Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išbandyta 15min: kas nutinka į skrandį susipylus populiaraus saldinto gėrimo?

Kovo mėnesį vaizdo įrašų svetainėje „Youtube“ smarkiai išpopuliarėjo įrašas, kurio autorius tikino, kad žiūrovams rodo, kaip vienas iš populiaresnių saldintų gėrimų reaguoja su skrandžio rūgštimi. Atrodė fantastiškai. Gal net per daug fantastiškai – beveik neįtikėtinai.
Eksperimentas: kas skrandžio rūgštyje nutinka gėrimui?
Eksperimentas: kas skrandžio rūgštyje nutinka gėrimui? / Stopkadras

Tad nusprendėme patikrinti: ar iš tiesų į skrandį susipylus šį gėrimą vyksta tokia audringa reakcija – gėrimas pajuoduoja ir išsiskiria juodos, labai tvirtos putos? Atrodytų, kad atsigėrus šio gėrimo skrandyje turėtų užvirti pragariška smala, o kiekvienas gurkšnis turėtų būti palydimas juodų iš burnos virstančių putų. Bet ar tą pastebėjote kasdienybėje?

VIDEO: „Youtube“ išsigalvojimai

Eksperimentui atlikti mums buvo reikalinga skrandžio rūgštis. Vienas iš esminių skrandžio rūgšties komponentų yra ganėtinai nedidelės koncentracijos druskos rūgštis (fiziologinėmis sąlygomis – 0,5–1 proc.), taip pat – baltymus virškinantis fermentas pepsinas.

Todėl įsigijome virškinimo fiziologijos tyrimams skirto tirpalo, kuriuo modeliuojama skrandžio rūgštis – su druskos rūgšties fiziologine koncentracija, fermentu pepsinu ir mūsų atveju jokios esminės funkcijos neatliekančiu eteriniu aliejumi timoliu, bei atlikome bandymą realybei itin artimomis sąlygomis. Taip pat pakartojome „Youtube“ matytą eksperimentą – sprendžiant iš labai panašaus vaizdo, galima daryti išvadą, kad jame vietoj tariamos skrandžio rūgšties buvo panaudota koncentruota sieros rūgštis – kur kas agresyvesnis, didesnės koncentracijos ir su natūraliais organizmo procesais nieko bendro neturintis junginys.

VIDEO: 15min eksperimentas: skrandžio rūgšties ir kolos gėrimo reakcija

Eksperimento rezultatas akivaizdus: ne viskas, ką randate „Youtube“, yra tiesa – kartais populiarumo siekiama sukuriant apgaulingą sensaciją. O tiesa gali pasirodyti kur kas nuobodesnė. Bet žavinga tuo, kad ji yra tikra.

Dėkojame Nacionalinio vėžio instituto Molekulinės onkologijos laboratorijos vadovui, prof. Kęstučiui Sužiedėliui už galimybę pasinaudoti kai kuriais moksliniais laboratorijos įrankiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai