Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iranas tiekia Rusijai modifikuotus dronus: sprogmenys viduje didina žalą Ukrainos infrastruktūrai

Naujoje tyrimo ataskaitoje, kurią gavo CNN, teigiama, kad Iranas modifikuoja Rusijai tiekiamus bepiločius lėktuvus taip, kad sprogstamosios galvutės galėtų padaryti kuo didesnę žalą infrastruktūros objektams Ukrainoje.
„Shahed-136“
Pirmadienio rytą Ukrainos sostinė atakuota Irano dronais / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Iranas perdavė Rusijai šimtus bepiločių orlaivių, kuriuos ji naudojo kare Ukrainoje. Daugelis jų buvo nukreipti į Ukrainos elektros tinklus bei energetikos objektus ir turėjo pražūtingą poveikį. Dėl dronų atakų ir Rusijos raketų smūgių Ukrainos civiliai gyventojai visoje šalyje šaltais žiemos mėnesiais liko be šilumos, elektros ir vandentiekio.

2022 m. spalio mėn. Odesos regione rastą nesprogusią Irano drono „Shahed-131“ kovinę galvutę praėjusį mėnesį kartu su Ukrainos kariuomene ištyrė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi tyrimų organizacija „Conflict Armament Research“. CAR savo išvadas pateikė CNN.

Kovinės galvutės sudėtis padeda paaiškinti, kodėl Rusijos pastarųjų kelių mėnesių puolimas prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą buvo toks veiksmingas.

Grupės analitikai mano, kad kovinės galvutės buvo paskubomis modifikuotos prastai pritvirtinant sluoksnius iš dešimčių mažų metalinių fragmentų, kurie smūgio metu išsibarsto dideliu spinduliu. Be fragmentų, aplink kovinės galvutės perimetrą yra 18 mažesnių „užtaisų“, kurie, išsilydę nuo sprogimo, gali pramušti šarvus ir sukurti savotišką „360 laipsnių“ sprogimo efektą, rašo CNN.

Šių elementų sankaupa iš esmės padidina kovinės galvutės gebėjimą sudraskyti tokius taikinius kaip elektrinės, skirstomieji tinklai ar perdavimo linijos.

„Atrodo, kad jie tarsi pažvelgė į gatavą kovinę galvutę ir pasakė: kaip galėtume padaryti ją dar labiau griaunančią?“ – sakė vienas iš kovinę galvutę tyrusių ekspertų Damienas Spleetersas.

Spalio mėnesį Ukrainos valstybinis elektros energijos gamintojas „Ukrenergo“ teigė, kad dėl Rusijos užkardų neveikė apie 40 proc. įprasto elektros energijos tiekimo. Žala daroma daug greičiau, nei Ukraina gali ją atitaisyti – elektros energijos tiekėjo YASNO generalinis direktorius Sergejus Kovalenko gruodį CNN sakė, kad „ukrainiečiams greičiausiai teks gyventi su elektros energijos tiekimo pertrūkiais bent iki kovo pabaigos“.

AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių numuštas iranietiškas dronas „Shahed“
AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių numuštas iranietiškas dronas „Shahed“

Kovinės galvutės, nukreiptos į mūšio objektus, tokius kaip tankai ar artilerijos pabūklai, gali būti sukonstruotos kitaip, paaiškino D.Spleetersas: jos gali būti su priekiniu forminiu užtaisu, kuris naudojamas labiau koncentruotiems taikiniams. Tačiau CAR nagrinėta kovinė galvutė turėjo radialinio forminio užtaiso poveikį, kuris leidžia pasiekti didesnį smūgio plotą.

Kaip anksčiau pranešė CNN, nustatyta, kad Ukrainoje dislokuojamuose Irane pagamintuose bepiločiuose lėktuvuose yra daug JAV ir Vakarų šalių komponentų, todėl J.Bideno administracija ėmėsi tirti, kaip šiuose ginkluose atsiduria Amerikoje pagamintos technologijos.

D.Spleetersas CNN sakė, kad kovinės galvutės „Shahed-131“, kurios sudedamosios dalys iki šiol nebuvo viešai skelbtos, tyrimas padėjo analitikams geriau suprasti, kaip Iranas gamina savo bepiločius orlaivius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Shahed“ dronas ore virš Ukrainos dangaus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Shahed“ dronas ore virš Ukrainos dangaus

„Buvo daug spėlionių, kad galbūt šie sprogmenys buvo labai primityvūs, pigūs ir paprasti“, – pridūrė jis, – „Tačiau pažvelgus į kovinę galvutę, akivaizdu, kad buvo daug galvojama apie tai, kad ji galėtų padaryti kuo didesnę žalą infrastruktūrai dideliu spinduliu.“

Praėjusį mėnesį nustatyta, kad Rusijos pajėgos, vykdydamos kampaniją prieš Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrą, vis labiau pasikliovė dronais. Šalis jų naudoja tiek, kad atsargos senka praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai Iranas pradėjo juos siųsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas