Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interaktyviose švieslentėse – duomenys apie į aplinkos orą išmetamus teršalų kiekius energijos gamybos metu

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos būklės analitikos centro skyriaus specialistai parengė interaktyvią švieslentę, kurioje pateikiami duomenys apie į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekius energijos gamybos metu viešosios šilumos ir energijos gamybos įmonėse, pramonės įmonėse, namų ūkiuose ir kt., rašoma Aplinkos apsaugos agentūros pranešime spaudai.
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Kaminas
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Kaminas

Švieslentėje pateikiami duomenys apie tokius stebimus pagrindinius į aplinką išmetamus oro teršalus kaip amoniakas (NH3), azoto oksidai (NOx), kietosios dalelės KD2,5, nemetaniniai lakieji organiniai junginiai (NMLOJ), sieros dioksidas (SO2).

Šie įrankiai parengti nacionalinės į aplinkos orą išmetamų teršalų apskaitos duomenų pagrindu. Analizuojami duomenys už 2005- 2022 m. periodą.

Aplinkos apsaugos agentūros nuotr./Interaktyviose švieslentėse – duomenys apie į aplinkos orą išmetamus teršalų kiekius energijos gamybos metu
Aplinkos apsaugos agentūros nuotr./Interaktyviose švieslentėse – duomenys apie į aplinkos orą išmetamus teršalų kiekius energijos gamybos metu

Švieslentėje, kurioje pateikiami duomenys apie į aplinkos orą išmetamus pagrindinius teršalus deginant kurą energijos gamybos sektoriuje, patalpinti duomenys apie konkretaus teršalo kiekio pokyčius pagal laiko periodą ir konkretų ūkinės veiklos pasektorių.

Tarp vertinimo kriterijų – teršalų išmetamų deginant kurą energijos gamybos metu dalis palyginus su visu šalyje išmestu kiekiu, teršalų kiekio procentinis pokytis pagal energijos gamybos pasektorius nuo 2005-ųjų, teršalų išmetimų kuro deginime pasiskirstymas pagal energijos gamybos pasektorius, teršalų išmetimai ir sudeginto kuro kiekis energijos gamybos sektoriuje.

Švieslentėje apie į aplinkos orą išmetamus pagrindinius teršalus gaminant energiją namų ūkiuose teikiami duomenys apie išmestų teršalų kiekį deginant kurą namų ūkiuose palyginus su visu energijos gamybos metu išmestu kiekiu, energijos gamybai namų ūkiuose sunaudojamo kuro pasiskirstymą (nuo medienos iki gazolio) ir pan.

Pasak Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėjos Vilmos Bimbaitės, AAA šiuo metu siekiama vizualizuoti kuo daugiau su oro tarša susijusių duomenų. „Į šias švieslentes patalpinti duomenys padeda aiškiau ir patogiau analizuoti kiek teršalų į aplinkos orą patenka iš tam tikros ūkinės veiklos, oro taršos tendencijas bei įvertinti galimas aplinkosaugines rizikas“, - sako V.Bimbaitė.

Šias švieslentes planuojama kasmet atnaujinti ir papildyti naujausiais duomenimis.

Susipažinti su švieslentėmis galima ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?