilgio trimitą, to padaryti fiziškai neišeitų. Būdai, kaip valdyti tuos garsus, nėra tobuli. Aš siūlau vieną iš jų“, – sako „Woodrum“ sumanytojas Mindaugas Badokas.

„Woodrum“ leidžia judesiais erdvėje išgauti garsus. Parodoje demonstruojamas „Woodrum“ – jau trečiasis prototipas. M.Badokas tikisi per kelis mėnesius sukurti galutinį instrumento variantą.

Partnerių plėtrai užsienyje ieškojo startuolis „IQPolls“, pristatę skaitmeninio balsavimo įrankį, kuris leidžia sujungti skaitmeninę ir spausdintinę žiniasklaidą.

„Mūsų išradimas leidžia apklausą patalpinti laikraštyje ar žurnale, o vėliau juos skaitydamas žmogus išmaniuoju telefonu gali nuskenuoti kodą ir balsuoti, taip pat apklausa su kitais dalintis socialiniuose tinkluose, matyti kitų balsavimo rezultatus“, – sako projekto vadovas Andrius Kvedaravičius.

Įrankis skirtas renginių organizatoriams, norintiems greitai gauti grįžtamąjį ryšį iš auditorijos ir klientų pasitenkinimą produktu ar paslauga norinčioms sužinoti įmonėms.

Pasak A.Kvedaravičiaus, šia sistema naudojosi Pasaulio komunikacijos forumas, žurnalas „Top Gear“.

Spausdintuvu sukurtas dalis naudos medicinoje

Parodoje buvo ir keletas su 3D spausdinimu susijusių idėjų.

„BalticRad“ leidžia pagal audinių tankį atkūrus trimatį modelį sukurti medžiagas, į kurias vėliau įdedami implantai.

Lankytojus domino lietuviški palydovai – Kauno technologijos universiteto sukurtas „LitSat1“...

„Pagal audinių tankį ir kontūrus atkuriamas trimatis modelis, tai gali būti kaulai, kraujagyslės ar skeletas, – pasakojo 3D rekonstrukcijų inžinierė Milda Jokymaitytė. – Tie modeliai gali būti individualūs – ant jų gali būti panaudojami individualūs implantai, modelius galima spausdinti ir kaip vaizdinę medžiagą.“

Kitąmet „BalticRad“ gaus 3D spausdintuvą ir jo pagalba iš titano medžiagos 3D spausdinimo būdu ketina gaminti dalis, į kurias įsistatytų individualūs implantai.

Lankytojus domino lietuviški palydovai – Kauno technologijos universiteto sukurtas „LitSat1“ ir Vilniaus universiteto palydovas “LituanicaSat1” kurie jau gruodžio 15 – ąją pakils į kosmosą.

„Innovation Drift“ galima išvysti ir elektrinį variklį dviračiams „Rubbee“. Šiuo metu jau vyksta dviračių gamyba, o masinį pardavimą didžiosiose pasaulio rinkose ketinama pradėti kitų metų pavasarį.

Gruodžio 4–6 dienomis „Radisson Blu“ viešbutyje vykstantis Vilniaus inovacijų forumas  yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai renginių, jame susirinko per 600 dalyvių iš įvairių Europos šalių.

Vilniaus inovacijų forumą organizuoja Lietuvos Respublikos ūkio ministerija drauge su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra. Renginį globoja Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Vilniaus inovacijų forumas finansuojamas ES paramos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito