Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išsprendė šimtmečių senumo problemą: kaip neprilašinti vyno?

Jeigu kartkartėmis pasimėgaujate raudonuoju vynu, tačiau negalite pakęsti baltų staltiesių skalbimo dėl nuolat nukrentančių lašiukų, tai ši naujiena – kaip tik jums. Mokslininkas sukūrė tokį vyno butelį, iš kurio pilant į taurę paskutiniai gėrimo lašai kakliuko išore nenubėga, rašo livescience.com.
Vynas
Vynas / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Vynas Fizika Butelis

Išradimo autorius – vyno gurmanas, išradėjas ir biofizikas Danielis Perlmanas, dirbantis Brandeiso universitete (JAV). Jis visus trejus metus analizavo, kaip vyno lašai nubėga butelio kakliuku. Nežinia, ką jis darė su tyrimuose panaudotu skysčiu, tačiau nustatė, kad lašėjimas labiau būdingas pilnesniam buteliui, ir jo priežastis – tai į taurę pilamo skysčio srovės užsisukimas link butelio kakliuko. Be to, butelio paviršius pasižymi hidrofilinėmis savybėmis, kas reiškia, kad stiklas vyną traukia.

Vyno nulašėjimo problemą įvairūs išradėjai bandė spręsti ir iki šiol – parduotuvėse galima rasti prie butelio pritaisomų įnagių, kurie apsaugo staltieses ir drabužius nuo raudonų taškų. Tačiau D.Perlmanas nebuvo patenkintas tokiu pridėtiniu sprendimu, kuris verčia žmones pirkti papildomą produktą.

„Norėjau pakeisti patį vyno butelį. Nenorėjau, kad būtų papildomų išlaidų ar nepatogumų naudojant kokį nors aksesuarą“, – sakė biofizikas.

Tad po kelerių metų tyrimų D.Perlmanas pasiūlė savo sprendimą: griovelį iškart po butelio kaklelio „lūpa“.

Šis griovelis pačioje viršutinėje kaklelio dalyje sudaro barjerą. Kad susidarytų nuotaiką gadinantys lašai, vynas ant žemiau esančio kakliuko turėtų keliauti grioveliu – kitaip tariant, įveikti gravitacijos jėgą – arba turėti pakankamą judesio momentą šiam grioveliui įveikti.

Tad fizikos dėsniai lemia tai, kad paskutinis lašas, kuris nenuvarvėjo į taurę, nenubėga kakliuku, o susidūręs su neįveikiamu griovelio barjeru krenta ten, kur jam ir vieta – į taurę.

VIDEO: A better wine bottle

D.Perlmano bandymai parodė, kad idealūs griovelio parametrai – maždaug 2 mm plotis ir 1 mm gylis.

Mokslininkas jau dabar su įvairiais butelių gamintojais aptarinėja galimybes pritaikyti jo sugalvotą inovaciją.

Brandeiso universiteto atstovų teigimu, dabar įprastas vyno butelių dizainas sugalvotas apie 1800 metus, tad lašėjimo problemai išspręsti prireikė dviejų šimtmečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos