Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanijoje laivą užpuolė orkos: štai nauja teorija, paaiškinanti tokį elgesį

Orkų būrys prie Ispanijos krantų užpuolė laivą ir taip sulaužė jo vairą, kad dviejų žmonių įgula įstrigo prie Finisterės kyšulio. Šis įvykis nėra netikėtas, rašo iflscience.com.
Orkos
Orkos / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Banginis Orka

Pastaruoju metu nuolat pasirodo pranešimų, kad orkos puola laivus.

2020-2024 m. gauta daugiau kaip 600 pranešimų. Prie Maroko, Ispanijos ir Portugalijos krantų jos puola laivus, paprastai taikydamosis į mažesnius burlaivius ir ypatingą dėmesį skirdamos jų vairams.

Spėliojama, kodėl orkos taip elgiasi.

Dabar Ispanijos Banginių delfinų tyrimų institutas (BDRI) pateikė teoriją, kad galbūt orkos tokiu būdu treniruojasi medžioti. Orkos yra galingi plėšrūnai, galintys įveikti galingą grobį, pavyzdžiui, Atlanto vandenyne plaukiojantį paprastąjį tuną.

NOAA duomenimis, pastarieji gali užaugti iki 4 metrų ilgio, sverti 907 kilogramus, turėti hidrodinaminės formos kūną ir baltą apačią. Žinote, kas dar gali būti maždaug tokio ilgio, dažnai būti vandenyje ir dar – su baltu padu? Būtent laivai.

Pagauti melsvąjį tuną – nemenkas žygdarbis, nes šios itin raumeningos žuvys gali judėti vandeniu iki 45 km per valandą greičiu ir įsibėgėti greičiau nei „Porsche“. Tad, kad tokį sumedžiotum, tenka gludinti įgūdžius.

„Su laivais sąveikaujančios orkos galimai atspindi žaismingo elgesio apraiškas – gerai žinomą šių labai protingų žinduolių bruožą“, – rašoma BDRI dokumente. „Žaisdami jūrų žinduoliai turi galimybę lavinti ir tobulinti pažintinius ir fizinius įgūdžius.“

„Buvo užfiksuota, kad sąveikos su laivais metu orkos atlieka įvairius veiksmus, tokius kaip smūgiai, įvairaus intensyvumo įkandimai“, – aiškina autoriai. „Šis elgesys gali būti naudojamas kaip orkų pratybos, kai laivai veikia kaip žaidimo stimulai, skatinantys bendradarbiavimo techniką, ruošiantys persekioti [Atlanto paprastuosius tunus] ir palengvinantys motorinių įgūdžių tobulinimą, galiausiai imituojantys medžioklės techniką.“

Autoriai daro išvadą, kad norint iš tiesų suprasti, kas skatina orkas persekioti laivus, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Ocean & Coastal Management“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas