Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau kalbama apie koronaviruso nerimo sindromą – kai baimė susirgti tampa liguista

Mokslininkai prabilo apie naują sutrikimą – koronaviruso nerimo sindromą – kurio paliesti žmonės gyvena nuolatinėje baimėje susirgti. Tai juos verčia vengti viešų vietų ar nuolat plauti rankas. Manoma, kad šis sutrikimas nepasitrauks kartu su pandemija.
Rankų plovimas – būtinas saugantis virusų
Rankų plovimas / 123RF.com nuotr.

Mokslininkai skambina pavojaus varpais dėl koronaviruso pandemijos metu žmones ėmusio kamuoti nerimo.

Kaip rašo „The Guardian“, baimė susirgti COVID-19 sukeliama liga paskatino kai kuriuos žmones išsiugdyti beveik liguistus higienos įpročius.

Baiminamasi, kad tai gali apsunkinti tokių žmonių sugrįžimą į visuomenę po pandemijos.

Apie koronaviruso nerimo sindromą pirmą kartą užsiminta dar praėjusiais metais.

Ana Nikčevic iš Didžiosios Britanijos Kingstono universiteto ir Marcantonio Spada iš Londono South Bank universiteto pastebėjo, jog reaguodami į viruso pandemiją žmonės ėmė įgyti tam tikrų bruožų.

Koronaviruso nerimo sindromui būdingas pasikartojantis COVID-19 simptomų tikrinimas, viešų vietų vengimas, nuolatinis tvarkymasis.

Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad nuolat trunkantis nerimavimas ir grėsmės vengimas, įskaitant nenorą naudotis viešuoju transportu, ar nuolatinis namų valymas balikliu, taip lengvai nesibaigs net suvaldžius pandemiją.

Vida Press nuotr./Valymas
Vida Press nuotr./Valymas

„Bijoti yra normalu. Mes ir turime bijoti viruso, nes jis pavojingas. Tačiau psichopatologinis atsakas gresia tada, kai jūs elgiatės pernelyg saugiai ir tai jus užrakina baimėje. Prognozuoju, kad dalis populiacijos ateinančius mėnesius nuolat nerimaus dėl koronaviruso nepaisant to, ar jie bus paskiepyti, ar ne“, – teigė M.Spada.

Tyrėjų sukaupti duomenys leidžia manyti, kad koronaviruso nerimo sindromas gali būti generalizuoto nerimo ar depresijos pranašas.

Neseniai atliktoje studijoje tiriamiesiems buvo pateikti du žodžių rinkiniai: vienas susijęs su COVID-19, kitas nesusijęs. Tyrimas parodė, kad žmonių dėmesys labiau krypo į su koronavirusu susijusius dirgiklius.

Mokslininkai spėjo, kad rezultatai priklausys nuo tiriamųjų amžiaus, nuo to, ar jie buvo skiepyti, sirgo arba neteko artimųjų dėl šios ligos, tačiau nuo to rezultatai visiškai nepriklausė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas