Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio archeologai 3500 metų senumo keramikoje rado opijaus pėdsakų

Archeologai teigia, kad radinys patvirtina teoriją, jog narkotikai buvo vartojami laidojimo ritualuose, galbūt siekiant „patekti į ekstazės būseną“, rašo „The Guardian“.
Senoviniai moliniai vyno indai
Senoviniai moliniai vyno indai / 123RF.com nuotr.

Izraelio archeologai 3500 metų senumo keramikos dirbiniuose aptiko opijaus likučių ir pateikė įrodymų, patvirtinančių teoriją, kad šis haliucinogeninis narkotikas buvo vartojamas senovės laidojimo ritualuose.

Bendras Izraelio antikvarinių vertybių administracijos ir Veizmano mokslo instituto tyrimas prasidėjo 2012 m., kai kasinėjant centrinėje Izraelio dalyje esančiame Jehudo mieste buvo aptikta nemažai vėlyvojo bronzos amžiaus kapų.

Tyrėjai šioje vietoje rado keraminių indų, kurie priminė aguonų – iš kurių gaminamas opiumas – žiedus, datuojamus XIV a. pr. m. e.

Jie ištyrė, ar šie indai tarnavo kaip talpyklos narkotikui, kuris, kaip teigiama ankstesniuose raštuose, buvo naudojamas laidojimo ritualuose. Aštuoniuose induose rasta „opijaus likučių“, teigė tyrėjai.

Per šias apeigas „šeimos nariai arba jų vardu veikiantis kunigas bandydavo iškviesti savo mirusių giminaičių dvasią... ir patekdavo į ekstazės būseną vartodami opiumą“, – sakė antikvarinių vertybių institucijos archeologas Ronas Be'eri.

Tačiau jis pripažino, kad apie opijaus vartojimą senovėje dar daug kas nežinoma. „Galime tik spėlioti, kas buvo daroma su opiumu“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas