Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Japonijoje ištirtas itin keistos išvaizdos gyvūnas: atrodo kaip maža permatoma jūros panda

Internetą sužavėjusi Japonijoje atrasta į pandą ir skeletą panaši ascidija sudomino ir mokslininkus – jie šiuos gyvius ne tik ištyrė, bet ir davė oficialų lotynišką vardą. Pandos skeleto ascidija arba Clavelina ossipandae – nuo šiol oficialiai naujausia atrasta Japonijos rūšis.

Nuo tada, kai internete buvo paskelbtos jos nuotraukos, ši ascidija tapo populiari tarp Japonijos Kumečimos saloje besilankančių nardytojų.

Po debiuto internete Japonijos tinklaraštininkai greitai sugalvojo jai vardą: „gaikotsupandahoya“, pažodžiui japoniškai – „pandos skeleto ascidija“.

VIDEO: Šiurpiai gražu: Japonijos vandenyse atrastas paslaptingas gyvis

Taip lietuviškai šį gyvūną rekomenduotų vadinti ir 15min konsultavęs Vilniaus Universiteto Gamtos mokslų centro Biomokslų instituto Zoologijos katedros mokslo darbuotojas dr.Algirdas Kaupinis. Kitas alternatyvus mokslininko pasiūlytas variantas – „pandos griaučių ascidija“.

Vis dėlto šio mažyčio, iki 2 centimetrų dydžio jūros gyvūno mokslininkai iki šiol niekada netyrinėjo.

Vasario 1 d. Japonijos mokslininkai paskelbė naują dokumentą, kuriame pateikė oficialų mokslinį pandos skeleto ascidijos pavadinimą: Clavelina ossipandae.

Lotyniškas pavadinimas – „Clavelina“ reiškia „mažas buteliukas“, o „ossipandae“ reiškia skeletą ir į pandą panašią išvaizdą. Vardo suteikimas žymi, kad šis jūros organizmas tapo nauja rūšimi, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

„Baltos dalys, kurios atrodo kaip kaulai, yra kraujagyslės, horizontaliai einančios per ascidijų žiaunas. Juodos galvos dalys, primenančios pandos akis ir nosį, yra tik raštas, ir mes iš tikrųjų nežinome, kodėl jis ten yra“, – naujienų agentūrai sakė Naohiro Hasegawa, Hokaido universiteto Japonijos šiaurėje mokslininkas, besispecializuojantis ascidijų tyrimuose ir pagrindinis naujojo straipsnio autorius.

N. Hasegawa pirmą kartą pamatė Clavelina ossipandae nuotraukas naršydamas „Twitter“ (dabar X) 2018 m.

Kaip rašo Visuotinė lietuvių enciklopedija, ascidijos paplitusios visose jūrose, gyvena seklumose pavieniui ir kolonijomis, aptinkamos ir 7000 m gylyje.

Jų kūnas – maišo pavidalo, 0,1 mm–30 cm dydžio, gaubiamas storos tunikos, apatine dalimi prisitvirtinęs prie substrato.

Viršutinėje dalyje 2 angos – burna ir kloaka. Ryklėje daug žiauninių plyšių su stigmomis, į ją atsiveria ir lytiniai takai. Ryklės dugne yra endostilis – siaura vagelė su liaukinėmis ląstelėmis maistui varyti ir virškinti. Minta košdamos planktoną.

Ascidijų galima rasti ir Baltijos jūroje – žinoma, ne Clavelina ossipandae rūšies.

Visuotinė lietuvių enciklopedija rašo, kad Baltijos jūros pietvakarinėje dalyje kolonijomis gyvena Clavelina lepadiformis ir pavienės Ciona intestinalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius